Ajvár
2012-11-11- Várható: 2 kis üveg ajvár
- Felszolgálás: 8-10 főre
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 15perc
- Kész: 25perc
A balkáni népek egyik jellegzetes, füstös, fűszeres krémje az ajvár, amelyet jellemzően húsokhoz szoktak fogyasztani. Arra felé az ajvár receptje szájról szájra terjed, és igazán nagy kincs – mi most a saját, egyszerű receptünket osztjuk meg Önökkel.
Hozzávalók:
- 2 kisebb padlizsán, megpucolva, felkockázva
- 8 db piros kaliforniai paprika, feldarabolva
- 1 fej vöröshagyma, felkarikázva
- 1 db paradicsom, meghámozva, felkarikázva
- 5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál borecet
Elkészítés:
Lépés: 1
Az ajvár készítésének leglényegesebb része, hogy a hozzávaló zöldségeket meg kell sütni, vagy grillezni, mert sütés közben a zöldségek füstös ízt kapnak, és a bennük lévő cukor is karamellizálódik.
Lépés: 2
Az előkészített zöldségeket forgassuk bele az olívaolajba, és süssük meg őket grillen, vagy jól felforrósított serpenyőben. Fontos, hogy a zöldségek süljenek meg, de ne égjenek oda, mert (főleg a paprika) könnyen megkeseredhetnek.
Lépés: 3
Ha a zöldségek megpirultak, akkor a fokhagymával és a fűszerekkel ízesítsük őket, majd a borcet hozzáadásával turmixszal, vagy botmixerrel pépesítsük őket.
Lépés: 4
Ha elkészült az ajvár, akkor tegyük üvegekbe, és 1 napig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Azt javaslom, hogy tartósítószer hozzáadása nélkül készítsék el az ajvárt, és inkább fogyasszák el néhány napon belül.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet