Ketchup

2012-11-13
Ketchup
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 2:00 óra
  • Kész: 2:10 óra

Egy igazán jó grillezés elképzelhetetlen ketchup nélkül. Egy jó minőségű, jól fűszerezett húst kár lenne elrontani középszerű ketchuppal, ezért ha vendégeket fogadnak, érdemes időt szánni ennek az öntetnek az elkészítésére.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg apróra vágott paradicsom, meghámozva
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma, apróra szeletelve
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra szeletelve
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom, vagy lime leve
  • olívaolaj
  • 1 dl borecet
  • 2 kávéskanál bazsalikom
  • 2 db babérlevél
  • bors – színes bors

Elkészítés:

Lépés: 1

Az olívaolajon kezdjük el pirítani a hagymát egy jó nagy edényben. Pirítsuk addig, amíg el kezd karamellizálódni, de ügyeljünk, hogy ne égessük oda. Ha elrontanánk a hagymapirítást, akkor most még újra kezdhetjük a ketchup készítését.

Lépés: 2

Ha a hagyma elkészült, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, és lassú tűz alatt kezdjük el főzni a ketchupot. Ekkor még nem fontos sűrűn kevergetni a szószt, de minél jobban veszít a víztartalmából, annál könnyebben leragadhat, ezért erre kiemelten figyeljünk oda. A ketchupot addig főzzük, amíg a zöldségek szét nem főnek. Ha a ketchup már kezd homogénné válni, akkor egy szűrő segítségével passzírozzuk át. Ha a ketchup állaga nem elég homogén, akkor tegyük vissza még egy kicsit főni, esetleg újra passzírozzuk át a szűrőn.

Lépés: 3

Ha a ketchupot tartósítani szeretnék, akkor még forrón öntsék csírátlanított üvegekbe és tegyék szárazdunsztba.

Lépés: 4

A fűszerezéssel bátran legyenek kreatívak – ha gondolják, akkor tegyenek csípős paprikát a ketchupba. A cukor mennyiségén is bátran változtassanak, ha édesebben szeretik a ketchupot.

 

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Komment (1)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Füstölt lazactartár bruschettával
Füstölt lazactartár bruschettával

Finom, gyorsan elkészíthető vacsora.

Close