Birsalmasajt pörkölt mogyoróval
2015-03-13- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Könnyű
- Várható: Birsalmasajt pörkölt mogyoróval 6-8 személyre
- Felszolgálás: 6-8 fő
- Előkészületi idő: 5perc
- Elkészítési idő: 1:25 óra
- Kész: 1:30 óra
A háziasszonyok többsége a birsalmára esküszik, de készíthető birskörtéből is finom sajt.
Hozzávalók:
- 1 kg birsalma
- 1,20 kg cukor
- 1 db citrom
- 2 g szegfűszeg
- 150 g mogyoró
- 3 dl fehérbor
Elkészítés:
Lépés: 1
Az érett és hibátlan gyümölcsöt megmosás után feldaraboljuk, és vízben puhára főzzük.
Lépés: 2
Amikor már a héja kissé megrepedezett, leszűrjük és a levét félreállítjuk. Csak ezután hámozzuk meg, a magházat kidobjuk, a húsát szőrszitán átpasszírozzuk vagy összeturmixoljuk. Az így nyert birskrémet megmérjük és visszatesszük a főzőedénybe, alágyújtunk.
Lépés: 3
Egy kilogramm tiszta gyümölcsöt 800 g cukorral a fehérborban a felére forralunk - a mogyoró nélkül -, a citrom levét és reszelt héját, valamint a szegfűszeget is hozzászűrjük.
Lépés: 4
Literenként 2 dl főzőlével, lassú forralás közben, állandóan kevergetve nyúlóssá főzzük mindaddig, amíg a tányérra tett próba-csepp meg nem kocsonyásodik.
Lépés: 5
Vízzel leöblített sütőlapra öntjük és - előtte persze hozzákeverjük a pörkölt és durvára vágott mogyorót - ha a teteje megszikkadt, száradni kezd, különböző formákkal kiszúrva a felmelegített sütőajtóba tegyük a teljes kiszáradásig.
Lépés: 6
A fennmaradt kristálycukorban meghempergetve, fólia- vagy zsír-papír között bedobozoljuk.
Tipp:
Gyümölcskenyérbe, gyümölcsrizsbe, de önmagában is finom csemege.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
4880 kcal -
Fehérje
38 g -
Zsír
152 g -
Szénhidrát
930 g