Kardamom – fehércsokis krémmel töltött bonbon
2013-11-06- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 24 db bonbon
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 2:30 óra
- Kész: 2:40 óra
Bizonyára furcsán hangzik, de még soha nem ettem kardamommal fűszerezett süteményt vagy csokit. A napokban vásároltam egy kis csomaggal ebből a fűszerből és elhatároztam, hogy a ganache krémet ezzel fogom ízesíteni. Általában elmondhatom, hogy szeretem a fűszerrel ízesített sütiket, csokikat, de ha túl “hangos”, úgymond “kikiabál” belőle, azt nem. Így aztán óvatosan fogtam hozzá, kis mennyiséggel próbálkoztam, hogy olyan harmonikus ízt kreáljak, ami egyedivé, különlegessé teszi a bonbont. Azt hiszem sikerült…
Hozzávalók:
- 18 dkg fehér csoki
- 70 ml tejszín (nálam szója tej)
- 2 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 1 evőkanál méz (elhagyható)
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- 2-3 db dióbél (durvára vágott, pirított)
A diót késsel durvára vágom és egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítom.
Hozzávalók (burokhoz):
- 30 dkg 65%-os étcsokoládé (nálam: Choceur ALDI)
- 3 gr porított kakaóvaj
Elkészítés:
Lépés: 1
A tejszínt (nálam szójatej) gyöngyözésig melegítem.
Lépés: 2
Beleteszem a fűszert (kardamom), letakarom és 10 percig hagyom állni szobahőn.
Lépés: 3
A tejszínt (nálam szójatej) ismét megmelegítem, beleteszem a feldarabolt fehér csokit és egyneműre keverem.
Lépés: 4
Hozzáadom a mézet.
Lépés: 5
Ha a krém 35 fokra hűlt, akkor beleteszem a vajat, és ismét alaposan elkeverem.
Lépés: 6
Legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.
Lépés: 7
Hűtés után könnyű mozdulatokkal jól átkeverem.
Lépés: 8
Burokhoz a csokit temperálom: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra (pl. konyhapult) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fokra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet, akkor beleöntöm a bonbon formába.
Lépés: 9
Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak), és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni (ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendőbe).
Lépés: 10
Amikor a csoki még nem dermedt meg, mindegyik mélyedésbe beleszórom a diót.
Lépés: 11
A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom, és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet