Kardamom – fehércsokis krémmel töltött bonbon

2013-11-06
Kardamom - fehércsokis krémmel töltött bonbon
  • Várható: 24 db bonbon
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 2:30 óra
  • Kész: 2:40 óra

Bizonyára furcsán hangzik, de még soha nem ettem kardamommal fűszerezett süteményt vagy csokit. A napokban vásároltam egy kis csomaggal ebből a fűszerből és elhatároztam, hogy a ganache krémet ezzel fogom ízesíteni. Általában elmondhatom, hogy szeretem a fűszerrel ízesített sütiket, csokikat, de ha túl “hangos”, úgymond “kikiabál” belőle, azt nem. Így aztán óvatosan fogtam hozzá, kis mennyiséggel próbálkoztam, hogy olyan harmonikus ízt kreáljak, ami egyedivé, különlegessé teszi a bonbont. Azt hiszem sikerült…

Hozzávalók:

  • 18 dkg fehér csoki
  • 70 ml tejszín (nálam szója tej)
  • 2 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál méz (elhagyható)
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 2-3 db dióbél (durvára vágott, pirított)

A diót késsel durvára vágom és egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítom.

Hozzávalók (burokhoz):

  • 30 dkg  65%-os étcsokoládé (nálam: Choceur ALDI)
  • 3 gr porított kakaóvaj

Elkészítés:

Lépés: 1

A tejszínt (nálam szójatej) gyöngyözésig melegítem.

Lépés: 2

Beleteszem a fűszert (kardamom), letakarom és 10 percig hagyom állni szobahőn.

Lépés: 3

A tejszínt (nálam szójatej) ismét megmelegítem, beleteszem a feldarabolt fehér csokit és egyneműre keverem.

Lépés: 4

Hozzáadom a mézet.

Lépés: 5

Ha a krém 35 fokra hűlt, akkor beleteszem a vajat, és ismét alaposan elkeverem.

Lépés: 6

Legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.

Lépés: 7

Hűtés után könnyű mozdulatokkal jól átkeverem.

Lépés: 8

Burokhoz a csokit temperálom: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra (pl. konyhapult) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fokra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet, akkor beleöntöm a bonbon formába.

Lépés: 9

Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak), és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni (ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendőbe).

Lépés: 10

Amikor a csoki még nem dermedt meg, mindegyik mélyedésbe beleszórom a diót.

Lépés: 11

A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom, és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
Ananászos sonkacipó

A füstölt sovány sonkát, a sovány sertés- és marhahúst, finom tárcsán többször ledaráljuk, minél pépesebbre.

Close