Espresso
2013-02-26- Várható: Espresso kávé 1 főre
- Felszolgálás: 1 fő
- Előkészületi idő: 2perc
- Elkészítési idő: 8perc
- Kész: 10perc
Az alábbiakban a „kotyogós” kávéfőzővel történő presszókávé elkészítését ismertetjük.
Pohár/Csésze: kávés csésze
Kiegészítés: cukor
Hozzávalók:
- 7 g őrölt kávé (lehetőleg frissen pörkölt és őrölt)
- hideg víz (mértéke a kívánt kávémennyiségtől függ)
Tipp:
Dupla presszókávé készítésekor 14 g őrölt kávé kerül felhasználásra.
Elkészítés:
Lépés: 1
Töltsük fel hideg vízzel a kotyogós kávéfőző alsó részét, a kívánt (és megjelölt) szintig.
Lépés: 2
Az őrölt kávét rakjuk bele a szűrőbe, és egy kávéskanál domború felének segítségével nyomkodjuk meg és simítsuk el a tetejét, hogy egyenletesen szétterüljön a szűrőben, azaz tömörítsük.
Lépés: 3
A szűrőt helyezzük rá az alsó részre, és a tetejével (ahová lekotyog a kávé) együtt illesszük rendesen össze.
Lépés: 4
Helyezzük a kávéfőzőt a tűzhelyre, és közepes láng mellett várjuk meg, amíg a hő hatására átpréselődő forró víz kioldja a kávéból az italt, azaz „lekotyog” a kávé.
Lépés: 5
Vegyük le a tűzről a kávéfőzőt, és a kávét öntsük át kávés csészébe, vagy csészékbe, és szervírozzuk csészealjjal, valamint kávéskanállal és cukorral.
Tipp (eszpresszó készítése kávégéppel):
Presszókávéról (rövid kávé) akkor beszélünk, ha a kávégép a 7 g őrölt kávét, 88-92 °C-os vízen keresztül 9 atmoszféra nyomással préseli át a tömörített “pogácsán”, mintegy 20-30 másodperc alatt, amelynek eredménye 25-35 ml főzet.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet