Kemencében sült őzfilé erdei gombákkal
2013-10-02- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Főétel
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: Kemencében sült őzfilé erdei gombákkal 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 8perc
- Elkészítési idő: 1:50 óra
- Kész: 4:58 óra
Hozzávalók:
- 1 kg őzgerinc
- 1-1 mokkáskanál kakukkfű, boróka, egész fekete bors és rozmaring
- 1 babérlevél
- 6 evőkanál olaj
- 60 dkg erdei gomba (őzláb, vargánya, szegfű - lehet vegyesen is)
- 1 kisebb cikk vöröshagyma
- só
- őrölt bors
- 1 kiskanál liszt
- 2 tojás
- 20 dkg (fél csomag) fagyasztott vajas tészta
Hozzávalók (mártáshoz):
- 3 evőkanál olaj
- 30 dkg vegyes leveszöldség
- 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
- 1 kiskanál liszt
- 1-1 mokkáskanál kakukkfű és rozmaring
- csipetnyi őrölt bors
- 2 dl vörösbor
- 4 dkg vaj
Hozzávalók (hús sütéséhez):
- 4-5 evőkanál olaj
Elkészítés:
Lépés: 1
Az őzgerincet kicsontozzuk. A húsról a hártyát lefejtjük. Utána a karajt meg a szűzpecsenyét a porrá őrölt fűszerek keverékével bedörzsöljük, majd a fele olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Hűtőszekrényben így 2-3 órán át érleljük. Közben az erdei gombát megtisztítjuk, szárát apróra vágjuk, a fejeket pedig félretesszük.
Lépés: 2
A hagymát - miután héját lehúztuk - finomra aprítjuk, majd a maradék olajon megfuttatjuk. A gombaforgácsot - aminek kb. 30 dekának kell lennie - beleszórjuk, zsírjára sütjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a liszttel meghintjük. Rövid ideig pirítjuk, majd a fölvert tojásokat - miután egy keveset kivettünk belőle - ráöntjük, kocsonyásodásig sütjük, végül hűlni hagyjuk.
Lépés: 3
A vörösboros gombamártást is elkészítjük. Ehhez az őzcsontokat földaraboljuk, az olajon kevergetve megpirítjuk, majd a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel tovább sütjük. A paradicsompürét belekeverjük, a liszttel meghintjük. Továbbpirítjuk, bő 6 deci vízzel fölöntjük és 1 órán át kis lángon főzzük. Utána a borral ízesítjük, 10-percig főzzük, majd leszűrjük. Akkor jó, ha a mártáshoz hasonlóan sűrű állagú.
Lépés: 4
A gombafejeket kockákra vágjuk, a vajon megpirítjuk, és a boros mártást rászűrjük. A húst kissé megsózzuk, forró olajban körös-körül hirtelen megpirítjuk, hűlni hagyjuk, és a tojásos gombapéppel egyenletesen megkenjük.
Lépés: 5
A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, 2 centi széles szalagokra vágjuk, és a gombás őzhúsra csavarjuk. Tepsibe rakjuk, a félretett tojással megkenjük. Előmelegített kemencében vagy sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 25 percig sütjük.
Lépés: 6
Tálaláskor fölszeleteljük, a boros gombamártással körülöntjük.
Vendéglátóhelyek:
- Emma Vendéglő, Pilisszentkereszt
- Az Ön vendéglátóhelye/szolgáltatása
- Az Ön vendéglátóhelye/szolgáltatása
Ha szeretne idekerülni, kattintson a “Vendéglátóhelyek részére” menüpontra!
Átlag értékelés
(5 / 5)
1 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
3984 kJ/953 kcal