Színes táblás csokoládék
2014-01-02- Konyha: Nemzetközi
- Nehézségi szint: Könnyű
- Várható: 16 szelet csokoládé négy fajtából
- Felszolgálás: 16 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:10 óra
- Kész: 1:20 óra
A táblás csokik készítése nagyon egyszerű, csak ötlet kell az ízesítéshez. Egy korábbi bejegyzésben írtam a színes csokikról. Most is a természetes anyagokkal való színezés volt az alap ötlet, és megtoldottam még ezt különféle feltétekkel (aszalt gyümölcsök, mandula stb.). De tehetjük érdekessé ill. egyedivé is a csokit, ha pirított magot (itt szezám mag), keverünk a temperált csokiba.
Nálam négyféle csoki készült:
1. verzió: Matcha teás, sós-mézes mogyoróval megszórva
2. verzió: Liofilizált málnával színezett fehér csoki
3. verzió: Vaníliával ízesített fehér csoki, pekándió, aszalt meggy feltéttel
4. verzió: Pirított szezámmagos tejcsoki, aszalt meggy feltéttel
Hozzávalók (Matcha tea porral színezett fajtához):
- 10 dkg fehér csoki
- sós-mézes mogyoró (néhány szem)
- 2 mokkáskanálnyi Macha tea por (ez lehet több, ill. kevesebb is)
- 1 gr kakaóvaj por
Tipp:
2. verzió: A málna porral színezett csokinál az előzővel (a Matcha teás) azonos hozzávalókat használtam, csak a tea port málna porral helyettesítettem és itt nem tettem feltétet a csokira. A szárított málnából 6-7 darabot használtam fel, aprító gép segítségével porítottam, átszitáltam, hogy a magok ne maradjanak benne, és így használtam fel.
3. verzió: A vaníliás csoki esetében (a mennyiség azonos a fentebb említettel). Itt egy rúd vanília kikapart magját kevertem a temperált csokihoz és feltétnek pekándiót és aszalt meggyet használtam.
4. verzió: Szezámmagos tejcsoki: Lindt tejcsokit használtam. A szezámmagot (1-2 evőkanál), száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, kihűtöttem és a temperált csokihoz adtam. Feltétnek aszalt meggyet használtam.
A fehér csokit és a tejcsokit azonos módon kell temperálni.
Elkészítés:
Lépés: 1
Olvasztás, temperálás: A csokit feldarabolom, felolvasztom a csokiolvasztó gépben (vagy víz-gőz fölött) 40-45 fokon. Kiveszem a tálat a csokiolvasztó gépből és állandó keverés mellett lehűtöm a csokit 33-34 fokra. Beleteszem a kakaóvaj port, átkeverem, majd a málnásnál a málna por, a matcha teásnál a tea port, a vaníliásnál a vanília belsejét ill. a szezámmagosnál a pirított szezámmagot teszem bele, és keverve tovább hűtöm 29-30 fokra.
Lépés: 2
A szárazra törölt formába öntöm, illetve kanalazom és megszórom a feltéttel, és kb. fél órára hűtőbe teszem.
Lépés: 3
Kiborítom a formából és csomagolom.
Megjegyzés:
Itt négyféle csoki készült, természetesem mindegyiket külön-külön temperáltam, színeztem és szórtam meg a magokkal ill. az aszalt gyümölccsel.
Nekem olyan formám van, amely segítségével 10 dkg csokiból négy kisebb tábla csokit tudok készíteni. Így a 40 dkg csokiból négy-négy tábla matcha, málna, vaníliás ill. szezámmagos csoki készült.
Átlag értékelés
(3.5 / 5)
2 ember értékelte ezt a receptet