Kócos krémes
2013-10-07- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 1 nagy gáztepsi kócos krémes
- Felszolgálás: 6-8 fő
- Előkészületi idő: 4perc
- Elkészítési idő: 60perc
- Kész: 1:04 óra
Hozzávalók (tésztához):
- 7 tojás sárgája
- 23 dkg cukor
- 8 evőkanál hideg víz
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók (krémhez):
- 7 tojás fehérje
- 5 evőkanál cukor + ízlés szerint a pudinghoz
- 3 csomag vanília ízű puding
- 1,2 liter tej
Hozzávalók (díszítéshez):
- 5 dl habtejszín
- ízlés szerint cukor
- esetleg 2 csomag habfixáló
- kakaópor
Elkészítés:
Lépés: 1
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd a vizet hozzáadva felhabosítjuk. Apránként hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Lépés: 2
Amíg sül, készülhet a krém. A tojásfehérjét az 5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A pudingport a tejben csomómentesre keverjük, ízlés szerint cukrot adunk hozzá (nem kell sok, mert a fehérjehab is cukros), majd felfőzzük. Még forrón hozzádolgozzuk a tojásfehérje habot, óvatosan összekeverve, hogy ne nagyon törjön össze.
Lépés: 3
A megsült tésztát kihúzzuk a sütőből és rögtön rákenjük a vaníliás krémet, egyenletesen eloszlatva rajta. A sütőt elzárjuk, de a tepsit visszatoljuk még további 10-15 percre a melegbe.
Lépés: 4
A hideg habtejszínt ízlés szerint édesítjük, majd (habfixáló) segítségével kemény habbá verjük. Én Hulala tejszínt szoktam használni, ahhoz nem adok habfixálót.
Lépés: 5
A kihűlt, tepsiben hagyott süteményre kenjük a habot, a tetejét nem simítjuk el, hanem "kócosra" rendezzük, majd megszórjuk kakaóporral.
Lépés: 6
Szépen felszeletelve tálaljuk.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet