Lengyelország “zsemléje”

2013-10-15
  • Várható: 10 db bagel
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 1:40 óra
  • Kész: 1:50 óra

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 2 teáskanál só
  • 20 g cukor
  • 1 teáskanál olaj
  • 10 g vaj
  • 1 tojás
  • 300 ml víz (langyos)
  • 12,5 g élesztő (ez vagy egy fél instant, vagy egy 25 grammos friss fele, ha 50 grammos a friss, akkor negyede)

Tipp:

A főzéshez kell majd még 2-3 evőkanálnyi cukor, illetve mivel ezt meg szokták szórni magvakkal, magvak kellenek még. Hogy milyen, azt mindenki döntse el, lehet mák, cukor, mandula, bármi.

Elkészítés:

Lépés: 1

Egy tálban keverjük csomómentesre a tojást, a cukrot az élesztővel, és a víz 3/4-ed részével. Adjuk hozzá az olajat, a vajat, majd a lisztet. A sót oldjuk fel a maradék vízben, és adjuk hozzá azt is.

Lépés: 2

Dagasszunk tésztát a hozzávalókból. A dagasztás nem lesz egyszerű, de nem kell több víz, ne aggódjunk, csak gyúrjuk és gyúrjuk, el fog tűnni a liszt. Ha mégsem megy, akkor nagyon óvatosan, adjunk hozzá egy kevéske vizet, nehogy túlvizezzük…

Lépés: 3

Ha készen vagyunk, homogén, szépen kezelhető kis gombócot kaptunk, lisztezzük meg a tetejét, és takarjuk le légmentesen (mondjuk tegyük egy kelesztő tálba, vagy egy zacskóba) és hagyjuk békén jó 40 percig. Félidőben gyúrjuk át egyszer, hogy a tészta jobb állagú legyen.

Lépés: 4

A 40 perc leteltével osszuk szét legalább 10 részre! Készítsünk golyókat belőlük, és hagyjuk 10 percig pihenni őket. Ha letelt, akkor sodorjuk ki, készítsünk “kukacokat belőlük, olyan 20-25 cm-eseket. Formázzuk meg őket, kör alakra, a két végét csípjük össze. Egy tepsire terítsünk konyharuhát, lisztezzük meg enyhén, erre helyezzük a bageleket. Majd takarjuk le őket egy épphogy nedves másik konyharuhával. Hagyjuk kelni őket fél órát! Fél óra múlva kétszer akkora bagelek kacsintgatnak ránk :)

Lépés: 5

A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 220 fokra, és egy másik tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Lépés: 6

Egy lábosba forraljunk vizet a cukorral, és ebbe főzzük ki a bageleket, oldalanként 15 másodpercig. Ahogy letettük őket, ahhoz képest a tetejével kezdjük. Ha kész a “főzés”, akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, megszórjuk bármivel, és 15 perc alatt megsülnek (aranybarna legyen, ugye a 15 perc csak irányszám, hisz minden sütő más).

Jó étvágyat hozzá, fogyaszthatjuk akár szendvicsként felvágottal, sajttal, vagy akár vajjal, lekvárral.
Ki hogy szeretné!

A lényeg, hogy főzzünk, hogy élvezzük..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Wild Parrot koktél
Wild Parrot koktél

Öntsük bele a szódavíz kivételével a többi hozzávalót rázókehelybe, majd rázzuk össze jéggel.

Close