Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal

2013-12-08
Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
  • Várható: 4 adag Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 45perc
  • Kész: 60perc

A hagymaleves (Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált. Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.

Hozzávalók:

  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 3 db fokhagyma
  • néhány csepp olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 marék snidling
  • őrölt fehér bors
  • kakukkfű
  • őrölt kömény
  • provence fűszerkeverék
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db szárnyas leveskocka
  • 5 cl brandy (elhagyható)
  • 6 dl víz
  • 4 szelet croissant
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 5 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

Lépés: 1

A hagymákat felvágom. A serpenyőbe öntök néhány csepp olajat, s vajban megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot, időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb. 20 perc), fűszerezem, megszórom liszttel, majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel, s lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt.

Lépés: 2

Közben a croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, bőségesen megszórom reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.

Lépés: 3

Tálaláskor merek a levesből, vágok rá snidlinget, s teszek rá két croissantot, s vágok rá snidlinget.

Bon Appétit!

Tipp:

A sajtos kenyeret a levessel együtt is süthetjük. Ez esetben kb. 20 percre tegyük be a sütőbe.

Cogito et coquo, ergo sum! -..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Avokádó krémleves

  • Csokoládéfondue

    Csokoládéfondue

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Birsalmaleves, ahogy a nagymama szerette

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Narancsos almaleves (főzés nélkül)

  • Gesztenyekrémleves kukoricával

    Gesztenyekrémleves kukoricával

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Sajtos-zöldséges haltornyocska
Sajtos-zöldséges haltornyocska

A padlizsánt és a cukkínit ujjnyi vastagságúra vágjuk, és egyik felüket megkenjük pesto-val.

Close