Szabolcsi töltött káposzta

2014-03-31
Szabolcsi töltött káposzta
  • Várható: Szabolcsi töltött káposzta 4 személyre
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 30perc
  • Elkészítési idő: 30perc
  • Kész: 60perc

A hagyományos magyar ételek között a szabolcsi töltött káposzta igen előkelő helyet foglal el, éppen ezért szinte minden ünnepi asztalon megtalálható. Ha Ön is tökéletesebbé szeretné tenni az ünnepi étkezéseket, akkor készítse el a receptünket.

Hozzávalók:

  • 2 közepes fej káposzta
  • 50 dkg darált sertéshús (20%-os zsírtartalmú)
  • 50 dkg rizs
  • 3 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • őrölt fűszerpaprika
  • 1 zöldpaprika
  • sűrített paradicsom
  • bors
  • olaj

Elkészítés:

Lépés: 1

Először a hibátlan káposzta leveleket dobjuk sós vízbe, hogy egy kicsit megpuhuljanak, és ne törjenek. Ezt követően vágjuk ki a káposztalevelek vastag erét. A hibás, vagy nem olyan szép káposzta leveleket vágjuk csíkokra, és tegyük őket a főzőedény aljára.

Lépés: 2

Kevés olajon kezdjük el pirítani a vöröshagymát, majd ha üvegesre pároltuk, akkor adjuk hozzá a darált húst, és pároljuk puhára.

Lépés: 3

A rizst bő vízben 5 perc alatt főzzük elő, majd keverjük hozzá a hagymás-húsos alapot, és a fűszereket. Ezt a tölteléket jó alaposan keverjük össze, majd töltsük meg vele az elfelezett káposzta leveleket.

Lépés: 4

A töltött káposztákat szorosan helyezzük rá a felcsíkozott káposztalevelekre, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy 2/3 részig ellepje őket, és fedő alatt kezdjük el főni. Ha az étel felfőzz, akkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is. 10-15 perc alatt pároljuk puhára a káposztákat.

Tipp:

Az autentikus szabolcsi töltött káposzta készítésekor a tölteléket nyersen töltik bele a káposztákba, de így előfordulhat, hogy a rizs nyers marad, éppen ezért én elő szoktam párolni a töltelék hozzávalóit.

A szabolcsi töltött káposztát forrón tálaljuk, és öntsük nyakon egy kis tejföllel.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Hideg túrólepény szilvásan

  • Somlói galuska (olajos magvakkal)

    Somlói galuska (olajos magvakkal)

  • Igazi tökös-mákos rétes

    Igazi tökös-mákos rétes

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Sertésérmék gombával és különféle gyümölcsökkel

  • Sült pulykacomb petrezselymes sült krumplival

    Sült pulykacomb petrezselymes sült krumplival

Komment (1)

  1. Szerző: Koncz László on 2017.július 15.

    Ez nem szabolcsi töltött káposzta!Az teljesen más mint ez!Szabolcsi és hagyományőrző vagyok.Tudom hogy készül ez az étel.ha Önöket komolyan érdekli,szívesen leírom!

      Válasz

Hozzászólás a(z) Koncz László bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Epres bonbon
Eper kívül – eper belül bonbon

Díszdobozban, karácsonyi ajándéknak is kiváló epres bonbonok.

Close