Igazi tökös-mákos rétes

2014-11-03
Igazi tökös-mákos rétes
  • Várható: 8 darab ujjnyi vastag Igazi tökös-mákos rétes
  • Felszolgálás: 16-24 fő
  • Előkészületi idő: 40perc
  • Elkészítési idő: 1:20 óra
  • Kész: 2:00 óra

„Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el.”

A kezdő háziasszonyoknak – ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes elkészítésére – megadjuk a rétestészta összetételét: 100 g lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás. Ettől kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal.

Hozzávalók:

  • 2 csomag kész réteslap
  • 1 kg sütőtök
  • 200 g mák
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g mazsolaszőlő
  • 5 g őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 db citrom
  • 1 dl olaj
  • porcukor (a szóráshoz)

Elkészítés:

Lépés: 1

Rövid ideig tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj, cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt fahéjjal.

Lépés: 2

A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott vajjal meglocsolva - 180-190 °C-os sütőben pirosra-barnára sütjük.

Tipp:

Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva és kinyomkodva szórjuk a felfőzött és ízesített mákra.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Rebarbarás linzer

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Görög baklava mandulával és mézzel

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Hideg túrólepény szilvásan

  • Sárgabarackos, mandulás tekercs

    Sárgabarackos, mandulás tekercs

  • Cseresznyefelfújt

    Cseresznyefelfújt

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    515 kcal
  • Fehérje

    12 g
  • Zsír

    22 g
  • Szénhidrát

    60 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
Flaming Mongoose koktél

Öntsük a shot pohárba elsőként a fahéjas pálinkát, majd a gyomorkeserűt (Jägermeister), és rá az ír krémlikőrt.

Close