Málna kívül – málna belül bonbon
2014-01-08- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 24 db bonbon
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 2:00 óra
- Kész: 2:10 óra
A színes csoki elvarázsolt. Most málnásat készítettem. Praliné Paradicsomnak köszönöm a színes csoki és a krém receptjét. A krém recepten egy kicsit változtattam. A bonbon osztatlan sikert aratott a szokatlan színvilággal és a krém intenzív málna ízével.
Ugyan azt a receptet követve készítettem ezt a bonbont is, mint az eper kívül – eper belül bonbonnál, csak itt a tejszín helyett szója tejet használtam és értelem szerűen a liofilizált eper helyett liofilizált málnát, a krémbe pedig fagyasztott málnát tettem.
Hozzávalók (krémhez):
- 30 dkg málna (nálam most fagyasztott)
- 1 teáskanál méz
- 10 dkg fehér csoki
- 0,5 dl tejszín
- 5-6 gr liofilizált málna
Hozzávalók (burokhoz):
- 30 dkg fehér csoki
- 3 gr kakaóvaj por
- 8 gr liofilizált málna
Elkészítés:
Lépés: 1
A málnát hagyom szobahőn kiolvadni, majd botmixer segítségével mixelem, szitán átpasszírozom, azért, hogy a magok ne maradjanak benne.
Lépés: 2
A málnát a mézzel pár percig forralom.
Lépés: 3
Hozzáöntöm a tejszínt és leveszem a tűzről.
Lépés: 4
Beleteszem az összedarabolt csokit, és alaposan átkeverem.
Lépés: 5
A nagyobb darabokra tört liofilizált málnát is hozzáadom és jól átkeverem, felhasználásig hagyom állni szobahőn.
Lépés: 6
A liofilizált málnát aprító gépben porrá aprítom, átszitálom, hogy mag ne maradjon benne.
Lépés: 7
A burokhoz a csokit megolvasztom és temperálom, a következő módon: A darabokra tört csokit a csokiolvasztó gépben (víz-gőz fölött is lehet), felolvasztom (40-45 fok). Kiveszem a gépből a tálat, amelyben a csokit olvasztom, beleteszem a porított liofilizált málnát és állandó keverés mellett, lehűtöm a csokit 33-34 fokra. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 29-30 fok hőmérsékletet, a tisztára törölt bonbon formába öntöm a temperált csokoládét. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak) és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem a bonbon formából. A sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendőbe. A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm a krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A szobahőn hagyom állni, míg a csokoládét ismét temperálom. Lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.
Átlag értékelés
(5 / 5)
1 ember értékelte ezt a receptet