Zöldségleves alaplé
2013-09-26- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 2:00 óra
- Kész: 2:15 óra
A zöldségleves alaplé elkészítése azért hasznos, mert így ételízesítő nélkül, valódi zöldségekből nyerhetjük ki azokat az ízeket, amelyekre egyes ételekben szükségünk van. Ha mondjuk egy krémlevest zöldségleves alaplével készítenek, akkor a végeredmény fényévekkel jobb lesz, mintha ételízesítőt használtak volna.
Hozzávalók (tipp):
Ízlés szerint zöldségek – mennyiséget, és arányokat nem írok, én általában olyan zöldségeket használok, amelyeket frissen lehet kapni, és amelyeket egy zöldséglevesbe is beletennék.
Hozzávalók:
- Pl.: sárgarépa, zeller, paprika, paradicsom, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, gomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- egész bors
- só
- rozmaring
Elkészítés:
Lépés: 1
A megtisztított és feldarabolt zöldségeket a többi hozzávalóval együtt gyöngyöző vízben, fedő alatt, nagyon lassan (2 óra alatt) meg kell főzni, majd az alaplevet le kell szűrni. Én még finom szűrőn is át szoktam önteni.
Lépés: 2
Én szoktam sót tenni a zöldségleves alaplébe, de ez kihagyható, hogy a belőle készülő étel receptjébe ne kavarjon bele.
Tipp:
A zöldségleves alaplevet megtervezetten elkészíthetjük a felhasználás előtti napokon is, de nagyon praktikusan fél literes, vagy literes kiszerelésben egyszerűen le lehet fagyasztani.
Átlag értékelés
(3.5 / 5)
2 ember értékelte ezt a receptet