Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
2013-12-08- Várható: 4 adag Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 45perc
- Kész: 60perc
A hagymaleves (Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált. Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.
Hozzávalók:
- 2 db nagy vöröshagyma
- 1 db póréhagyma
- 3 db fokhagyma
- néhány csepp olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 db babérlevél
- 1 marék snidling
- só
- őrölt fehér bors
- kakukkfű
- őrölt kömény
- provence fűszerkeverék
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl fehérbor
- 1 db szárnyas leveskocka
- 5 cl brandy (elhagyható)
- 6 dl víz
- 4 szelet croissant
- 1 teáskanál olívaolaj
- 5 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
Lépés: 1
A hagymákat felvágom. A serpenyőbe öntök néhány csepp olajat, s vajban megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot, időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb. 20 perc), fűszerezem, megszórom liszttel, majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel, s lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt.
Lépés: 2
Közben a croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, bőségesen megszórom reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.
Lépés: 3
Tálaláskor merek a levesből, vágok rá snidlinget, s teszek rá két croissantot, s vágok rá snidlinget.
Bon Appétit!
Tipp:
A sajtos kenyeret a levessel együtt is süthetjük. Ez esetben kb. 20 percre tegyük be a sütőbe.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet