Tejfölös csirkepaprikás
2013-11-05
- Várható: Tejfölös csirkepaprikás 4 személyre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 45perc
- Kész: 60perc
A csirkepaprikás az egyik legkedveltebb magyar étel, amely nálunk minden hónapban megfordul az asztalon. A csirkepaprikás klasszikus receptjét fogunk bemutatni, amelynél csupán néhány apróságra kell odafigyelni.
Hozzávalók:
- 1 kg csirke, megtisztítva - én alsócombból és szárnyból szoktam csinálni fele-fele arányban
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 zöldpaprika, kimagozva, szeletelve
- 1 paradicsom, meghámozva, felkockázva
- édesnemes őrölt fűszerpaprika
- só
- bors
- őrölt kömény
- 1 kis pohár tejföl
- olaj
Elkészítés:
Lépés: 1
A vöröshagymát egy kevés olajon megpirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. A pörköltalaphoz adjuk hozzá a csirkehúst, a paprikát, a paradicsomot, valamint sózzunk, fűszerezzünk. Kb. egy deciliter vizet öntsünk az ételhez, de bánjunk óvatosan a vízzel, mert a csirke főzés közben sok vizet ereszt.
Lépés: 2
Fedő alatt kezdjük el párolni az ételt. Amíg a csirke nyers, addig nyugodtan kevergessük – főleg azért, hogy a zöldségek szétessenek, de ha a csirke megpuhult, akkor nagyon óvatosak legyünk, mert könnyen széteshet. A fokhagymát csak a főzés utolsó szakaszában tegyük bele a csirkepaprikásba.
Lépés: 3
Ha a csirkepaprikás megfőtt, akkor keverjük hozzá a tejfölt, de előtte egy kis forró szafttal keverjük simára. Ha a szaftot túl hígnak éreznénk, akkor egy kicsi lisztet is keverjünk a tejfölhöz, mielőtt az ételbe raknánk, de ha csínján bántunk a vízzel, akkor erre nem lesz szükség.
Tipp:
Ha egészségesebben szeretnénk elkészíteni a csirkepaprikást, akkor főzés előtt távolítsuk el a bőrt a csirkéről, használjunk olíva olajat és 12%-os tejfölt.
A csirkepaprikást felénk nokedlivel, vagy tésztával szokták kínálni, természetesen valamilyen savanyúság kíséretében.
Átlag értékelés
(4.7 / 5)
3 ember értékelte ezt a receptet