Sós-karamellás tejcsokis bonbon, pirított szezámmaggal, étcsokoládé burokban
2014-01-18- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes

- Várható: 24 db bonbon
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 20perc
- Elkészítési idő: 2:40 óra
- Kész: 3:00 óra
Praliné Zsuzsinál találtam ezt a csodás sós karamellás bonbont, pirított szezámmaggal “ékesítve”. Szokásomtól eltérően, most elhatároztam, hogy pontról pontra követem a receptet és úgy készítem, ahogy Zsuzsi is készítette. Valójában a bonbonkészítés úgy kezdődik nálam, hogy valahogy megszületik az ötlet, azután megnézek néhány hasonló receptet, ellátogatok más blogokra, megnézem ők csináltak-e ilyent, vagy hasonlót. Ha megtalálom a legszimpatikusabb receptet, akkor egy kicsit változtatok. Nem azért, mert az nem elég jó, csak esetleg én lágyabb krémet akarok vagy kevésbé édeset, vagy inkább étcsokoládéval burkolom a tej csoki helyett… De most, követni akartam… pontról – pontra. Nem sikerült :( Az első lépések rendben voltak, egészen a burok kiöntésig. A szezámmag megpirítva, krém elkészítve, csoki formába öntve a hűtőben… és a baj itt kezdődött, mert a pirított szezámmag egy tálban, a konyhapulton pihent, pedig a kiöntött csokiformában lett volna a helye. Kijavítani ugye már nem lehet… Na, most légy kreatív, Csokoládé Kreatívan:) Rövid töprengés után, elhatároztam, hogy a szezámmagot a talpazásnál teszem bele a csokiba. Így is nagyon finom lett… Köszönöm a receptet Zsuzsi!
Hozzávalók (krémhez):
- 75 gr cukor
- 50 gr habtejszín
- 15 gr akácméz
- fél kiskanál só
- 20 gr puha vaj
- 75 gr tejcsoki
Hozzávalók (burokhoz):
- 300 gr étcsokoládé (nálam 65%-os CHOCEUR)
- 3 gr kakaóvaj por
- 2 evőkanál pirított szezámmag
Elkészítés:
Lépés: 1
A szezámmagot megpirítom egy száraz serpenyőben, tálra teszem és hagyom kihűlni.
Lépés: 2
A cukrot lassú tűzön karamellizálom (addig melegítem, amíg egy kicsit füstölni kezd, így intenzív karamell íze lesz).
Lépés: 3
Közben a tejszínt gyöngyözésig melegítem.
Lépés: 4
Ha kész a karamell, leveszem a tűzről és nagyon óvatosan (mert fröcsögni fog és könnyen megégetheted a kezed!!!), hozzáadom a mézet, elkeverem, majd lassan beleöntöm a tejszínt is, és egyneműre keverem.
Lépés: 5
Az összedarabolt csokit is hozzáadom, elkeverem.
Lépés: 6
A puha vajat akkor teszem bele, amikor a krém 35 fokra hűlt, majd a sót is hozzáadom, botmixerrel átkeverem és hagyom hűlni. Nem teszem hűtőbe.
A csoki burok készítése:
A csokoládé burokhoz temperálom a csokit, a következő módon: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra (pl. konyhapult) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fokra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet, akkor beleöntöm a bonbon formába. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak), és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, beleteszem a pirított szezámmagot, lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet