Gasztro Lexikon

Gasztro Lexikon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | 2012.október 18.

A Gasztro Lexikonban azokat a fogalmakat gyűjtöttük össze, melyek a gasztronómiával kapcsolatosak. A fogalom eléréséhez először kattintson az ABC megfelelő betűjére, majd a kívánt fogalomra, és megnyílik alatta a részletek.

A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, Q, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, W, X, Y, Z, Zs

 

A


 • Aperitif

  Egy étvágygerjesztő alkoholos ital, amelyet étkezős előtt fogyasztanak. Számos alkoholfajta felszolgálható aperitifként, a leggyakoribbak ezek közül talán a különféle likőrök, köztük is leginkább a gyógynövénylikőrök (pl.: Zwack Unicum, Jägermeister).


 • Aszpik

  Az étel jellegének megfelelő alapléből (pl.: csontléből) készült kocsonyaszerű anyag. Leginkább hideg ételek díszítéséhez, fényezéséhez használják.


Á


 • Á la carte (ejtsd: álákárt)

  Francia nyelvből származó kifejezés. Étlap szerinti étkezést, az étlapról szabadon választva történő étkezést jelent.


B


 • Barista (ejtsd: bariszta)

  A barista (a köznyelvben kávépincér) a kávéfőzés és a kávé díszítésének mestere, vagyis olyan személy, aki főként espresso (presszókávé) és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik.


 • Bartender (írd és ejtsd: bártender)

  A bártender (más néven: bárpultos, de jelentheti a csapost és kocsmárost is), az a személy, aki egy bárpult mögül szolgál ki, többségében alkoholtartalmú italokat (leginkább klasszikus koktélokat, mint pl.: Cosmopolitan, Manhattan, Martini) egy engedélyezett létesítményben. A bártender feladata többek között még a bárban fellelhető készletek nyilvántartása és a leltár elvégzése is. A bárpultosok munkáját egy régi klasszikus film, a Cocktail is bemutatta, melyben Tom Cruise kápráztatta el a vendégeket és nézőket akrobatikus mutatványaival.


 • Baton vágás

  Zöldségfélék hasábokra (kb. 0,5-1 cm vastagra és 3-4 cm hosszúra) vágása.


 • Blender

  Elektromos turmixgép, amely elsősorban latyakos koktélok, vagy olyan italok készítésénél lehet igazán hasznos, amelyek során gyümölcsöt is kell pépesíteni, mivel a turmixgép a többi hozzávalóval együtt az összetevőket könnyedén (rövid idő alatt) simára, vagy több jég esetén latyakosra tudja keverni.


 • Boston shaker

  A kevert italok (koktélok) készítésére használt, két részből álló (egy üveg néha műanyag keverőpohárból, és egy fém fenékből) rázókehely (shaker). Ha tört jeget, vagy gyümölcsöt, esetleg fűszernövényt is használunk a koktél készítésekor, akkor egyes esetekben külön szűrőre (spirálszűrőre) is szükségünk lehet az ital pohárba töltése során.


 • Bárkanál

  A bárkanál (angol nyelven: barspoon) egy rozsdamentes fémből készült, hosszúszárú és csavartnyelű kanál (5 ml űrmértékkel), amely elsősorban az italok keverésére szolgál, de használhatjuk az italok rétegezése során is. A bárkanál hossza biztosítja azt, hogy a keverőpohárban és a nagyobb méretű poharakban (pl.: collins) könnyedén összekeverhetőek legyenek a hozzávalók.


 • Brifkó

  A szakzsargonban használják. A felszolgáló papírpénz tárolására alkalmas pénztárcáját takarja, amely különlegessége, hogy minden egyes papírcímletnek külön fakkok lettek kialakítva.


 • Burrito

  Jellegzetes mexikói étel, amelynek jelentése „kis szamár”. A burrito búza tortillába csomagolt vagy hajtogatott, nagyjából henger alakú, a tölteléket teljesen magába záró étel. Mexikóban a töltelék főtt babból vagy húsból áll. Az Egyesült Államokban azonban a töltelék általában olyan összetevők kombinációját alkotja, mint például a mexikói stílusú rizs vagy sima rizs, főtt bab, salsa szósz, hús, guacamole, sajt és tejföl.


C


 • Catering (ejtsd: kétering)

  Angol nyelvből származó kifejezés. Ellátást, tömegellátást, élelmezést jelent. Jellemzője a folyamatos, napi jellegű termelés. Ezt a szolgáltatást vendéglátással foglalkozó rendezvényszervező cégek kitelepülésük (pl.: állófogadás) során is nyújtják, de a kifejezéssel a repülőgépeken történő utas ellátás során is találkozhatunk.


 • Collins

  Formájából adódóan gyakran csak cső pohárnak hívott magas, szár nélküli collins pohár, a hosszúitalok (többnyire a 10 és 14 uncia mennyiség közötti), és különösen a Tom Collins koktél felszolgálását hivatott megkönnyíteni.


 • Crushed ice

  Jelentése tört vagy zúzott jég. Jégdarabokat, nagyobb jégkockákat könnyedén szétzúzhatunk, ha alátétként összehajtunk egy konyharuhát, és egy másikba pedig becsomagoljuk a nagyobb jégdarabokat, majd kalapáccsal apróra törjük.


 • Crusta (ejtsd: kruszta)

  Olyan eljárás, amelynek során a pohár peremét valamilyen díszítőanyaggal (pl.: porcukorral, vagy sóval) ellátták. Elsősorban talpas poharakat (pl.: margarita vagy Y-pohár) szokás crustázni, de néha előfordulnak olyan koktélok is, amelyek esetében talpatlan poharak is crustázásra kerülnek. Pohár peremének díszítése (crusta készítése):

  1. Nedvesítsük meg a pohár teljes peremét citrom vagy lime gerezddel. Ha nincs kéznél, akkor öntsük citromlevelet vagy vizet egy csészealjba 2-3 mm magasságban.

  2. Egy csészealjba tegyünk bele díszítőanyagot (pl.: durva sót, fűszeres sót, kristálycukrot, olvasztott csokoládét, vagy egyéb olyan anyagot, ami a koktélhoz éppen illik).

  3. Mártsuk és forgassuk bele a benedvesített pohár peremét a díszítőanyagba.


Cs


 • Csumi

  A szakzsargonban használják. Az előfizetéses étkezést hívják így.


D


 • Dekantálás

  A boroknak a palackokból történő speciális kancsókba, úgynevezett dekantáló edényekbe áttöltését jelenti. Az eljárás 3 fő célt szolgál leginkább: 1. a borból eltávolítsuk a benne lévő üledéket, darabos szennyeződéseket; 2. levegőztessük a bort, hogy bukéja, íze kibontakozzon; 3. a bort egy szép dekantáló edényben mutassuk meg.


 • Digestif (ejtsd: digesztív)

  Olyan alkoholos ital, amelyet étkezős után fogyasztanak. A digestif ital fogyasztásának célja, hogy megnyugtassa a gyomrot (segítse az emésztést), úgymond lezárja az étkezést. Digestif ital lehet brandy, édes vagy keserű likőr, de akár koktél (pl.: Black Russian) is.


 • Döner

  A döner, vagy más néven a döner kebab, a török konyha egyik leghíresebb gyorsétele. A hozzá készült különleges fűszerekkel pácolt húst, ami rendszerint borjú vagy marhahús (ritkán: bárányhús, vagy csirkehús, vagy pulykahús) egy függőleges nyárson készítik, amelynek fordított kúp alakja van. Erről a ropogósra sütőt húsról függőlegesen vékony szeleteket vágnak le, amelyeket jellegzetes török kenyérbe (pita) raknak. A hozzávalók között paradicsom, hagyma, saláta, uborka, és chili is egyaránt szerepelhet.


 • Dry (ejtsd: dráj)

  A száraz italok jelölésére használt angol kifejezés. A nagyon száraz italok „extra dry” (ejtsd: eksztra dráj) jelöléssel kerülnek forgalomba.


Dzs


 • Dzsem

  A lekvárral ellentétben a dzsem nagyobb gyümölcsdarabokat tartalmaz.


E


 • Enchilada

  A mexikói eredetű enchilada hengerelt kukorica tortillából, töltelékből, és borított chili paprika szószból áll. A töltelék összetevője lehet: hús, sajt, bab, burgonya, zöldség, tenger gyümölcsei, vagy ezek kombinációi.


 • Eszencia

  Valaminek a kivonatát, sűrítményét jelenti. Például a tokaji eszencia az aszúszőlőből nyert, édes, sűrű oldatát takarja.


É


 • Ételkártya

  Büféasztalok estében, az ételek elnevezését bemutató feliratot takarja. De napjainkban egyre több cég (pl.: Sodexo) ad ki elektronikus ételkártyákat, melyek többnyire a meleg utalványokat hivatottak kiváltani.


F


 • Finomszűrő

  A finomszűrőt, ami jellegzetesen legtöbbször egy teaszűrő, az ital dupla szűrése (double strain) kapcsán használják, hogy felfogják vele a jéggel történt rázás (shake) során, a jégről lepattant apró szilánkokat, hogy azok ne kerüljenek a pohárba, amellyel megvizesítenék az italt.


 • Flambírozás

  Ezt a felettébb látványos technikát, főleg húsfélék és desszertek kapcsán alkalmazzák, de előfordul, hogy gyümölcsöket és köreteket is flambíroznak. Az eljárás lényege, hogy az ételre magas alkoholtartalmú italt locsolnak (pl.: pálinkát vagy konyakot), amit a vendég asztalánál meggyújtanak, és a felszolgáló vagy a szakács a vendégeknek tálal. A flambírozás során gyakran használnak úgynevezett gurulós flambír kocsit, amelybe a beépített borszeszláng segítségével végzik el az utóízesítés műveletét.


 • Flute (ejtsd: flüt)

  Talpas és magas, szárral ellátott, valamint hosszúkás kelyhű pezsgőspohár, amelyben hosszú ideig gyöngyözik a szénsav.


 • Frappírozás

  Általában az italok jégbe hűtését jelenti. Szűkebb értelemben a pezsgő intenzív hűtését foglalja magában, amikor a pezsgős palackot a sózott jéggel töltött hűtővederbe állítva, két tenyér között a kívánt hőmérséklet eléréséig forgatjuk.


G


 • Garnírozás

  Az étel tetszőleges tálalása, dekorálása, díszítése.


 • Gourmet (ejtsd: gourmé)

  Francia nyelvből származó kifejezés. Jelentése ínyenc, amely utalhat személyre, és kifinomult ízlésre, de élelmiszer készítményre is. A gourmet olyan kulináris művészetet takar, amelyet a finom ételek és italok ideális kapcsolata jellemez. Az ételek lehetnek akár bonyolultabb készítmények is, de mindegyikből az esztétikai kiegyensúlyozottság árad.


 • Gyros

  A gyros (magyar átírás szerint: gírosz) egy jellegzetes, forgatásos eljárással készített görög húsétel. Készítéséhez többnyire bárány-, marha-, sertés-, vagy csirkehúst használnak. A forgó berendezésre rakott húscsíkokról az átsült részeket levágják, amiket aztán különböző zöldségekkel (pl.: vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka), illetve öntetekkel (pl.: dzadzíki) ízesítenek, és pitában szendvicsként tálalják.


H


 • Habarás

  Többféle sűrítési eljárás (pl.: habarás, rántás, lisztszórás, legírozás) létezik, és az adott étel jellegétől, illetve elkészítési módjától is függ, hogy mikor melyik módszert érdemes választani. A habarás kétféle lehet: nyers vagy főtt. A habarást olyan ételek készítésénél alkalmazzuk, amelyekben nem teszünk zsiradékot, vagy ha nem akarunk zsiradékot felhasználni az ételkészítés során.


 • Highball

  Az üdítőitalos pohár néven ismert magas, szár nélküli highball pohár, a hosszúitalok (többnyire a 8 és 12 uncia mennyiség közötti) felszolgálását hivatott megkönnyíteni.


 • Hurricane

  A tulipán (vagy hurrikán) pohár néven ismert magas, talpas, rövid szárral ellátott hurricane pohár, a kevert hosszúitalok, de leginkább az egzotikus koktélok (pl.: Pina Colada, Singapore Sling) felszolgálását hivatott megkönnyíteni.


I


 • Irdalás

  Az irdalás folyamatát a szálkás húsú halaknál kell elvégezni, melynek célja a gerinc mentén lévő halszálkák szétroncsolása, amely által az étel jobban átsül vagy átfő, és könnyebben fogyaszthatóvá is válik.


J


 • Jatt

  A szakzsargonban használják. A borravalót jelenti.


 • Julienne (ejtsd: zsülien)

  Zöldségfélék vékony metéltre vágása.


K


 • Keverőpohár

  Az italok összekeverésére szolgáló üvegpohár. A Boston Shaker része.


 • Klarifírozás

  Olyan eljárási forma, melynek során a folyadék tisztításra, szűrésre kerül.


L


 • Legírozás

  A konyhatechnológia eljárás során, krémleveseket lehet besűríteni tojássárgája és tejszín segítségével.


 • Long drink

  A 12 cl-nél nagyobb mennyiségű, úgynevezett alkoholos kevert italok gyűjtőneve.


Ly


 • Lyoni módra

  Sült hagymával készült étel. Az egyik legismertebb ilyen típusú étel, a libamáj lyoni módra.


M


 • Manhattan shaker

  A kevert italok (koktélok) készítésére használt, három részből álló (tartályból, szűrőből, és zárókupakból) rázókehely (shaker). Külön érdekesség, hogy a Charleston Follies likőr egy ilyen shaker formában kerül értékesítésre.


 • Mezcal (ejtsd: meszkál)

  A mezcal olyan égetett szesz, amely a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készül. A mezcal italt sokszor tévesen a tequilák közé sorolják. Külön érdekessége, igaz csak bizonyos, általában Oaxacából származó mezcalok esetében, de árulják kukaccal (hernyóval) is.


 • Mocktail

  Olyan koktél, amely alkoholt nem tartalmaz.


 • Miliő

  Ennek az idegen szónak többféle jelentése is ismert. Elsősorban közvetlen környezetet, helyzet, keretet jelent, de a vendéglátásban az asztal közepe jut róla az eszünkbe. Díszítés céljából egy asztal közepére helyezett kézimunka terítőt is miliőnek nevezünk.


 • Montírozás

  Az ételek (levesek, főzelékek, mártások) vajjal történő dúsítása és fényesítése, illetve állományjavítása.


 • Muddler

  A muddler, vagy más néven a törőfa, a bártender egyik eszköze, melyet a gyümölcsök és zöldségek, valamint fűszernövények rosttartalmának, illetve illat- és íz aromáinak kinyerésére használnak. A Mojito és a Caipirinha koktél készítése során is törőfa kerül felhasználásra.


 • Muffin

  A muffin egy formában (az általában 6 vagy 12 muffinak helyet adó speciális muffin sütő forma, nagyobb bevásárlóközpontokban könnyedén beszerezhető) kisült, rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető apró félédes süteményfajta, melynek 2 fő változata ismert, az angol (általában lapos, korong alakú, és kb. 8 cm átmérőjű, amely leginkább egy pirítóshoz hasonlít) és az amerikai muffin. A muffinok rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálhatók, a nyers tészta gyümölcsdarabokkal vagy olajos magvakkal gazdagítható.

  Tipp: az alumíniumformák esetében, hogy ne tapadjon a tészta a sütő falára, érdemes a muffinhelyeket papírkosárral (a hagyományos fehér színű, és 150-300 db-os kiszerelésben is kapható) kibélelni. Ha nem rendelkezünk ilyen papírkosarakkal, akkor a muffinok helyét zsiradékkal kell átkenni.


N


 • Nachos

  A nachos egy kedvelt mexikói eredetű Tex-Mex (texasi és mexikói kombinációja) étel, amelynek fő összetevői a következők: tortilla chips (totopos), ömlesztett sajt vagy reszelt sajt, salsa szósz. Néha a tortilla chips helyett hasábburgonyát, burgonya chipset vagy pattogatott kukoricát használnak.


 • Nappírozás

  Mártással történő áthúzás.


Ny


 • Nyitott szeletelés

  A nyitott szeletelés vagy más néven a pillangó vágás során, levágunk egy vastagabb szeletet a húsból, a deszkára fektetjük, azzal párhuzamosan középen bevágjuk, amikor már csak 4-5 mm van hátra, hogy átvágjuk a húst, kihúzzuk a kést, mely során a hússzeletet szétnyitva az eredetihez képest kétszeres felületet kapunk. A bevágásnál ügyeljünk arra, hogy ne essen szét két darabba a hús.


O


 • Old fashioned

  Talpatlan, általában hengeres, néha szögletes formájú pohár, amely whiskyk és koktélok (pl.: Old fashioned), jégkockára töltött felszolgálásához (on the rocks) használatos. Az old fashioned pohár alacsony és többnyire vékony falú, amellyel több néven (pl.: rocks, lowball, vagy éppen short tumbler) is találkozhatunk.


 • On the Rocks (ejtsd: án dö roksz)

  Jégre töltve felszolgált italt jelent. Ilyen koktél például a Screwdriver (vodka narancs) is.


 • Orly módra

  Sörtésztába mártott hús kisütve.


Ó


 • Óvári módra

  Az elősütött hússzeletre (főként sertésbordára) az alábbi sorrendben: sonkát (főként gépsonkát), pirított gombát, sajtot (főként óvárit) helyezünk, majd a sajtot a húsra rápirítjuk.


Ö


 • Ötfűszerpor

  Az egyik legismertebb kínai fűszerkeverék, amelynek 5 összetevőjét légmentesen záródó dobozban tárolják. Az őrölt fűszerkeverék hozzávalói: szegfűszeg, ánizskapor, csillagánizs, szecsuáni bors, fahéj vagy kasszia.


P


 • Párizsi módra

  A hús panírozása a hagyományos eljáráshoz képest annyiban különbözik, hogy csak lisztbe és tojásba forgatjuk meg a húst, a zsemlemorzsát viszont kihagyjuk.


 • Pousse-Café

  Rétegezett ital, amely különböző színű rétegekből áll. Ilyen pl.: a Bazooka koktél is.


 • Prézli

  Német eredetű szó. A zsemlemorzsa régi módi elnevezése.


Q


 • Quick lunch (ejtsd: kvik löncs)

  Angol nyelvből származó kifejezés. Jelentése gyors ebéd.


R


 • Rántás

  A magyaros konyha egyik leggyakrabban alkalmazott sűrítési eljárása. Alapanyaga a liszt és többnyire (a száraz rántás készítésekor egyáltalán nem használunk zsiradékot) valamilyen zsiradék (pl.: olaj, vaj, margarin, sertészsír). A fölmelegített zsiradékban a lisztet átforrósítjuk, illetve megpirítjuk (a liszt pirításának mértékétől függően különböztetjük meg az egyes rántás fajtákat, mint pl.: a világos vagy fehér, a zsemleszínű, vagy éppen a barna rántást), majd a tűzről lehúzva bőséges mennyiségű hideg vízzel, tejjel vagy csontlével csomómentesre keverjük, és állandó keveréssel a sűrítendő ételhez öntjük, újra forraljuk. A rántást végezetül különféle fűszerekkel is ízesíthetjük. Ha a rántás csomós lett, akkor egy teaszűrő, vagy szita segítségével, a csomók kifoghatók, vagy szétpasszírozhatók.


S


 • Shaker (ejtsd: séker)

  A koktél shaker, a bártender (bárpultos) egyik leggyakrabban használt eszköze, amely az italok (általában alkoholos) összekeverésére szolgál, rázásos technika (shake) alkalmazásával. A leginkább rozsdamentes acélból készült koktél shakerbe, jellemzően gyümölcslé (pl.: narancslé, citromlé, vagy ananászlé), szirup (pl.: grenadine szirup, kókusz szirup, vagy sour mix), likőr (pl.: krémlikőr vagy kávélikőr) és jégkocka kerül. Az összetevők erőteljes rázása a shakerben általában 5-10 másodpercig tart, attól függően, hogy milyen kívánt hőmérsékletet szeretnénk elérni. Ugyan is ha jég kerül a shakerbe, akkor az gyorsabb hűtést tesz lehetővé, az ital szervírozása előtt.


 • Shooter

  Shot pohárban felszolgált italt jelent, amely lehet rövidital, kevert ital, vagy akár rétegezett (layered) ital is. Ilyen koktél például a B-52 is.


 • Shot

  A shot kifejezés többféleképpen értelmezhető. Ha shotos pohárra gondolunk, akkor egy talpatlan, hosszúkás, többnyire hengeres formájú, és általában 6 cl űrmértéknél kisebb röviditalos poharat képzeljünk el, amelybe nem csak rövidital, hanem akár rétegezett koktél (pl.: Bob Marley) is belekerülhet. A vendéglátásban a shot kifejezés ezen kívül jelenthet 1,5 uncia, azaz 4,5 cl mennyiségű italt is.


 • Svédasztal

  Ételekkel és italokkal megrakott büféasztal.


 • Sörbet

  A sörbet (angol nyelven: sorbet) friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített üdítő hatású jeges édesség (gyümölcsös jégkása), amit általában az étkezés végén desszertként szolgálnak fel. Az egyes sörbet fajták elkészítése során, a gyümölcspüré és cukor mellett gyakran használnak bort és/vagy likőrt is.


 • Sörtészta

  Palacsintatésztához hasonló tészta, amely szódavíz helyett sörrel készül.


 • Spirálszűrő

  A korábban összekevert italok a spirálszűrőn (strainer) keresztül kerülnek kitöltésre. Az eszköz célja, hogy megszűrje az italt a felesleges jégtől, gyümölcsöktől, fűszernövényektől. Ha az italok rázás (shake) technikával kerültek összekeverésre, akkor a jégről lepattant apró szilánkok felfogására, érdemes egy finomszűrőt is használni pluszba, az ital pohárba töltése során.


 • Straight up

  Alkoholt is tartalmazó italokat jéggel összerázunk vagy összekeverünk, de azt már szűréssel, jég nélkül töltjük a pohárba. Ilyen koktél a Bacardi is.


Sz


 • Szervírozás

  A magyar szervírozás általában az asztalnál történő felszolgálást, tálalást, szűkebb értelemben pedig, az ételek tálról tányérra történő tálalását foglalja magában. A szervírozások közül az angol a legszínvonalasabb (leginkább munka és eszközigényes), és mondhatni a legegyszerűbb a francia (nem a felszolgáló, hanem a vendég tálal).


T


 • Taco

  Tradicionális mexikói étel, amely hajtogatott vagy hengerelt kukoricalepényből vagy búza tortillából, illetve töltelékből (pl.: marhahús, sertéshús, csirkehús, tenger gyümölcsei) áll. A taco mellé gyakran köret is jár, amely lehet darált hús, paradicsom, hagyma, salsa szósz, avokádó, guacamole, vagy ezek változatos keveréke.


 • Taquito

  A taquito egy mexikói étel, amely kis feltekert (mint a palacsinta) tortillából és néhány fajta töltelékből (általában marhahús vagy csirkehús) áll. A töltelékek során ízlés szerint használhatunk bacon szalonnát, csirkemell fillét, sertéshúst, krémsajtot, és zöldségeket is.


 • Toast (ejtsd: tószt)

  A kifejezés jelenthet pirított kenyérszeletet (pirítóst), de akár pohárköszöntőt is.


 • Tortilla

  A Mexikóban és Közép-Amerikában rendkívül nagy népszerűségnek örvendő tortilla, amely egyébként „tortácskát” jelent, egy vékony, kovásztalan, lapos kenyér, mely a három különböző színű őrölt kukorica valamelyikéből (fehér kukoricából, vagy sárga kukoricából, vagy kék kukoricából) készül, melyek közül a fehér és a sárga tortilla a leggyakoribb. A hagyományos tortilla kb. 12 cm átmérőjű, aránylag vastag, és kissé törékeny. A tortilla a latin-amerikai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga, amit rengeteg ételhez hasznosítanak, mint például: a taco, az enchilada, a burrito, a taquito, a tortilla chips, vagy éppen a nachos.


 • Tumbler (ejtsd: támbler)

  A henger alakú általában szár nélküli (de létezik rövid szárú zömök verzió is) tumbler poharak, átmenetet képeznek az old fashioned és a highball poharak között, amelyek a 10-15 cl-nél hosszabb italokhoz is jól használhatók.


U


 • Udvarmester módra

  A sültet fűszeres vajjal tálaljuk.


Ú


 • Újházi tyúkhúsleves

  Az egyik legismertebb magyar leves fajta, amely a század eleji legendás színészről, Újházi Endréről kapta a nevét. Az Újházi tyúkhúsleves abban különbözik a többi szárnyas húslevestől, hogy a húst nem szedjük le a csontról, hanem a tyúkot feldaraboljuk, s a darabokat helyezzük a levesestálba.


 • Úri gomba

  Az ízletes vargánya gomba népies elnevezése.


Ü


 • Üvegesre pirítás

  A hagymát szokták üvegesre pirítani, ami annyit tesz, hogy addig hagyják a tűzön, míg átlátszó nem lesz.


V


 • Vajas rántás

  A felolvasztott vajat a liszttel nem pirítjuk meg, csak összemelegítjük, majd miután lehúztuk a tűzről, felengedjük folyadékkal, és kiforraljuk.


 • Virgin

  Kevert italok alkoholmentes verziója. Ilyen koktél a Virgin Mojito is.


 • V.S.O.P.

  A „Very Superior Old Pale” rövidítése, amely jelölést, konyakok esetében használnak.


W


 • Welcome drink (ejtsd: vilkám drink)

  Angol nyelvből származó kifejezés, mely üdvözlő-, köszöntőitalt jelent. Ezt az italformát a szállodaiparban is előszeretettel használják, ahol az érkező vendéget a recepción vagy a szobájában, egy pohár pezsgővel, vagy egyéb alkoholmentes itallal (pl.: narancs dzsúz) fogadják.


Z


 • Zóna adag

  A zóna adag kifejezés kis adagot, fél adagot takar.


Zs


 • Zsemletányér

  Kisebb méretű tányér, melyet a teríték bal oldalára helyeznek, abból a célból, hogy a vendég a péksüteményt vagy a kenyeret ráhelyezhesse.