Tokaji galuska
2013-12-14- Várható: Tokaji galuska 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 60perc
- Kész: 1:15 óra
Borajánló: Tokaji Szamorodni (édes borkülönlegesség)
Hozzávalók (galuskához):
- 60 dkg tehéntúró
- 8 dkg búzafinomliszt
- 8 dkg étkezési búzadara
- csipet étkezési só
- 2 db tojás (mélyalmos, L méret)
- 5 dkg vaj
Hozzávalók (mártáshoz):
- 3 db tojás (mélyalmos, L méret)
- 5 dkg vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 2,5 dl tejföl
- 1 db citrom
Hozzávalók (borsodóhoz):
- 3 dl Tokaji Szamorodni fehérbor
- 5 dkg kristálycukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
- 1 db citrom
- 3 db tojás (mélyalmos, L méret)
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg búzafinomliszt
Elkészítés:
Lépés: 1
A túrót átpasszírozzuk, hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a sót, a tojást és a vajat. Jól összegyúrjuk, és a kézzel szaggatott galuskát forrásban lévő vízben kifőzzük. Közben 3 dkg vajat a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral krémmé keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a citrom reszelt héját. Ebbe a masszába keverjük a kihűlt galuskát, majd kivajazott tepsiben 160 °C-on 30 perc alatt megsütjük.
Lépés: 2
Elkészítjük a borsodót (borhabot): a fehérbort cukorral, fahéjjal, citromhéjjal feltesszük főni. A tojássárgáját a cukorral krémmé keverjük, majd a lisztet is hozzákeverjük. A fehérjét habbá verjük. A forró borhoz állandó keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojáskrémet. Amikor sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, és a felvert tojásfehérjéhez vékony sugárban hozzáöntjük. Habbá keverjük, és tálalásig vízgőzön tartjuk.
Lépés: 3
A megsült galuskát a borsodóval tálaljuk.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
1303,1 kcal -
Fehérje
46,3 g -
Zsír
133,5 g -
Szénhidrát
40,2 g -
Rost
1,7 g