Ismét tematikus hónapot szervez a török kulturális központ a gasztronómia jegyében

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2015.május 5. | Kategória : Események

Török Kávéházi Estek 2015

2015. április 29., Budapest – A tavaly januárban megrendezett első tematikus gasztrohónap után a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ idén májusban az óriási érdeklődésre való tekintettel ismét nagyszabású gasztronómiai programsorozattal kedveskedik az érdeklődőknek.

Török Kávéházi Estek 2015A magyar és török nép konyhájának hasonlóságaira építve idén még több és színesebb programmal készülő kulturális intézet első eseménye május 6-án, szerdán, a népszerű Török Kávéházi Est lesz. „A török gasztronómia varázslatos története egy magyar szemével” című előadásból megtudhatjuk milyen népek konyhái voltak hatással a török ételek kialakulására, mik a legjellemzőbb alapanyagok a török konyhában, valamint milyen átalakuláson ment át a török konyha az évizedek során. Az előadó Nuray Attila lesz, aki a 2014-es év egyik legsikeresebb tehetségkutató televíziós versenyének, a Konyhafőnök című műsor négy középdöntőbe jutott szakácsának az egyike. Attila egyben a legnépszerűbb budapesti török étterem tulajdonosának a fia is, így a fiatal séf valóban autentikus forrása a török konyha elméleti alapjaival megismerkedni vágyó résztvevőknek, valamint a gasztronómiai eseménysorozat elindításának.

Azok számára, akik a Török Kávéházi Esten megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba is szeretnék átültetni, a Chefparade Főzőiskola és a török kulturális központ május 9-én, szombaton, egy Nuray Attila által vezetett főzőkurzust szervez. A „Turkish Delight – A török konyha legjava” elnevezésű workshop menüsora is Attilát dícséri. Bővebb információ és jelentkezés: ChefParade.hu

Egy héttel később, május 16-án, szombaton, a főzéshez talán lusta, ámde a török ínyencségeket annál inkább kedvelők merülhetnek el az élvezetekben a Rudas Fürdőhöz tartozó Rudas Étterem és Bár török reggeli kínálatában. A patinás gyógyfürdőhöz tartozó, török-magyar fúziós konyhájáról ismert étterem a Nuray Attila által összeállított gaziantepi menüsorral a tradicionális, komótos török reggelik különböző ínycsiklandó fogásait varázsolják a maximum 60 főt befogadó, egész délelőtt tartó programban részt vevők számára – ha nem is a Boszporusz, de a csodálatos Duna partján. Bővebb információ és regisztráció: budapeste(kukac)yee.org.tr

Végül, a hónap leglátványosabb eseményére május 30-án, szombaton, kerül sor egy török gasztronómiai utcafesztivál keretében. A 14.00 órától 21.00 óráig tartó rendezvény során a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ az épülete előtti lezárt utcarészen egy óriási sátorban idézi fel a török teaházak hangulatát. A különleges helyszínen óránként különböző programokkal várják azokat, akik a török gasztronómiáról szeretnének minél többet megtudni – legyenek akár kicsik, vagy nagyok. A sátor gasztro részében pedig megkóstolhatjuk, hogy a döner-en kívül milyen autentikus török street food-ot ajánl még ez a keleti konyha. A sátor mellett továbbá egy az isztambuli Fűszer Bazár hangulatát megidéző minibazárban is gyönyörködhetnek az érdeklődők, teli mindenféle jóval, török teafűvel, fűszerekkkel és különleges török édességekkel.

Bővebb információ a programokról:

  • Tóth Ágnes, kulturális- és művészeti koordinátor
  • Tel: (+36) 1 301 0034
  • Mobil: (+36) 30 546 9083
  • E-mail: agnes(kukac)yee.org.tr
  • Web: www.facebook.com/yeebudapeste

Helyszín:

  • Yunus Emre Enstitüsü
  • 1062 Budapest, Andrássy út 62.
  • Tel: (+36) 1 301 0034
  • Fax: (+36) 1 301 0529
  • E-mail: budapeste(kukac)yee.org.tr

Háttérinformáció:

A 2013. szeptember 12-én megnyílt Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, festmény- és fotókiállításokkal, kézműves szakkörökkel, konferenciákkal és szemináriumokkal várja azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, a török kultúra, művészet és történelem iránt. A törökül tanulni vágyók számára pedig anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat kínál, továbbá különböző egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad.

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Missing Link koktél
Missing Link koktél

Rázzuk össze jéggel a hozzávalókat egy shakerrel.

Close