Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal

2013-12-08
Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
  • Várható: 4 adag Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 45perc
  • Kész: 60perc

A hagymaleves (Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált. Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.

Hozzávalók:

  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 3 db fokhagyma
  • néhány csepp olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 marék snidling
  • őrölt fehér bors
  • kakukkfű
  • őrölt kömény
  • provence fűszerkeverék
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db szárnyas leveskocka
  • 5 cl brandy (elhagyható)
  • 6 dl víz
  • 4 szelet croissant
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 5 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

Lépés: 1

A hagymákat felvágom. A serpenyőbe öntök néhány csepp olajat, s vajban megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot, időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb. 20 perc), fűszerezem, megszórom liszttel, majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel, s lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt.

Lépés: 2

Közben a croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, bőségesen megszórom reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.

Lépés: 3

Tálaláskor merek a levesből, vágok rá snidlinget, s teszek rá két croissantot, s vágok rá snidlinget.

Bon Appétit!

Tipp:

A sajtos kenyeret a levessel együtt is süthetjük. Ez esetben kb. 20 percre tegyük be a sütőbe.

Cogito et coquo, ergo sum! -..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Avokádó krémleves

  • Csokoládéfondue

    Csokoládéfondue

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Birsalmaleves, ahogy a nagymama szerette

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Narancsos almaleves (főzés nélkül)

  • Gesztenyekrémleves kukoricával

    Gesztenyekrémleves kukoricával

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Bőrös malacsült sörrel locsolva, sült céklával és sütőtökkel, párolt pezsgős lilakáposztával
Bőrös malacsült sörrel locsolva, sült céklával és sütőtökkel, párolt pezsgős lilakáposztával

Újév tájékán két ételt mindenképp az étlapunkra kell tűzni annak érdekében, hogy szerencsések és gazdagok legyünk az új évben magyar hiedelem szerint. Az egyik a malacsült.

Close