Lengyelország “zsemléje”
2013-10-15- Várható: 10 db bagel
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:40 óra
- Kész: 1:50 óra
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 2 teáskanál só
- 20 g cukor
- 1 teáskanál olaj
- 10 g vaj
- 1 tojás
- 300 ml víz (langyos)
- 12,5 g élesztő (ez vagy egy fél instant, vagy egy 25 grammos friss fele, ha 50 grammos a friss, akkor negyede)
Tipp:
A főzéshez kell majd még 2-3 evőkanálnyi cukor, illetve mivel ezt meg szokták szórni magvakkal, magvak kellenek még. Hogy milyen, azt mindenki döntse el, lehet mák, cukor, mandula, bármi.
Elkészítés:
Lépés: 1
Egy tálban keverjük csomómentesre a tojást, a cukrot az élesztővel, és a víz 3/4-ed részével. Adjuk hozzá az olajat, a vajat, majd a lisztet. A sót oldjuk fel a maradék vízben, és adjuk hozzá azt is.
Lépés: 2
Dagasszunk tésztát a hozzávalókból. A dagasztás nem lesz egyszerű, de nem kell több víz, ne aggódjunk, csak gyúrjuk és gyúrjuk, el fog tűnni a liszt. Ha mégsem megy, akkor nagyon óvatosan, adjunk hozzá egy kevéske vizet, nehogy túlvizezzük…
Lépés: 3
Ha készen vagyunk, homogén, szépen kezelhető kis gombócot kaptunk, lisztezzük meg a tetejét, és takarjuk le légmentesen (mondjuk tegyük egy kelesztő tálba, vagy egy zacskóba) és hagyjuk békén jó 40 percig. Félidőben gyúrjuk át egyszer, hogy a tészta jobb állagú legyen.
Lépés: 4
A 40 perc leteltével osszuk szét legalább 10 részre! Készítsünk golyókat belőlük, és hagyjuk 10 percig pihenni őket. Ha letelt, akkor sodorjuk ki, készítsünk “kukacokat belőlük, olyan 20-25 cm-eseket. Formázzuk meg őket, kör alakra, a két végét csípjük össze. Egy tepsire terítsünk konyharuhát, lisztezzük meg enyhén, erre helyezzük a bageleket. Majd takarjuk le őket egy épphogy nedves másik konyharuhával. Hagyjuk kelni őket fél órát! Fél óra múlva kétszer akkora bagelek kacsintgatnak ránk :)
Lépés: 5
A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 220 fokra, és egy másik tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Lépés: 6
Egy lábosba forraljunk vizet a cukorral, és ebbe főzzük ki a bageleket, oldalanként 15 másodpercig. Ahogy letettük őket, ahhoz képest a tetejével kezdjük. Ha kész a “főzés”, akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, megszórjuk bármivel, és 15 perc alatt megsülnek (aranybarna legyen, ugye a 15 perc csak irányszám, hisz minden sütő más).
Jó étvágyat hozzá, fogyaszthatjuk akár szendvicsként felvágottal, sajttal, vagy akár vajjal, lekvárral.
Ki hogy szeretné!
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet