Ismét tematikus hónapot szervez a török kulturális központ a gasztronómia jegyében
2015. április 29., Budapest – A tavaly januárban megrendezett első tematikus gasztrohónap után a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ idén májusban az óriási érdeklődésre való tekintettel ismét nagyszabású gasztronómiai programsorozattal kedveskedik az érdeklődőknek.
A magyar és török nép konyhájának hasonlóságaira építve idén még több és színesebb programmal készülő kulturális intézet első eseménye május 6-án, szerdán, a népszerű Török Kávéházi Est lesz. „A török gasztronómia varázslatos története egy magyar szemével” című előadásból megtudhatjuk milyen népek konyhái voltak hatással a török ételek kialakulására, mik a legjellemzőbb alapanyagok a török konyhában, valamint milyen átalakuláson ment át a török konyha az évizedek során. Az előadó Nuray Attila lesz, aki a 2014-es év egyik legsikeresebb tehetségkutató televíziós versenyének, a Konyhafőnök című műsor négy középdöntőbe jutott szakácsának az egyike. Attila egyben a legnépszerűbb budapesti török étterem tulajdonosának a fia is, így a fiatal séf valóban autentikus forrása a török konyha elméleti alapjaival megismerkedni vágyó résztvevőknek, valamint a gasztronómiai eseménysorozat elindításának.
Azok számára, akik a Török Kávéházi Esten megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba is szeretnék átültetni, a Chefparade Főzőiskola és a török kulturális központ május 9-én, szombaton, egy Nuray Attila által vezetett főzőkurzust szervez. A „Turkish Delight – A török konyha legjava” elnevezésű workshop menüsora is Attilát dícséri. Bővebb információ és jelentkezés: ChefParade.hu
Egy héttel később, május 16-án, szombaton, a főzéshez talán lusta, ámde a török ínyencségeket annál inkább kedvelők merülhetnek el az élvezetekben a Rudas Fürdőhöz tartozó Rudas Étterem és Bár török reggeli kínálatában. A patinás gyógyfürdőhöz tartozó, török-magyar fúziós konyhájáról ismert étterem a Nuray Attila által összeállított gaziantepi menüsorral a tradicionális, komótos török reggelik különböző ínycsiklandó fogásait varázsolják a maximum 60 főt befogadó, egész délelőtt tartó programban részt vevők számára – ha nem is a Boszporusz, de a csodálatos Duna partján. Bővebb információ és regisztráció: budapeste(kukac)yee.org.tr
Végül, a hónap leglátványosabb eseményére május 30-án, szombaton, kerül sor egy török gasztronómiai utcafesztivál keretében. A 14.00 órától 21.00 óráig tartó rendezvény során a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ az épülete előtti lezárt utcarészen egy óriási sátorban idézi fel a török teaházak hangulatát. A különleges helyszínen óránként különböző programokkal várják azokat, akik a török gasztronómiáról szeretnének minél többet megtudni – legyenek akár kicsik, vagy nagyok. A sátor gasztro részében pedig megkóstolhatjuk, hogy a döner-en kívül milyen autentikus török street food-ot ajánl még ez a keleti konyha. A sátor mellett továbbá egy az isztambuli Fűszer Bazár hangulatát megidéző minibazárban is gyönyörködhetnek az érdeklődők, teli mindenféle jóval, török teafűvel, fűszerekkkel és különleges török édességekkel.
Bővebb információ a programokról:
- Tóth Ágnes, kulturális- és művészeti koordinátor
- Tel: (+36) 1 301 0034
- Mobil: (+36) 30 546 9083
- E-mail: agnes(kukac)yee.org.tr
- Web: www.facebook.com/yeebudapeste
Helyszín:
- Yunus Emre Enstitüsü
- 1062 Budapest, Andrássy út 62.
- Tel: (+36) 1 301 0034
- Fax: (+36) 1 301 0529
- E-mail: budapeste(kukac)yee.org.tr
Háttérinformáció:
A 2013. szeptember 12-én megnyílt Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, festmény- és fotókiállításokkal, kézműves szakkörökkel, konferenciákkal és szemináriumokkal várja azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, a török kultúra, művészet és történelem iránt. A törökül tanulni vágyók számára pedig anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat kínál, továbbá különböző egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad.