Dunai halak roston
2012-12-31- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Főétel
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: Dunai halak roston 4 főre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 20perc
- Elkészítési idő: 50perc
- Kész: 2:10 óra
Hozzávalók:
- 1-1, egyenként kb. 80 dkg-os süllő, kecsege és ponty
- só
- 12 dkg liszt
- 1 púpozott kiskanál pirospaprika
- 1 púpozott kiskanál őrölt bors
- citrom
- bőv olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
Lépés: 1
A süllőt lepikkelyezzük, hasát éles késsel fölbontjuk és belső részeit, majd a kopoltyúját és a szemét is eltávolítjuk. Uszonyait ollóval körben egy kissé levágjuk. Ezután a halat többször váltott hideg vízzel megmossuk, szárazra töröljük, majd ujjnyi közökben - nem túl mélyen - beirdaljuk. Kívül-belül megsózzuk, hűtőszekrényben (ha van rá mód) 1 órát pihentetjük.
Lépés: 2
A kecsegét hasonlóan készítjük elő, mindössze annyi különbséggel, hogy a gerinchúrját kihúzzuk, majd néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így páncélszerű bőrét könnyebben lekaparhatjuk.
Lépés: 3
A pontyot a süllőhöz hasonlóan előkészítjük.
Lépés: 4
Utána a halak száját óvatosan szélesre nyitjuk és-egy-egy cikk burgonyát tömünk bele. Szokás még a halakat a két végüknél fogva kifli alakúra meghajlítani és kihegyezett hurkapálcikával rögzíteni.
Lépés: 5
A lisztet a pirospaprikával meg a borssal összekeverjük, a halat beleforgatjuk (liszt helyett részben, vagy egészében zsemlemorzsa is lehet). Akkora tepsibe, amekkorában elfér (és meg is tudjuk fordítani), olajat öntünk. Amikor már jó meleg, a halat belefektetjük, majd közepesen forró kemencében kb. 15 percig sütjük, de félidőben megforgatjuk.
Jó tanács:
Természetesen a tepsit – a bográcshoz hasonlóan – izzó parázs fölé is tehetjük, a halakat így is megsüthetjük, Készülhet úgy is, hogy a halakat közepesen forró rostélyra fektetjük, és nyársra húzott szalonna kiolvasztott zsírjával kenegetve sütjük meg. De ehhez a liszt helyett a morzsába forgatott változat a jó.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
560 kcal