Vodkamálna bonbon
2014-02-11- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Nehéz
- Várható: 24 db Vodkamálna bonbon
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:40 óra
- Kész: 1:50 óra
Olyan régen nézegetem vágyakozva Praliné Zsuzsinál a vodkamálna bonbont, hogy december elején elhatározásra jutottam és elindítottam a projektet. Egy kis üvegbe málnaszemeket tettem és addig töltöttem vodkával, hogy ellepje azt. Lezártam és hűtőszekrénybe rejtettem. Kb. két hónapig volt a málna a vodkában.
Az elkészítés nem volt bonyolult, de nagy odafigyelést és pontosságot igényelt, nagyobbat mint bármely más bonbon készítése…
Hozzávalók (töltethez):
- Vodkában áztatott málnaszemek
- Cukor fondant (cukormassza, cukormáz)
Hozzávalók (burokhoz):
- 30 dkg étcsokoládé (65%-os Choceur)
A csokit felmelegítem és temperálom. Most a beoltásos módszert alkalmaztam, mert a kakaóvaj por kifogyott.
Elkészítés:
Lépés: 1
A csokit nagyon apró darabokra törtem.
Lépés: 2
2/3 részét csokiolvasztó gépben felolvasztottam (40-45 fok).
Lépés: 3
Hozzáadtam a fennmaradt 1/3 részt és állandó keverés mellett lehűtöttem (27-28 fok). Feloldódott a hozzáadott csoki és kialakult a kristályszerkezet és így kaptam fényes, roppanós csokiburkot.
Lépés: 4
Majd visszatettem a tálkát a csokiolvasztó gépbe és állandó keverés mellett, munkahőmérsékletre melegítettem (31-32 fok).
Lépés: 5
A lemez mélyedéseit kitöltöttem csokival, a lemezt a konyhapulthoz ütögettem, így a buborékok távoznak a csokiból. A felesleg csokit kicsorgattam a lemez mélyedéseiből, spaklival lehúztam a felesleges csokit a lemezről. 30 percre hűtőbe tettem.
Lépés: 6
Minden csokival kitöltött bonbon mélyedésbe málnaszemet tettem (elfeleztem a málnaszemeket, mert a forma nem elég nagy a málnához). Kb. felét foglalta el a málna a bonbon mélyedésnek. Ez lényeges, mert még a fondantnak is bele kellett férni és még legalább 2 mm helyet kellet hagyni a lezárásnak.
Lépés: 7
2-3 evőkanál fondant kicsi lángon majonéz lágyságúra melegítettem adtam hozzá még 1 kávéskanál vodkát abból, amiben a málna tartózkodott két hónapig, összekevertem a fondanttal és egy kiskanál segítségével a málnára csorgattam azt. Ez nem volt túl könnyű művelet.
Lépés: 8
A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat. Fél órára hűtőbe tettem, majd megfordítottam a lemezt és kipottyantak belőle a bonbonok.
Tipp:
3-4 nap után lehet fogyasztani, amikor a fondant eltűnik, és a málna és az alkohol marad a csokiban. Ezt a képen jól lehet látni.
Átlag értékelés
(5 / 5)
1 ember értékelte ezt a receptet