Színes táblás csokoládék

2014-01-02
Színes táblás csokoládék
  • Várható: 16 szelet csokoládé négy fajtából
  • Felszolgálás: 16 fő
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 1:10 óra
  • Kész: 1:20 óra

A táblás csokik készítése nagyon egyszerű, csak ötlet kell az ízesítéshez. Egy korábbi bejegyzésben írtam a színes csokikról. Most is a természetes anyagokkal való színezés volt az alap ötlet, és megtoldottam még ezt különféle feltétekkel (aszalt gyümölcsök, mandula stb.). De tehetjük érdekessé ill. egyedivé is a csokit, ha pirított magot (itt szezám mag), keverünk a temperált csokiba.

Nálam négyféle csoki készült:

1. verzió: Matcha teás, sós-mézes mogyoróval megszórva
2. verzió: Liofilizált málnával színezett fehér csoki
3. verzió: Vaníliával ízesített fehér csoki, pekándió, aszalt meggy feltéttel
4. verzió: Pirított szezámmagos tejcsoki, aszalt meggy feltéttel

Hozzávalók (Matcha tea porral színezett fajtához):

  • 10 dkg fehér csoki
  • sós-mézes mogyoró (néhány szem)
  • 2 mokkáskanálnyi Macha tea por (ez lehet több, ill. kevesebb is)
  • 1 gr kakaóvaj por

Tipp:

2. verzió: A málna porral színezett csokinál az előzővel (a Matcha teás) azonos hozzávalókat használtam, csak a tea port málna porral helyettesítettem és itt nem tettem feltétet a csokira. A szárított málnából 6-7 darabot használtam fel, aprító gép segítségével porítottam, átszitáltam, hogy a magok ne maradjanak benne, és így használtam fel.

3. verzió: A vaníliás csoki esetében (a mennyiség azonos a fentebb említettel). Itt egy rúd vanília kikapart magját kevertem a temperált csokihoz és feltétnek pekándiót és aszalt meggyet használtam.

4. verzió: Szezámmagos tejcsoki: Lindt tejcsokit használtam. A szezámmagot (1-2 evőkanál), száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, kihűtöttem és a temperált csokihoz adtam. Feltétnek aszalt meggyet használtam.

A fehér csokit és a tejcsokit azonos módon kell temperálni.

Elkészítés:

Lépés: 1

Olvasztás, temperálás: A csokit feldarabolom, felolvasztom a csokiolvasztó gépben (vagy víz-gőz fölött) 40-45 fokon. Kiveszem a tálat a csokiolvasztó gépből és állandó keverés mellett lehűtöm a csokit 33-34 fokra. Beleteszem a kakaóvaj port, átkeverem, majd a málnásnál a málna por, a matcha teásnál a tea port, a vaníliásnál a vanília belsejét ill. a szezámmagosnál a pirított szezámmagot teszem bele, és keverve tovább hűtöm 29-30 fokra.

Lépés: 2

A szárazra törölt formába öntöm, illetve kanalazom és megszórom a feltéttel, és kb. fél órára hűtőbe teszem.

Lépés: 3

Kiborítom a formából és csomagolom.

Megjegyzés:

Itt négyféle csoki készült, természetesem mindegyiket külön-külön temperáltam, színeztem és szórtam meg a  magokkal ill. az aszalt gyümölccsel.

Nekem olyan formám van, amely segítségével 10 dkg csokiból négy kisebb tábla csokit tudok készíteni. Így a 40 dkg csokiból négy-négy tábla matcha, málna, vaníliás ill. szezámmagos csoki készült.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(2 / 5)

2 5 1
Értékelje a receptet

1 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Peperonata levesesen gombás tortellinivel, parmezánnal
Peperonata levesesen gombás tortellinivel, parmezánnal

Szeretem az olasz konyhát. A különféle pasta-félék nagy kedvencek. A tortelliniket sokféleképp variálom.

Close