Görög baklava mandulával és mézzel
2016-04-04- Várható: 12 db Görög baklava mandulával és mézzel
- Felszolgálás: 6-12 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:20 óra
- Kész: 1:30 óra
Hozzávalók:
- 1 csomag mélyhűtött vajastészta (vagy 300 g vajból és 300 g lisztből készített vajastészta)
- 450 g mandula
- 80 g zsemlemorzsa
- 65 g cukor
- 3 g őrölt fahéj
- 3 g őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom
Hozzávalók (karamellhez):
- 200 g cukor
- 50 g méz
Elkészítés:
Lépés: 1
A mélyhűtött vajastésztát négyfelé osztjuk és egyesével a sütőlap méretére nyújtjuk.
Lépés: 2
180 °C-os sütőben készre sütjük mind a négy lapot. Közben elkészítjük a tölteléket. A mandula felét durvára vágjuk, a másik részét pedig finomra őröljük. A cukrot a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal annyi vízben főzzük fel, hogy éppen ellepje, majd további vízzel kiegészítve hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a feldarabolt citromhúst.
Lépés: 3
A vajastészta alsó lapját megkenjük a mézzel elkevert citromos őrölt mandula- és zsemlemorzsa keverékének egyik felével, tésztát teszünk rá, erre rakjuk a durva mandulát, ismét tésztát és a második morzsás keveréket is rákenjük.
Lépés: 4
Legtetejére tesszük a 200 g cukorból készült karamellel megkent tésztalapot, és tizenkét kockára vágva adjuk asztalra.
Tipp:
A hidegen és melegen egyaránt élvezhető, illatos tésztát, jelképesen szirtaki zenével kombinálhatjuk).
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
240 kcal -
Fehérje
29 g -
Zsír
49 g -
Szénhidrát
99 g