Igazi tökös-mákos rétes
2014-11-03- Várható: 8 darab ujjnyi vastag Igazi tökös-mákos rétes
- Felszolgálás: 16-24 fő
- Előkészületi idő: 40perc
- Elkészítési idő: 1:20 óra
- Kész: 2:00 óra
„Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el.”
A kezdő háziasszonyoknak – ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére – megadjuk a rétestészta összetételét: 100 g lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás. Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal.
Hozzávalók:
- 2 csomag kész réteslap
- 1 kg sütőtök
- 200 g mák
- 100 g kristálycukor
- 50 g zsemlemorzsa
- 50 g mazsolaszőlő
- 5 g őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 db citrom
- 1 dl olaj
- porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés:
Lépés: 1
Rövid ideig tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal.
Lépés: 2
A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190 °C-os sütőben pirosra-barnára sütjük.
Tipp:
Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött és ízesített mákra.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
515 kcal -
Fehérje
12 g -
Zsír
22 g -
Szénhidrát
60 g