Kemencében sült őzfilé erdei gombákkal

2013-10-02
Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
  • Várható: Kemencében sült őzfilé erdei gombákkal 4 személyre
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 8perc
  • Elkészítési idő: 1:50 óra
  • Kész: 4:58 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg őzgerinc
  • 1-1 mokkáskanál kakukkfű, boróka, egész fekete bors és rozmaring
  • 1 babérlevél
  • 6 evőkanál olaj
  • 60 dkg erdei gomba (őzláb, vargánya, szegfű - lehet vegyesen is)
  • 1 kisebb cikk vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 1 kiskanál liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg (fél csomag) fagyasztott vajas tészta

Hozzávalók (mártáshoz):

  • 3 evőkanál olaj
  • 30 dkg vegyes leveszöldség
  • 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
  • 1 kiskanál liszt
  • 1-1 mokkáskanál kakukkfű és rozmaring
  • csipetnyi őrölt bors
  • 2 dl vörösbor
  • 4 dkg vaj

Hozzávalók (hús sütéséhez):

  • 4-5 evőkanál olaj

Elkészítés:

Lépés: 1

Az őzgerincet kicsontozzuk. A húsról a hártyát lefejtjük. Utána a karajt meg a szűzpecsenyét a porrá őrölt fűszerek keverékével bedörzsöljük, majd a fele olajjal megkent alufóliába csomagoljuk. Hűtőszekrényben így 2-3 órán át érleljük. Közben az erdei gombát megtisztítjuk, szárát apróra vágjuk, a fejeket pedig félretesszük.

Lépés: 2

A hagymát - miután héját lehúztuk - finomra aprítjuk, majd a maradék olajon megfuttatjuk. A gombaforgácsot - aminek kb. 30 dekának kell lennie - beleszórjuk, zsírjára sütjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a liszttel meghintjük. Rövid ideig pirítjuk, majd a fölvert tojásokat - miután egy keveset kivettünk belőle - ráöntjük, kocsonyásodásig sütjük, végül hűlni hagyjuk.

Lépés: 3

A vörösboros gombamártást is elkészítjük. Ehhez az őzcsontokat földaraboljuk, az olajon kevergetve megpirítjuk, majd a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel tovább sütjük. A paradicsompürét belekeverjük, a liszttel meghintjük. Továbbpirítjuk, bő 6 deci vízzel fölöntjük és 1 órán át kis lángon főzzük. Utána a borral ízesítjük, 10-percig főzzük, majd leszűrjük. Akkor jó, ha a mártáshoz hasonlóan sűrű állagú.

Lépés: 4

A gombafejeket kockákra vágjuk, a vajon megpirítjuk, és a boros mártást rászűrjük. A húst kissé megsózzuk, forró olajban körös-körül hirtelen megpirítjuk, hűlni hagyjuk, és a tojásos gombapéppel egyenletesen megkenjük.

Lépés: 5

A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, 2 centi széles szalagokra vágjuk, és a gombás őzhúsra csavarjuk. Tepsibe rakjuk, a félretett tojással megkenjük. Előmelegített kemencében vagy sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 25 percig sütjük.

Lépés: 6

Tálaláskor fölszeleteljük, a boros gombamártással körülöntjük.

Vendéglátóhelyek:

Ha szeretne idekerülni, kattintson a “Vendéglátóhelyek részére” menüpontra!

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(5 / 5)

5 5 1
Értékelje a receptet

1 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    3984 kJ/953 kcal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fejes saláta lilahagymával, tojássalátával és bazsalikomos-olívás öntettel
Fejes saláta lilahagymával, tojássalátával és bazsalikomos-olívás öntettel

A sóból, cukorból, fehérborecetből és az apróra vágott lilahagymából salátalevet készítünk.

Close