Eper kívül – eper belül bonbon
2013-12-17- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 24 db epres bonbon
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 2:30 óra
- Kész: 2:40 óra
Ezt a bonbont, több más társával együtt, a karácsonyi partira készítettem. Liofilizált eperrel színeztem a külső burkot és eperkrémmel töltöttem meg. Nagyon népszerű volt, kiérdemelte a “legfinomabb” jelzőt.
A színes csokoládé receptjét „Praliné Paradicsom” blogon olvastam, előzőekben csoki nyalókát készítettem ezzel a módszerrel, a gyerekek nem kis örömére.
Az eperkrém receptjét is Praliné Paradicsomnál olvastam, kicsit módosítottam rajta, kihagytam belőle az alkoholt, és kicsivel több fehér csokit használtam.
Hozzávalók (krémhez):
- 30 dkg eper (nálam most fagyasztott)
- 1 teáskanál méz
- 10 dkg fehér csoki
- 0,5 dl tejszín
- 5-6 gr liofilizált eper
Hozzávalók (burokhoz):
- 30 dkg fehér csoki
- 3 gr kakaóvaj por
- 8 gr liofilizált eper
Elkészítés:
Lépés: 1
Az epret hagyom szobahőn kiolvadni, majd botmixer segítségével mixelem, szitán átpasszírozom, azért, hogy a magok ne maradjanak benne.
Lépés: 2
Az epret a mézzel pár percig forralom.
Lépés: 3
Hozzáöntöm a tejszínt és leveszem a tűzről.
Lépés: 4
Beleteszem az összedarabolt csokit és alaposan átkeverem.
Lépés: 5
A nagyobb darabokra tört liofilizált epret is hozzáadom, és jól átkeverem, felhasználásig hagyom állni szobahőn.
Lépés: 6
A liofilizált epret aprító gépben porrá aprítom, átszitálom, hogy mag ne maradjon benne.
Lépés: 7
A burokhoz a csokit megolvasztom és temperálom a következő módon.
Lépés: 8
A darabokra tört csokit a csokiolvasztó gépben (víz-gőz fölött is lehet), felolvasztom (40-45 fok).
Lépés: 9
Kiveszem a gépből a tálat, amelyben a csokit olvasztom, beleteszem a porított liofilizált epret és állandó keverés mellett, lehűtöm a csokit 33-34 fokra. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 29-30 fok hőmérsékletet, a tisztára törölt bonbon formába öntöm a temperált csokoládét. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak), és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem a bonbon formából (a sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendőbe). A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm a krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A szobahőn hagyom állni, míg a csokoládét ismét temperálom. Lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet