Top 25 alkoholos koktél

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2013.augusztus 14. | Kategória : Toplisták

Alkoholos koktélok

Mára már a vendéglátás részéve váltak a koktélok. Szinte nincs olyan vendéglátóhely, ahol ne lehetne legalább 1-2-öt közülük megtalálni. Természetesen még mindig az egyszerűbben elkészíthető koktélok (pl.: Vodka Narancs, Gin Tonic, Jäger Bull), aratják a legnagyobb sikert, főleg a bulizó fiatalok körében, de azért a bonyolultabb, és esztétikusabban kivitelezett tiki koktélok is egyre gyakrabban fellelhetők.

A koktélok megismeréséhez kattintson az ital nevére, és megnyílik alatta a részletek.

A 25 legismertebb és leginkább kedvelt alkoholos koktél nem rangsor szerint, hanem véletlenszerűen került megjelentetésre.

 • Martini


  A Martini koktél a világ egyik legismertebb kevert itala. A Nemzetközi Bártenderek Szövetsége (IBA) által javasolt receptje 5,5 cl gint, illetve 1,5 cl száraz vermutot tartalmaz. Koktélnyársra tűzött olívabogyóval (a martini koktél fajtájától függően akár 2 vagy 3 olívabogyó is kerülhet a koktélnyársra) vagy citromhéjjal díszítik, melyet az ital fölött általában megcsavarnak, hogy az illóolajai az italba kerülhessenek. Ezen eljárás (permetezés) után általában még (bártender válogatja) a citromhéjat végighúzzák a pohár teljes peremén, és csak ezután dobják az italba. A martini koktélt „keveréses” (stir) eljárással készítik, azaz a hozzávalókat jéggel keverik össze egy arra alkalmas keverőpohárban (a shaker része), amit aztán átszűrnek egy előhűtött koktélos, többnyire Y-pohárba. A koktél „rázós” (shake) fajtáját, a híres kém (James Bond) tette népszerűvé, aki vodka-martinijét (Vodka Martini) mindig „rázva”, és nem „keverve” kérte. Aztán ez a koktél is továbbgondolásra került. A Casino Royal filmben Vesper Martini néven, amely csak Kina Lillet-el (Lillet Blanc) lett csupán kiegészítve, egy újabb martini koktélfajta is a köztudatba került. Azóta megszámlálhatatlanul sok fajtája látott és mind a mai napig lát napvilágot. Létezik sok szirupos, gyümölcsös, és zöldséges, de még alkoholmentes változata is, amelyekből mi is megosztottunk néhányat: martini koktélok

 • Screwdriver (vodka narancs)


  A Screwdriver koktél, amelyet nálunk leginkább csak „Vodka Narancs” néven ismernek, szintén az egyik legnépszerűbb kevert italok egyike, amely még a hivatalos IBA (Nemzetközi Bártenderek Szövetsége) koktélok között is szerepel. Többféle arányú változata is ismert, de az eredeti receptben 1 rész vodka és 2 rész friss narancslé szerepel. Az amerikai változatba (American Screw) a vodka helyett bourbon whiskey kerül, a mexikói változat (Mexican Screw) esetében pedig, a vodkát tequilára cserélik. A Screwdriver koktél egyik legismertebb továbbgondolt változata a Harvey Wallbanger koktél, amely csupán annyiban különbözik a fő koktéltól, hogy 1/3 résznyi Galliano likőr is az italba kerül.

 • Gin Tonic


  Hát a Gin Tonic koktél sem a bonyolult elkészítéséről vált igazán ismerté. A 2 hozzávalót csupán egy jégkockákkal megrakott highball (üdítőitalos) pohárba kell önteni, amit óvatosan aztán bárkanállal fel kell keverni. Ez az alkoholos kevert ital leginkább az angolok körében oly népszerű, Amerikában sok helyen például szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel helyettesítik a tonikot. A javasolt arány a gin és tonik esetében: 1:2 vagy 1:3. A koktél elkészítése során érdemes az alábbi gin brandekből válogatni: Gordon’s, Tanqueray vagy Bombay Sapphire. Díszítésként használjuk citrom vagy lime szeletet/gerezdet.

 • Tequila Shot (speciális fogyasztású koktél)


  Aki át akarja érezni a Mexikóra oly jellemző égető és perzselő forróságot, akkor annak ezt a koktélt találták ki. Ez az igen egyszerűen elkészíthető ital (Tequila Shot), leginkább a speciális fogyasztásáról vált igazán ismerté. Elkészítése és fogyasztása lépésről-lépésre:
  1. Töltsük meg a snapszos poharat a 3 cl tequilával (leginkább a gold tequila változattal).
  2. A kezünkön a hüvelykujj és a mutatóujj közötti részt nedvesítsük be (nyálazzuk meg), majd erre a részre szórjunk egy csipetnyi sót.
  3. Nyaljuk meg a kezünkön lévő sót, majd közvetlenül igyuk meg a tequilát, és végezetül harapjunk rá a lime gerezdre, és szívjuk ki belőle a citromlét.

 • Jäger Bull és Jägerbomb


  A leginkább a bulizó fiatalok körében népszerű Jäger Bull és Jägerbomb koktélnak nincsen semmilyen különleges előtörténete. Ezek az alkoholos kevert italok, leginkább a méltán népszerű Jägermeister gyógynövény likőrnek köszönhetik sikerességüket, mely likőrt az azóta nagy kasszasikernek örvendő „Másnaposok” (The Hangover) filmben is előszeretettel fogyasztottak. Az alkoholos kevert ital Jägermeister gyógynövény likőrből (általában 4,5-5 cl) és Red Bull energiaitalból áll. A két változat esetében csupán formális különbség van, azaz a „Bull” esetében, míg a tumbler pohárban lévő gyógynövény likőrre töltjük az energiaitalt, addig a „Bomb” változat esetében kissé drasztikusabb módszert választunk. Egy nagyobb méretű (pl.: pint vagy highball) pohárba töltjük ki a Red Bull energiaitalt, majd egy snapszos pohárba az 1 shot-nyi (4,5 cl) Jägermeister gyógynövénylikőrt, amelyet fogyasztás előtt finoman beleengedünk a nagyobb méretű pohárba, amelyből aztán kiisszuk a koktélt.

 • Daiquiri


  A Kubából származó Daiquiri koktél, amely fehér rumból, lime juiceból, és cukorszirupból készül, David A. Embury klasszikusnak számító könyvében (The Fine Art of Mixing Drinks) a 6 alap alkoholos kevert ital között szerepel. Az alap koktélnak rengeteg bővített változata (pl.: frozen = jégkásás) ismert, amelyekből mi is ismertetünk néhányat: daiquiri koktélok

 • Bacardi


  A Bacardi koktél nem más, mint a Daiquiri koktél egyik továbbgondolt változata (még a hozzávalók arányai is teljes mértékben megegyeznek). Ugyan is ennek a koktélnak az összetevői között nem cukorszirup, hanem gránátalma (grenadine) szirup szerepel. A másik lényeges különbség, hogy ez a kevert alkoholos ital Puerto Rico-i fehér rumból (az IBA eredeti receptje szerint Bacardi Superiorból) készül, ellentétben a Daiquiri koktéllal, amely már más márkájú fehér rumból is elkészíthető. Többféle változata is ismert/elterjedt, a modern fajtában például a citromlét vagy limelét Sour Mix-el (édes-savanykás mix) helyettesítik.

 • Mojito


  Az eredeti recept alapján 5 hozzávalóból (fehér rum, cukor vagy cukorszirup, lime juice, szódavíz vagy szénsavas ásványvíz, mentalevél) álló Mojito koktél egy tradicionális kubai alkoholos kevert hosszúital. Készítése során törőfát (muddler) hasznának, hogy a pohárba rakott mentaleveleket kissé megnyomkodják vele, de csak annyira, hogy illóolajat engedjenek magukból. Az eredeti recept, azóta jócskán átgondolásra került. Megszámlálhatatlanul sok Mojito koktél recept kering a világhálón, amelyek közül a legnépszerűbbek talán a Mykonos Mojito (görög változat Metaxával), a Bacardi Mojito, a Mojito Martini, vagy éppen a Miami Mojito. Néhány receptet mi is ismertetünk a sok változat közül: mojito koktélok

 • Cuba Libre (rumos kóla)


  A Cuba Libre koktél egy Kubából (pontosabban Havannából) származó alkoholos kevert ital, amelyet a spanyolok „Free Cuba”-nak, az amerikaiak és angolok, csak egyszerűen Rum and Coke koktélnak hívnak. Nálunk meg szinte (tisztelet a kivételnek) csak rumos kóla néven vált ismertté. A koktél alapja a fehér rum, a kóla, és a frissen facsart limelé. Nem sok változata ismert. Talán ami említésre méltó az a Bacardi Gold & Cola (arany rummal és limelé nélkül) és a Bacardi Cuba Libre, de ez is csak annyiban különbözik az eredeti recepttől, hogy Bacardi fehér rumot használnak a készítésekor.

 • Caipirinha


  A Caipirinha a brazilok nemzeti koktélja, ami cukornád párlatból (cachaca), cukorból (pl.: nádcukorból) és lime gerezdek felhasználásával készül. Többféle változata is ismert, a Caipiroska koktél készítése során például a cachacát vodkára cserélik. Néhány receptet mi is ismertetünk a sok változat közül: caipirinha koktélok

 • Old Fashioned


  Az Old Fashioned (IBA eredeti koktél) az egyik, ha nem a legismertebb whiskey alapú kevert italok egyike. A koktélt old fashioned pohárban (többnyire vastag talpú, henger alakú, és vékony peremű pohár) szolgálják fel, amiben előtte a kockacukrot a rá öntött bitterrel (Angostura Bitters) és tiszta vízzel együtt törőfával jól megnyomkodnak és összekevernek, majd a poharat zúzott jéggel töltik fel, amire végezetül ráöntik a whiskeyt (bourbon vagy rye). A Classic Old Fashioned koktél változatának esetében több whiskey és bitter kerül felhasználásra.

 • Cosmopolitan


  A Cosmopolitan vagy rövidebb nevén Cosmo, a Szex és New York című sorozatból vált igazán ismertté. A legtöbb forrás szerint a koktélt a floridai South Beachen dolgozó mixerlány, Cheryl Cook alkotta meg. A Cosmopolitan koktél elkészítéséhez szükségünk lesz citromos ízesítésű vodkára (Absolut Citron), narancslikőrre (Cointreau), friss limelére, áfonyalére, na meg zúzott jégre és egy rázókehelyre (shaker). Néhány receptet mi is ismertetünk a rengeteg változat közül: cosmopolitan koktélok

 • Margarita


  A Margarita egy mexikói koktél, amelynek készítése során tequila, Cointreau (narancslikőr), és lime juice (frissen facsart limelé) kerül felhasználásra. Az IBA (Nemzetközi Bártenderek Szövetsége) ajánlása szerint a 7:4:3 arány a mérvadó, azaz: tequila (50%), narancslikőr (29%), limelé (21%). A koktélnak többféle készítési módja is létezik. Van amikor a hozzávalókat shakerben jéggel összerázzák, és friss jégre (on the rocks) vagy jég nélkül (straight up) töltik a pohárba, és van amikor turmixgéppel jéggel jól összekeverik és a latyakos italt (frozen margarita) töltik a pohárba. A koktélt margarita (koktélos) pohárban szervírozzák, aminek peremét, a koktél változatától függően előtte sóval díszítenek, úgymond crustáznak. Néhány receptet mi is ismertetünk a rengeteg változat közül: margarita koktélok

 • Pina Colada


  A Puerto Rico-ból származó Pina Colada egy édes, rum alapú koktél, amelyet rumból, kókuszkrémből (nagyon hasonlít a kókusztejre, de annál kevesebb vizet tartalmaz) vagy kókusz szirupból és tejszínből, valamint ananászléből készítenek jéggel, blender (turmixgép) vagy shaker (rázókehely) segítségével, amelyet Poco Grande vagy hurricane (tulipán) pohárban szervíroznak.

 • Sex on the Beach


  Talán a nyári évszak egyik legjobban elterjedt alkoholos kevert itala a Sex on the Beach koktél, amelyet highball pohárban szolgának fel, miután jégre rátöltik és felkeverik a hozzávalókat (megjegyzés: látványosabb verzió esetén hagyjuk a végére az áfonyalevet, és csak a felkeverés után öntsük szép lassan az ital tetejére), amelyek vodkából, barack pálinkából, narancsléből, illetve áfonyaléből állnak. Az IBA (Nemzetközi Bártenderek Szövetsége) eredeti koktélja között számon tartott italnak, többféle alkoholmentes változat is ismert, melyek közül a legnépszerűbb a Virgin Sex on the Beach és a Safe Sex on the Beach koktél.

 • Tom Collins


  Egészen 1876-ig nyúlik vissza a Tom Collins koktél története, ugyan is ebben az évben készült feljegyzés Jerry Thomas amerikai bártender részéről, erről a „ginnel töltött csillogó limonádéról”. A jellegzetesen collins (cső) pohárban felszolgált ital elkészítéséhez az IBA receptje szerint, ginre (Old Tom Gin), frissen facsart citromlére, cukorszirupra, és szódavízre vagy szénsavas ásványvízre lesz szükségünk. Az eredeti 1876-os recept, a mostanival ellentétben, a cukorszirup helyett 5-6 öntetnyi gomme (rágógumi) szirupot tartalmazott.

 • Mai Tai


  A Mai Tai az egyik leghíresebb tiki ital (egzotikus koktél), amelynek kitalálása, mind a mai napig vita tárgyát képezi. Állítólag a kaliforniai Trader Vic étterme találta ki 1944-ben, de fő riválisa, a polinéziai stílusú Don the Beachcomber étterem és bár pedig azt állította, hogy ő hozta még létre 1933-ban. Az biztos, hogy ma már nem egzotikus helyszínekre (pl.: Bali) utaznunk ahhoz, hogy látványos kerámia poharakban (tiki mug) fogyasszunk el, egy fehér és fekete (dark) rumból, narancslikőrből, mandula szirupból, és frissen facsart limeléből álló Mai Tai koktélt. A kevert italnak többféle változta is ismert, melyekből mi is megosztunk néhányat: mai tai koktélok

 • Tequila Sunrise


  A Tequila Sunrise az egyik leghíresebb tequila alapú nyári hűsítő hosszúital (long drink), amelyet legelőször Gene Sulit szervírozott az Arizona Biltmore Hotel bárjában az 1930 vagy 1940-es években. A látványos színátmenetben tündöklő koktélnak többféle változata is ismert, melyek közül a legnépszerűbbek a Caribbean Sunrise (tequila helyett rum kerül felhasználásra), és az alkoholmentes változata, a Virgin Sunrise (Sweet Sunrise) koktél.

 • Bloody Mary


  A leginkább a hölgyek körében népszerű Bloody Mary koktél, egy fűszeres-csípős alkoholos kevert ital. Készítése során vodkát, paradicsomlét, fűszeres-csípős szószokat (Worcestershire szósz és Tabasco szósz), fűszereket (sót és borsot), valamint citromlét használnak fel. Többféle változata is ismert, melyek közül talán a legnépszerűbb a Caesar (Bloody Caesar) és a Zwack Unicum felhasználásával készült Bloody Mariska koktél.

 • Champagne


  Az eredeti Champagne koktél, amely azóta az IBA (International Bartenders Association) listáján is szerepel, a Casablanca film által vált igazán ismertté. A jellegzetesen pezsgős flute pohárban felszolgált kevert ital elkészítéséhez, kockacukorra, bitterre (Angostura Bitters), brandyre, és természetesen pezsgőre lesz szükségünk.

 • Bellini


  A Bellini koktélt 1934 és 1948 között találta ki Giuseppe Cipriani a velencei Harry’s Bar (korábban Ernest Hemingway és Orson Welles törzshelye is volt) alapítója. Az azóta már az IBA (International Bartenders Association) eredeti koktélok listáján is szereplő kevert ital készítéséhez, friss őszibarack pürére és pezsgőborra (Prosecco) lesz szükségünk. Arra figyeljünk oda, hogy a koktélt pezsgős flute pohárban szervírozzunk a vendég részére.

 • Sangria


  A Spanyolországból származó Sangria, amely egy bor alapú, alacsony alkoholtartalmú italfajta, nem is inkább a koktélok, hanem inkább a bólék csoportjába tartozik. Elkészítéséhez csak a fantázia szabhat határt. Az alap recept bort (leginkább vörösbort), aprított gyümölcsöt (pl.: narancs, lime, alma, őszibarack, ananász), édesítőszert (pl.: méz, cukor, édes szirup, narancslé), és egy kevés brandyt, és ásványvizet (szódavizet) vagy valamilyen üdítőitalt tartalmaz. A Sangria a partyk központi itala, mivel gyorsan, és könnyedén elkészíthető egy bólés tálban nagyobb csoportok részére is. Néhány receptet mi is ismertetünk a rengeteg változatból, amelyek között találhatók olyanok is, amelyekben pezsgő, likőr, vagy éppen fehérbor (White Sangria) kerül felhasználásra: sangria bólék

 • B-52


  A B-52 koktél az egyik legismertebb rétegezett italok egyike, amely nevét az amerikai nagy hatótávolságú bombázó repülőgépről (B-52 Stratofortress) kapta. A koktél elkészítéséhez egy shot (snapszos) pohárra lesz szükségünk, amibe a kávélikőrt (Kahlúa) beleöntve, majd arra óvatosan rárétegezve (egy bárkanál domború felét felhasználva) az ír krémlikőrt (Baileys) és narancslikőrt (Grand Marnier), elkészíthetjük ezt a látványos, különböző színekben pompázó koktélt. Az italnak többféle továbbgondolt (pl.: B-53, vagy B-57) is ismert, de a legnépszerűbb ezekből a lángoló változata a Flaming B-52 koktél, amelynek elkészítése különös gondosságot igényel.

 • Manhattan


  A Manhattan koktél az Old Fashioned koktél mellett a másik igen népszerű whiskey alapú kevert ital. Az ital kitalálásának története egészen az 1870-es évekig nyúlik vissza, amikor New York City-ben a Manhattan Club-ban felszolgálásra került ez a koktél, amely David A. Embury klasszikusnak számító könyvében (The Fine Art of Mixing Drinks) a 6 alap alkoholos kevert ital között is szerepel. A Manhattan koktélnak többféle elkészítési módja is ismert. Választhatunk, hogy vagy jéggel összekeverjük a hozzávalókat és átszűrjük egy koktélos pohárba, vagy friss jégre egy old fashioned (lowball) pohárba. Mindkét eljárás esetében használjunk díszítésként maraschino cseresznyét (koktélcseresznye). A klasszikus koktélnak többféle továbbgondolt változata is ismert, melyek közül talán a leghíresebb a skót whiskeyvel készített Rob Roy koktél.

 • Black Russian


  A vodkából és kávélikőrből álló Black Russian koktél kombinációját Gustave Tops belga barman (csapos) alkotta meg még 1949-ben Perle Mesta, akkori amerikai nagykövet tiszteletére, a brüsszeli Hotel Metropole-ban. Az old fashioned pohárban felszolgált, jégre töltött italnak van egy fehér (White Russian) változata is, amelynek elkészítése során az alap összetevőket még tejszínnel vagy tejjel egészítik ki.

Amik kimaradtak a listából:

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Cosmopolitan koktél
Cosmopolitan koktél

A Cosmopolitan koktél, leginkább a híres Szex és New York című sorozatból lehet ismerős.

Close