Aranygaluska
2013-12-01- Várható: Aranygaluska 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 12perc
- Elkészítési idő: 1:30 óra
- Kész: 1:42 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- csipet só
- 3 db tojás
- 2 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 db élesztő
- 3 dl tej
- 15 dkg dió
- 1 db tojás
- 3 dkg zsír
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg pudingpor
- 4 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 db citrom
Elkészítés:
Lépés: 1
Kelt tésztát készítünk: átszitáljuk a lisztet, mély tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, beleütjük a tojások sárgáját, és kevés sót teszünk hozzá. Langyos tejjel jól kidolgozzuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
Lépés: 2
Kis edényben vajat melegítünk, félretesszük. Megfelelő méretű, magas peremű, zománcozott tepsit zsírral kikenünk, majd meghintjük zsemlemorzsával. A darált diót összekeverjük a porcukorral.
Lépés: 3
A kelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.
Lépés: 4
Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk, majd egyenként az olvasztott vajba mártjuk, és a tepsibe egymás mellé helyezzük. Meghintjük a cukrozott, darált dióval, majd újabb réteget helyezünk rá. A végén bekenjük egy egész tojással. A tésztát langyos helyen megkelesztjük.
Lépés: 5
Ha a tészta térfogata a kétszeresére nőtt, 180 °C-os sütőben 30 percig sütjük.
Lépés: 6
Amíg a tészta sül, elkészítjük a vanília öntetet: 3 dl tejet felforralunk, közben 1 dl hideg tejet elkeverünk a pudingporral és a cukorral, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a forró tejhez. Reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Lépés: 7
A megsült tésztát langyosra hűtjük, szétszedjük, tálalóedényre halmozzuk. Meghintjük porcukorral, és vanília öntettel tálaljuk.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
1492 kcal -
Fehérje
34,5 g -
Zsír
106,8 g -
Szénhidrát
117,6 g -
Rost
2,5 g