Vodkamálna bonbon

2014-02-11
Vodkamálna bonbon
  • Várható: 24 db Vodkamálna bonbon
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 1:40 óra
  • Kész: 1:50 óra

Olyan régen nézegetem vágyakozva Praliné Zsuzsinál a vodkamálna bonbont, hogy december elején elhatározásra jutottam és elindítottam a projektet. Egy kis üvegbe málnaszemeket tettem és addig töltöttem vodkával, hogy ellepje azt. Lezártam és hűtőszekrénybe rejtettem. Kb. két hónapig volt a málna a vodkában.

Az elkészítés nem volt bonyolult, de nagy odafigyelést és pontosságot igényelt, nagyobbat mint bármely más bonbon készítése…

Hozzávalók (töltethez):

  • Vodkában áztatott málnaszemek
  • Cukor fondant (cukormassza, cukormáz)

Hozzávalók (burokhoz):

  • 30 dkg étcsokoládé (65%-os Choceur)

A csokit felmelegítem és temperálom. Most a beoltásos módszert alkalmaztam, mert a kakaóvaj por kifogyott.

Elkészítés:

Lépés: 1

A csokit nagyon apró darabokra törtem.

Lépés: 2

2/3 részét csokiolvasztó gépben felolvasztottam (40-45 fok).

Lépés: 3

Hozzáadtam a fennmaradt 1/3 részt és állandó keverés mellett lehűtöttem (27-28 fok). Feloldódott a hozzáadott csoki és kialakult a kristályszerkezet és így kaptam fényes, roppanós csokiburkot.

Lépés: 4

Majd visszatettem a tálkát a csokiolvasztó gépbe és állandó keverés mellett, munkahőmérsékletre melegítettem (31-32 fok).

Lépés: 5

A lemez mélyedéseit kitöltöttem csokival, a lemezt a konyhapulthoz ütögettem, így a buborékok távoznak a csokiból. A felesleg csokit kicsorgattam a lemez mélyedéseiből, spaklival lehúztam a felesleges csokit a lemezről. 30 percre hűtőbe tettem.

Lépés: 6

Minden csokival kitöltött bonbon mélyedésbe málnaszemet tettem (elfeleztem a málnaszemeket, mert a forma nem elég nagy a málnához). Kb. felét foglalta el a málna a bonbon mélyedésnek. Ez lényeges, mert még a fondantnak is bele kellett férni és még legalább 2 mm helyet kellet hagyni a lezárásnak.

Lépés: 7

2-3 evőkanál fondant kicsi lángon majonéz lágyságúra melegítettem adtam hozzá még 1 kávéskanál vodkát abból, amiben a málna tartózkodott két hónapig, összekevertem a fondanttal és egy kiskanál segítségével a málnára csorgattam azt. Ez nem volt túl könnyű művelet.

Lépés: 8

A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat. Fél órára hűtőbe tettem, majd megfordítottam a lemezt és kipottyantak belőle a bonbonok.

Tipp:

3-4 nap után lehet fogyasztani, amikor a fondant eltűnik, és a málna és az alkohol marad a csokiban. Ezt a képen jól lehet látni.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(5 / 5)

5 5 1
Értékelje a receptet

1 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Chilis camembert majonézzel, fokhagymával és chilivel
Chilis camembert majonézzel, fokhagymával és chilivel

Imádom a sajtokat, a camembert szerintem a sajtok királynője.

Close