Sós-karamellás tejcsokis bonbon, pirított szezámmaggal, étcsokoládé burokban

2014-01-18
Sós-karamellás tejcsokis bonbon, pirított szezámmaggal, étcsokoládé burokban
  • Várható: 24 db bonbon
  • Felszolgálás: 4 fő
  • Előkészületi idő: 20perc
  • Elkészítési idő: 2:40 óra
  • Kész: 3:00 óra

Praliné Zsuzsinál találtam ezt a csodás sós karamellás bonbont, pirított szezámmaggal “ékesítve”. Szokásomtól eltérően, most elhatároztam, hogy pontról pontra követem a receptet és úgy készítem, ahogy Zsuzsi is készítette. Valójában a bonbonkészítés úgy kezdődik nálam, hogy valahogy megszületik az ötlet, azután megnézek néhány hasonló receptet, ellátogatok más blogokra, megnézem ők csináltak-e ilyent, vagy hasonlót. Ha megtalálom a legszimpatikusabb receptet, akkor egy kicsit változtatok. Nem azért, mert az nem elég jó, csak esetleg én lágyabb krémet akarok vagy kevésbé édeset, vagy inkább étcsokoládéval burkolom a tej csoki helyett… De most, követni akartam… pontról – pontra. Nem sikerült :( Az első lépések rendben voltak, egészen a burok kiöntésig. A szezámmag megpirítva, krém elkészítve, csoki formába öntve a hűtőben… és a baj itt kezdődött, mert a pirított szezámmag egy tálban, a konyhapulton pihent, pedig a kiöntött csokiformában lett volna a helye. Kijavítani ugye már nem lehet… Na, most légy kreatív, Csokoládé Kreatívan:) Rövid töprengés után, elhatároztam, hogy a szezámmagot a talpazásnál teszem bele a csokiba. Így is nagyon finom lett… Köszönöm a receptet Zsuzsi!

Hozzávalók (krémhez):

  • 75 gr cukor
  • 50 gr habtejszín
  • 15 gr akácméz
  • fél kiskanál só
  • 20 gr puha vaj
  • 75 gr tejcsoki

Hozzávalók (burokhoz):

  • 300 gr étcsokoládé (nálam 65%-os CHOCEUR)
  • 3 gr kakaóvaj por
  • 2 evőkanál pirított szezámmag

Elkészítés:

Lépés: 1

A szezámmagot megpirítom egy száraz serpenyőben, tálra teszem és hagyom kihűlni.

Lépés: 2

A cukrot lassú tűzön karamellizálom (addig melegítem, amíg egy kicsit füstölni kezd, így intenzív karamell íze lesz).

Lépés: 3

Közben a tejszínt gyöngyözésig melegítem.

Lépés: 4

Ha kész a karamell, leveszem a tűzről és nagyon óvatosan (mert fröcsögni fog és könnyen megégetheted a kezed!!!), hozzáadom a mézet, elkeverem, majd lassan beleöntöm a tejszínt is, és egyneműre keverem.

Lépés: 5

Az összedarabolt csokit is hozzáadom, elkeverem.

Lépés: 6

A puha vajat akkor teszem bele, amikor a krém 35 fokra hűlt, majd a sót is hozzáadom, botmixerrel átkeverem és hagyom hűlni. Nem teszem hűtőbe.

A csoki burok készítése:

A csokoládé burokhoz temperálom a csokit, a következő módon: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra (pl. konyhapult) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fokra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet, akkor beleöntöm a bonbon formába. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak), és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem. A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, beleteszem a pirított szezámmagot, lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Corpse Reviver #2 koktél
Corpse Reviver #2 koktél

Az összes hozzávalót rázzuk össze jéggel sékerben, és az italt szűrjük le egy hűtött koktélos pohárba.

Close