Limoncellos Szaloncukor – rózsavízzel és áfonyával
2013-12-07- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Könnyű
- Várható: 45 db citromlikőrös szaloncukor
- Felszolgálás: 10 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:10 óra
- Kész: 1:20 óra
Közelgő szép ünnep hagyományos édessége, nem hagyományos módon elkészítve.
Limoncello, aszalt vörös áfonya, rózsavíz, nagyon jó harmonikus ízt adott a szaloncukor alapnak, amit Katuc konyha blognál olvastam, és már többször alkalmaztam.
Hozzávalók (szaloncukorhoz):
- 5 dkg aszalt vörös áfonya
- 0,5 dl Limoncello (citromlikőr)
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg cukor
- 1-2 teáskanál rózsavíz
- 17,5 dkg fehér csoki
Limoncello citromlikőr házilag
Hozzávalók (burokhoz):
- 20 dkg étcsokoládé (nálam: 70 %-os Lindt)
- 2 gr kakaóvaj por
Elkészítés:
Lépés: 1
Az áfonyára ráöntöm a citromlikőrt és néhány órát hagyom állni benne.
Lépés: 2
Az áfonyáról leöntöm (a likőrt nem öntöm ki, mert fel fogom használni!) a Limoncellot, a gyümölcsöt kinyomkodom.
Lépés: 3
Ha a Limoncello kevesebb mint fél deci, akkor kipótolom és az őrölt mandulához öntöm, hozzáadom a cukrot és a rózsavizet és aprítógépben pépesítem (gyurma állagúra).
Lépés: 4
Kicsit az áfonyát is aprítom a géppel (annyira csak, hogy kicsit darabos maradjon benne a gyümölcs) és hozzákeverem a mandula péphez. A fehér csokit felolvasztom víz-gőz fölött, vagy csokiolvasztó gépben és a masszához adom.
Lépés: 5
Műanyag fóliába csomagolom, és egy jól zárható műanyag dobozban hűtőbe teszem egy éjszakára.
Lépés: 6
Másnap a töltelék formázását ugyan úgy csinálom, mint a kókuszos szaloncukornál.
Lépés: 7
A csokit felolvasztom, temperálom és a szaloncukrokat kimártom: A művelet ugyan az, mint a kókuszos szaloncukor esetében.
Töltelék formázás, csokoládé temperálás:
Csomagolás:
Szükségünk lesz: sütőpapírra és bonbon csomagoló színes papírra. Természetesen bármi másba is csomagolhatjuk, csak fantázia kérdése. De, hogy megtévesztésig hasonlítson az igazira:), vágjunk 17×9 cm-es darabokat a sütőpapírból, csomagoljuk bele a szaloncukrot (ami persze egyáltalán nem hasonlít az igazira, mert mi csináltuk és sokkal-sokkal finomabb, mint a bolti társai), tegyük rá az általunk választott bonbon csomagolót, ollóval vágjuk be a sütőpapír két kilógó végét. És kész!
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet