Kőrözött
2013-02-06- Várható: Kőrözött 4 főre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 5perc
- Elkészítési idő: 10perc
- Kész: 15perc
“A kőrözött valamikor a pásztorok eledele volt, akik szerették zöldségekkel és fűszerekkel feldobni a friss túrót. Manapság a kőrözött egy megosztó étel, mert valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja, de azt leszögezhetjük, hogy ennek a finom krémnek helye van a legjobb magyar ételek között.”
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró (félzsíros)
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 20 dkg tejföl (20%-os)
- 10 dkg vaj
- őrölt édes fűszerpaprika
- egész fűszerkömény
- só
- bors
Elkészítés:
Lépés: 1
A tehéntúrót egy villa segítségével törjük át, majd keverjük hozzá a tejfölt és a vajat, hogy ne legyen folytós.
Lépés: 2
A krémbe tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát, és a fűszereket. Az egész köménnyel ne spóroljanak, mert ez a kőrözött lelke. A fűszerpaprikából csak annyit kell a kőrözöttbe tenni, hogy megszínezze.
Lépés: 3
Ha kőrözött elkészült, akkor mindenképpen hagyjuk egy napig hűtőben pihenni, mert ha az ízei összeérnek, fényévekkel finomabb lesz.
Tipp:
A kőrözöttet friss kenyér mellé kínálják.
Átlag értékelés
(4.8 / 5)
4 ember értékelte ezt a receptet