Szabolcsi töltött káposzta
2014-03-31- Várható: Szabolcsi töltött káposzta 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 30perc
- Elkészítési idő: 30perc
- Kész: 60perc
A hagyományos magyar ételek között a szabolcsi töltött káposzta igen előkelő helyet foglal el, éppen ezért szinte minden ünnepi asztalon megtalálható. Ha Ön is tökéletesebbé szeretné tenni az ünnepi étkezéseket, akkor készítse el a receptünket.
Hozzávalók:
- 2 közepes fej káposzta
- 50 dkg darált sertéshús (20%-os zsírtartalmú)
- 50 dkg rizs
- 3 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- őrölt fűszerpaprika
- 1 zöldpaprika
- sűrített paradicsom
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
Lépés: 1
Először a hibátlan káposzta leveleket dobjuk sós vízbe, hogy egy kicsit megpuhuljanak, és ne törjenek. Ezt követően vágjuk ki a káposztalevelek vastag erét. A hibás, vagy nem olyan szép káposzta leveleket vágjuk csíkokra, és tegyük őket a főzőedény aljára.
Lépés: 2
Kevés olajon kezdjük el pirítani a vöröshagymát, majd ha üvegesre pároltuk, akkor adjuk hozzá a darált húst, és pároljuk puhára.
Lépés: 3
A rizst bő vízben 5 perc alatt főzzük elő, majd keverjük hozzá a hagymás-húsos alapot, és a fűszereket. Ezt a tölteléket jó alaposan keverjük össze, majd töltsük meg vele az elfelezett káposzta leveleket.
Lépés: 4
A töltött káposztákat szorosan helyezzük rá a felcsíkozott káposztalevelekre, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy 2/3 részig ellepje őket, és fedő alatt kezdjük el főni. Ha az étel felfőzz, akkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is. 10-15 perc alatt pároljuk puhára a káposztákat.
Tipp:
Az autentikus szabolcsi töltött káposzta készítésekor a tölteléket nyersen töltik bele a káposztákba, de így előfordulhat, hogy a rizs nyers marad, éppen ezért én elő szoktam párolni a töltelék hozzávalóit.
A szabolcsi töltött káposztát forrón tálaljuk, és öntsük nyakon egy kis tejföllel.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Szerző: Koncz László on 2017.július 15.
Ez nem szabolcsi töltött káposzta!Az teljesen más mint ez!Szabolcsi és hagyományőrző vagyok.Tudom hogy készül ez az étel.ha Önöket komolyan érdekli,szívesen leírom!