Gőzben főtt gombócok sárgabarackkal, fehérbor mártással

2016-02-02
Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
  • Várható: Gőzben főtt gombócok sárgabarackkal, fehérbor mártással 4-6 személyre
  • Felszolgálás: 4-6 személy
  • Előkészületi idő: 15perc
  • Elkészítési idő: 2:45 óra
  • Kész: 3:00 óra

Hozzávalók (tésztához):

  • 500 g liszt
  • 80 g cukor
  • 2,5 dl tej
  • 80 g vaj
  • 1 tojás
  • 3 g só
  • fél citrom héja
  • 30 g élesztő

Hozzávalók (gőzhöz):

  • 1,5 dl tej
  • 30 g vaj
  • 30 g cukor
  • 2 g só

Hozzávalók (mártáshoz):

  • 4 tojás
  • 50 g cukor
  • 50 g krém- vagy pudingpor
  • 2,5 dl fehérbor
  • fél citrom héja és szűrt leve

Hozzávalók (töltelékhez):

  • 50 g sárgabarack vagy bármilyen egyéb, friss, idénygyümölcs
  • kb. 10 g őrölt fahéj
  • 5 g gyömbér
  • 5 g őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Lépés: 1

A lisztet egy dagasztóedénybe szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, a cukorral és az olvasztott vajjal, valamint a fél citrom reszelt héjával és kevés sóval hólyagosra dolgozzuk ki, hogy elváljon az edény falától.

Lépés: 2

Liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen mintegy fél órát kelesztjük.

Lépés: 3

Közben elkészítjük a „gőzágyat". Ehhez mélyebb edényben felforraljuk a tejet a vajjal, a cukorral és sóval. Közben, ha a tészta megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk kb. 5×5 cm-es négyzetekre. Minden négyzetbe egy-egy felezett sárgabarackot tegyünk, amit előzőleg beleforgatunk az őrölt fűszerekbe. A gombócokat összegöngyölítés után beletesszük a gőzágyba, és előmelegített sütőben, fedő alatt 150-170 °C-os hőmérsékleten lassan készre pároljuk.

Lépés: 4

Amikor aranybarnára sült-főtt-pirult, elzárjuk a sütőt, de tálalásig benn hagyjuk.

Lépés: 5

Elkészítjük a következő mártást: egy kisebb edénybe beleütjük a tojások sárgáját, a cukrot, a krémport, a felforralt bort és a fél citrom reszelt héját és szűrt levét, valamint a tojásfehérjék felvert kemény habját belekeverjük, majd mindezt egy nagyobb láboskába téve, forrásban levő vízbe, állandó keverés közben mártássűrűségűre főzzük.

Lépés: 6

Tálaláskor az elpárologtatott gőzágyból kivesszük a gombócokat, leöntjük a mártással, és még melegen adjuk az asztalra.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    319 kcal
  • Fehérje

    201 g
  • Zsír

    90 g
  • Szénhidrát

    81 g

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Disznótoros hagymás tört burgonyával és párolt káposztával
Disznótoros hagymás tört burgonyával és párolt káposztával

A kolbászt, a hurkát és a szeletelt, megsózott és borsozott tarját megfelelő nagyságú tepsibe tesszük.

Close