Gőzben főtt gombócok sárgabarackkal, fehérbor mártással

2016-02-02
Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
  • Várható: Gőzben főtt gombócok sárgabarackkal, fehérbor mártással 4-6 személyre
  • Felszolgálás: 4-6 személy
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 2:45 óra
  • Kész: 3:00 óra

Hozzávalók (tésztához):

  • 500 g liszt
  • 80 g cukor
  • 2,5 dl tej
  • 80 g vaj
  • 1 tojás
  • 3 g só
  • fél citrom héja
  • 30 g élesztő

Hozzávalók (gőzhöz):

  • 1,5 dl tej
  • 30 g vaj
  • 30 g cukor
  • 2 g só

Hozzávalók (mártáshoz):

  • 4 tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g krém- vagy pudingpor
  • 2,5 dl fehérbor
  • fél citrom héja és szűrt leve

Hozzávalók (töltelékhez):

  • 50 g sárgabarack vagy bármilyen egyéb, friss, idénygyümölcs
  • kb. 10 g őrölt fahéj
  • 5 g gyömbér
  • 5 g őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Lépés: 1

A lisztet egy dagasztóedénybe szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, a cukorral és az olvasztott vajjal, valamint a fél citrom reszelt héjával és kevés sóval hólyagosra dolgozzuk ki, hogy elváljon az edény falától.

Lépés: 2

Liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen mintegy fél órát kelesztjük.

Lépés: 3

Közben elkészítjük a „gőzágyat". Ehhez mélyebb edényben felforraljuk a tejet a vajjal, a cukorral és sóval. Közben, ha a tészta megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk kb. 5×5 cm-es négyzetekre. Minden négyzetbe egy-egy felezett sárgabarackot tegyünk, amit előzőleg beleforgatunk az őrölt fűszerekbe. A gombócokat összegöngyölítés után beletesszük a gőzágyba, és előmelegített sütőben, fedő alatt 150-170 °C-os hőmérsékleten lassan készre pároljuk.

Lépés: 4

Amikor aranybarnára sült-főtt-pirult, elzárjuk a sütőt, de tálalásig benn hagyjuk.

Lépés: 5

Elkészítjük a következő mártást: egy kisebb edénybe beleütjük a tojások sárgáját, a cukrot, a krémport, a felforralt bort és a fél citrom reszelt héját és szűrt levét, valamint a tojásfehérjék felvert kemény habját belekeverjük, majd mindezt egy nagyobb láboskába téve, forrásban levő vízbe, állandó keverés közben mártássűrűségűre főzzük.

Lépés: 6

Tálaláskor az elpárologtatott gőzágyból kivesszük a gombócokat, leöntjük a mártással, és még melegen adjuk az asztalra.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    319 kcal
  • Fehérje

    201 g
  • Zsír

    90 g
  • Szénhidrát

    81 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ketchup
Ketchup

Egy igazán jó grillezés elképzelhetetlen ketchup nélkül. Egy jó minőségű, jól fűszerezett húst kár lenne elrontani középszerű ketchuppal, ezért ha vendégeket fogadnak, érdemes időt szánni ennek az öntetnek az elkészítésére.

Close