Szilváslepény tejfölösen
2016-05-02- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 24 szelet Szilváslepény tejfölösen
- Felszolgálás: 8-12 fő
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 5:00 óra
- Kész: 5:15 óra
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 130 g vaj
- 2 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 2 dl tejföl
- 20 g élesztő
- 3 g só
Hozzávalók (töltelékhez):
- 1 kg szilva
- 200 g porcukor
- 10 g őrölt fahéj
- 150 g felezett dióbél
- 80 g zsemlemorzsa
- 6 tojás
- 2 dl sűrű tejföl
- 1 db citrom
- 100 g vaj
Elkészítés:
Lépés: 1
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzátesszük az elmorzsolt élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
Lépés: 2
Egy dagasztótálba szitáljuk a lisztet - egy rész szója és két rész búzaliszt keverékét -, hozzátesszük a cukrot, a tejfölös élesztőt, és a tojások sózott sárgáját.
Lépés: 3
A jól formálható, de lágy tésztát fél órát pihentetjük, kelesztjük langyos helyen, majd lisztezett deszkán a sütőlap méretére kinyújtjuk. Most már ruhaszalvétával letakarva és belisztezve a duplájára kelesztjük.
Lépés: 4
A szilvát kimagozzuk, hozzátesszük a porcukrot, az őrölt fahéjat, a kissé megpörkölt, durvára őrölt dióbelet, mindezt ráterítjük a megkelt tésztára.
Lépés: 5
A hat tojás sárgáját elkeverjük a tejföllel és az olvasztott, írójától mentes vajjal, megszórjuk a szilvát zsemlemorzsával, ráterítjük a tojás-sárgás vajat. Ha - a tojások sárgája nélkül - felfőzzük a tejfölben a szilvát és a töltelék hozzávalóit, krémesebb ízű tölteléket kapunk.
Lépés: 6
Sütőbe tesszük, és 170-180 °C-on 40-50 percig sütjük. Közben felverjük a tojások fehérjét, és a citrom reszelt héjával elkeverve ráterítjük a tésztára, és visszatesszük a legforróbbra állított sütőbe, de azonnal csökkentjük a hőmérsékletet.
Tipp:
Készre sütve – ha a tojáshab megpirult – akár hidegen is asztalra adhatjuk.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
316 kcal -
Fehérje
199 g -
Zsír
48 g -
Szénhidrát
29 g