A szamurájok itala Budapestre jött

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2015.március 23. | Kategória : Események

Sake Bomb koktél 01

Első magyar szaké szeminárium és kóstoló

 

2015. március 3.Magyarországon nagy hagyománya van a szőlőbor készítésnek és fogyasztásnak. Ami hazánkban a szőlő, az Japánban a rizs. A japán-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztésének egyik állomásaként London után Budapesten is megrendezték a japán nemzeti italt, a szakét (rizsbor) bemutató szemináriumot, mely a Sűdy és Társa tanácsadó cég és a Budapesti Gazdasági Főiskola közös szervezésében valósult meg március 3-án. A szakmai napon a JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége tartott előadást és kóstolót 11, eddig hazánkban nem forgalmazott, különleges szakéból.

Az elmúlt évtizedben a magyarok egyre nyitottabbá váltak a távol-keleti kultúra és gasztronómia iránt. A tinédzserek és fiatal felnőttek rajonganak a japán gyökerű manga és anime mozgalomért, egyre népszerűbb a japán nyelv, s gombamód szaporodtak el a teaházak, illetve néhány éve a minőségi japán vendéglátás is megjelent a magyar piacon. A magyartól igen különböző, egzotikus Japán egyre népszerűbb és vonzóbb a hazai emberek számára, a két nép közötti kölcsönös szimpátia az üzleti kapcsolatokban elért eredményekben is látszik, Magyarország egyik legjelentősebb ázsiai partnere Japán.

A Sűdy és Társa több mint 15 éve foglalkozik azzal, hogy közelebb hozza a magyar és a japán vállalatokat egymáshoz.

Bár kulturálisan nagyon különbözőek vagyunk, a mindkét nemzetre jellemző szorgalom és a műszaki fejlesztési területen mutatott kiemelkedő teljesítmény komoly kapcsolódási pont lehet. Japán már hosszú évtizedek óta a világ egyik vezető K+F országa, Magyarország számára pedig a high tech fejlesztési ötletek felkarolása és megvalósítása komoly kitörési pontot jelenthet. Cégünk jelentős magyar élelmiszer-export segítésében vesz részt, a mostani rendezvényünk viszont, a remények szerint, a szaké-import növekedéséhez vezet. A szaké európai népszerűsítését célzó kampány küldöttsége London után másodikként Budapestre látogatott el, ezzel is elismerve hazánk fontos szerepét a térségben. – mondta el dr. Sűdy Zoltán, volt tokiói és bangkoki magyar nagykövet, a Sűdy és Társa Kft. ügyvezetője.

A JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége a Japán Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium támogatásával érkezett hazánkba, hogy bemutassa a rizsbor (szaké) készítés hagyományát, az ital speciális tulajdonságait és a fogyasztási szokásokat.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának szakmai együttműködésével megvalósult eseményen Hideo Nagai, a HAKUTSURU SAKE Brewing Co., Japán legnagyobb rizsbor készítő vállalatának igazgatója beszélt az italról, majd Ádám Csaba, az Olimpia Étterem konyhafőnöke mutatta be a szaké gasztronómiai felhasználási lehetőségeit, Nagy Zoltán, a London Academy of Bartenders egyik alapítója pedig szakéval készíthető koktélokat ismertetett. Az elméleti előadásokat követően az érdeklődők 11 különböző fajta hazánkban kevésbé ismert és jelenleg nem értékesített rizsbort is megkóstolhattak. A JRE célja az edukáción túl a magyar disztribúciós kapcsolatok kiépítésének megalapozása, melynek sikeressége esetén Magyarország lehet régiónk szaké kereskedelmi központja is.

A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán komoly hagyománya van a miénktől eltérő, egzotikus gasztronómiai kultúrák megismerésének, megismertetésének: egyik nagy múltú rendezvényünk az Ínyenc Klub, amelyen turizmus-vendéglátás szakos hallgatóink vezetőtanáraikkal közösen készítik el egy-egy távoli földrész étkeit, hogy mind sokrétűbb gyakorlati ismeretekre tehessenek szert. Külön öröm tehát számunkra, hogy a mai rendezvényen részt vállalhattunk ennek az igazán különleges italnak a széleskörű hazai megismertetésében – emelte ki Dr. Lugasi Andrea, a BGF KVIK Vendéglátási intézeti tanszék vezetője.

A szakéról:

A szaké a japánok tradicionális alkoholos itala, ami rizs erjesztésével készül. A szaké története 2500 évre nyúlik vissza, nagyjából egyidős a rizstermesztés elterjedésével. Sintó szentélyek és buddhista templomok először a 12-15. század körül kezdtek el szakét készíteni, ettől az időszaktól származtatják a modern szaké készítést. A technikák fejlődésével lehetővé vált a szaké tömegek számára való gyártása, így a 17. századtól a szakét már nem a templomokban állítottak elő, hanem erre specializálódott szaké-főzdékben.

Jelenleg Japánban mintegy 1700 szaké-főzde van, melyek közös piaci tevékenységének is köszönhetően jelentősen növekedett a világ szaké fogyasztása. Japán után az Egyesült Államokban értékesítik a legtöbb szakét, ide irányul az éves export közel 28%-a, de jelentős fogyasztó még Korea és Tajvan, illetve dinamikusan növekszik a kereslet az Egyesült Királyságban is.

A japán gasztronómia népszerűségének növekedése az elmúlt évtizedben robbanásszerű volt, melynek egyik mérföldköve, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a tradicionális Japán Konyhát. Ahogy a japán ételek – és már nem csak a sushi – felkerültek a világ ínyenceinek kedvencei közé, úgy szaporodtak meg a japán ízvilágot kínáló éttermek is világszerte. A JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) adatai szerint több mint 14000 japán étterem van az USA-ban, közel 1000 Franciaországban, és az Egyesült Királyságban is 500 helyen kínálnak minőségi japán ételeket. Hazánkban főként Budapesten találhatóak minőségi japán éttermek, mintegy tucatnyi, melyek száma várhatóan tovább növekszik majd a jövőben.

Mivel a tradicionális japán ételek legjobb ital kísérője a szaké, a japán konyha népszerűségének növekedése jelentős hatást gyakorolt a szaké exportra is, mely a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium adatai szerint 2002 és 2012 között megduplázódott, 7,5 millióról, 14,1 millió literre nőtt.

További információ:

  • Név: Sűdy Erika, Sűdy és Társa Kft.
  • Tel.: +36 1 8833 684
  • E-mail: sudy.erika(kukac)sudy.co(pont)hu
Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Duck Fart koktél
Duck Fart koktél

Öntsük a snapszos pohárba a Jack Daniel's whiskeyt.

Close