Mandula szirup
2013-03-14- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 1,5 liter Mandula szirup
- Előkészületi idő: 2perc
- Elkészítési idő: 3:20 óra
- Kész: 3:22 óra
Orgeat = Mandula
Néhány koktél, amelyben orgeat szirup is felhasználásra kerül: Mai Tai, Molokai Mule
Hozzávalók:
- 500 g hámozott mandula
- 800 ml víz
- 700 g cukor
- 100 ml Vodka vagy Brandy
- 2 evőkanál narancsvíz vagy rózsavíz (opcionális)
Elkészítés:
Lépés: 1
Helyezzük a mandulát egy tálba, és fedjük le hideg vízzel, és hagyjuk ázni kb. 30 percig.
Lépés: 2
Öntsük le róla a vizet, és törjük össze a mandulát egy sodrófával (előtte tegyük egy műanyag zacskóba), vagy vágjuk finom apróra, vagy turmixgépbe enyhe fokozaton daráljuk le.
Lépés: 3
Helyezzük a zúzott mandulát egy nagy tálba, és keverjük össze vízzel, és hagyjuk állni egy-két órát.
Lépés: 4
Szűrjük át a folyadékot. Helyezzünk egy edénybe szűrőt, és egy nedves pamutruhán keresztül préseljük ki a mandulából a kivonatot, amennyire csak lehetséges.
Lépés: 5
Tegyük az apróra vágott/zúzott mandulát vissza a vízbe, és hagyjuk állni a tálba egy órán át, majd szűrjük át újra. Ha akarjuk, a folyamatot harmadszor is megismételhetjük.
Lépés: 6
Dobjuk ki a mandulát.
Lépés: 7
A kivonathoz adjuk hozzá a cukrot, és melegítsük alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellet. Vegyük le a tűzről, amikor a cukor már teljesen feloldódott.
Lépés: 8
Hagyjuk hűlni 15 percig, majd adjuk hozzá a brandyt vagy a vodkát, illetve és a narancs- vagy rózsavizet (opcionális).
Lépés: 9
A mandula szirupot tölcsér segítségével öntsük át zárható tiszta üvegekbe, és tároljuk a hűtőben maximum 2 hétig.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet