Flambírozott almás lepény
2014-09-15- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 1 sütőlapnyi Flambírozott almás lepény
- Felszolgálás: 10-20 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 3:30 óra
- Kész: 3:40 óra
Hozzávalók:
- 275 g liszt
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 1 kg savanykás alma
- 2 db citrom
- 50 g mogyoró
- 10 g őrölt fahéj
- 10 g vaníliás cukor
- 5 g őrölt szegfűszeg
- 80 g őszibarackíz
- Calvados vagy jó minőségű konyak a flambírozáshoz
Elkészítés:
Lépés: 1
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre felengedett vajat, a porcukrot és a tojást, jól összedolgozzuk, másfél-két órát pihenni hagyjuk. Közben a citrom héját lereszeljük, s a levét egy tálba felfogjuk. Ebbe a citromlébe szeleteljük a hámozatlan almát (tetszetősebb lesz, ha két színű; zöld és piros héjú almát használunk).
Lépés: 2
Durvára daráljuk a mogyorót, összekeverjük az őrölt fahéjjal és az ugyan-csak őrölt szegfűszeggel, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral. Ezt követően elővesszük a tésztát, és belisztezett nyújtódeszkán a sütőlap méretére nyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével rátesszük a sütőlapra, és megszórjuk a mogyorós keverékkel.
Lépés: 3
Az almagerezdeket a citromléből kivéve, sorban, a zöld színűt alulról, a pirosat felülről téve, beborítjuk a tésztát.
Lépés: 4
200 °C-os sütőben húsz percig sütjük, majd kivéve bekenjük a kissé felhígított és kikevert őszibarackízzel és visszatesszük a sütőbe, de a hőfokot 160-170 °C-ra mérsékeljük.
Lépés: 5
Ha megsült, ezt a mennyiséget húsz darabba szeleteljük, és tűzálló edényben az előmelegített alkohollal meglocsoljuk, és meggyújtva adjuk asztalra.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
199 kcal -
Fehérje
18 g -
Zsír
7 g -
Szénhidrát
24 g