Somlói galuska (olajos magvakkal)
2014-11-18- Várható: Somlói galuska (olajos magvakkal) 10 személyre
- Felszolgálás: 10 fő
- Előkészületi idő: 25perc
- Elkészítési idő: 3:30 óra
- Kész: 3:55 óra
Hozzávalók (tésztához):
- 6 tojás
- 60 g liszt
- 100 g cukor
- 50 g dióbél
- 10 g kakaópor
Hozzávalók (krémhez):
- 40 g vaníliás pudingpor
- 20 g liszt
- 10 g zselatin
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 4 tojásfehérje
Hozzávalók (ezenkívül szükséges még):
- 30 g mazsola
- 30 g mogyoró
- 3 cl rum (vagy rumaroma)
- 200 g cukor
- 1 dl víz
- 20 g kakaópor
- 2 dl tejszínhab
- 100 g cukor
- 5 cl víz
- 100 g kakaópor
Elkészítés:
Lépés: 1
Az alappiskótát a tésztához a hagyományos módon felverjük, és három részre osztjuk. Az első rész sárga marad, a másodikba durvára megvágott dióbelet, a harmadikba pedig kakaóport keverünk, és így sütjük meg.
Lépés: 2
Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingot a liszttel elkeverjük, és az 1 dl vízben beáztatott zselatint hozzátéve kissé állni hagyjuk, és a forrásban levő tejbe keverjük. A négy tojásfehérjéből habot verünk, ezt is a krémhez keverjük és kihűtjük. A közben megsült piskótát szintén kihűtjük.
Lépés: 3
A 200 g cukorból, 1 dl vízzel szirupot főzünk, hozzáadjuk a rumot, és kihűtve használjuk tovább.
Lépés: 4
Egy zománcos sütőlapon - esetleg mély porcelán, vagy üvegtálban - folytatjuk az összeállítást. A kihűlt sárga piskótaalapot meglocsoljuk a rumos sziruppal, áztatott mazsolával és pörkölt, durvára vágott mogyoróval megszórjuk, és rákenjük a krém felét. Erre helyezzük a kakaós piskótát, ismét cukorszirup, mazsola, mogyoró és krém következik, majd a diós piskótát tesszük a tetejére. Ezt is meglocsoljuk a rumos sziruppal, majd rászórjuk a 20 g kakaóport. Pár órára tegyük a hűtőbe.
Lépés: 5
A 100 g cukorból és 100 g kakaóporból és fél deciliter vízből öntetet készítünk (olvasztott csokoládéval helyettesíthető).
Lépés: 6
Legvégül felverjük a tejszínhabot. Tálaláskor akár kiskanállal kanalazható, akár felkockázható, mindig ügyelni kell, hogy egyszerre ne adjunk nagy mennyiséget az asztalra, mert ez az étel nemcsak finom, hanem hizlal is.
Tipp:
Tejszínhabbal és csokoládéöntettel tálaljuk.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
522 kcal -
Fehérje
29 g -
Zsír
23 g -
Szénhidrát
140 g