Sertéspörkölt

2013-02-06
Sertéspörkölt
  • Várható: Sertéspörkölt 4 főre
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 1:15 óra
  • Kész: 1:30 óra

“A sertéshúsnak viszonylag semleges az íze, ezért a belőle készült ételeknél bátran lehet nagy hangsúlyt fektetni a fűszerezésre. Ez nincs másképp a sertéspörköltnél sem, ha jól akarjuk elkészíteni az ételt, akkor markánsan kell fűszerezni.”

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéshús, apróra vágva (a comb a legjobb)
  • 3 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 db zöldpaprika, apróra vágva
  • 1 db paradicsom, meghámozva, apróra vágva
  • őrölt fűszerpaprika
  • olaj
  • bors
  • őrölt kömény

Elkészítés:

Lépés: 1

Először pirítsuk meg a hagymát az olajon. A sertéspörkölt készítésének talán ez a legfontosabb pillanata, a markáns ízek elérésének érdekében meg kell pirítani a hagymát, nem baj, ha egy kicsit odakap.

Lépés: 2

A pörkölt készítésének másik fontos kérdése, hogy milyen zsiradékot használunk. A receptbe olajat írtam, de az igazán finom ízek eléréséhez talán sertészsírt érdemes használni, ami persze nem túl egészséges választás.

Lépés: 3

Visszatérve a recepthez – ha a hagyma megpirult, akkor adjuk hozzá a felkockázott húst, és süssük kérgesre őket. Ha ezzel megvolnánk, akkor húzzuk le az ételt a tűzről, és szórjuk meg a fűszerpaprikával. Ezt követően öntsünk a pörköltalapra annyi vizet, hogy a húsokat félig ellepje.

Lépés: 4

Finom szaftja a húsok kérgétől, és a zöldségektől lesz a sertéspörköltnek, ezért kell a receptbe a paradicsom és a paprika. Ha ezek belekerültek az ételbe, akkor fűszerezhetünk – ha lehet ezt több lépésben tegyük meg.

Lépés: 5

Fedő alatt pároljuk puhára a húsokat, a fokhagymát csak akkor tegyük bele az ételbe, ha a húsok már majdnem megpuhultak.

Lépés: 6

A sertéspörköltet sós burgonyával és savanyúsággal kínáljuk. Ha bort innának ehhez az ételhez, akkor mindenképpen egy alacsony tannintartalmú, könnyű, száraz vörösbort válasszanak, mondjuk egy minőségi kadarkát, amely a magyaros ételek legjobb kísérője.

Vendéglátóhelyek:

Ha szeretne idekerülni, kattintson a “Vendéglátóhelyek részére” menüpontra!

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Hideg túrólepény szilvásan

  • Somlói galuska (olajos magvakkal)

    Somlói galuska (olajos magvakkal)

  • Igazi tökös-mákos rétes

    Igazi tökös-mákos rétes

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyümölcsös sertésragu cukkínivel

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Sertésérmék gombával és különféle gyümölcsökkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.