Kávékrémes kávés-fűszeres krokanttal bonbon
2013-11-11- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: 24 db bonbon
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 30perc
- Elkészítési idő: 2:00 óra
- Kész: 2:30 óra
Ismét egy fűszeres! Kardamom után, most koriander, de ezt kávékrokantba rejtettem és kávés krémbe kevertem. Különleges, pikáns ízt kaptam.
A bonbon nagyon jól sikerült, pont olyan lett amilyent elképzeltem. Lágy, könnyű kávés ganache krém, roppanós, fűszeres meglepetéssel… étcsokoládés burokban.
Hozzávalók (krokanthoz):
- 5 gr kávébab
- 1 teáskanál koriander mag
- 40 gr cukor
Hozzávalók (krémhez):
- 20 dkg fehér csoki
- 40 ml tejszín
- 1 evőkanál méz (akácméz)
- 2 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 evőkanál kávé
- 1 evőkanál rum
- 2 dkg krokant
Hozzávalók (burokhoz):
- 30 dkg étcsokoládé Choceur (Aldi)
- 3 gr kakaóvaj por
A krokant készítése: Előző nap készítettem el, egy éjszakára hűvös helyre tettem, hogy kellő mértékben megszilárduljon. Majd aprítógépben felaprítottam. (kb. akkorára, mint egy köles szem)
Elkészítés:
Lépés: 1
Egy mozsárban durvára törtem a kávébabot és a koriandermagot. A cukrot világosbarnára karamellizáltam és hozzáadtam a kávét és a koriandert. Összekevertem. A masszát egy sütőpapírra vékonyan kiterítettem, egy éjszakát hűlni hagytam, majd aprítógépben felaprítottam.
Lépés: 2
Lefőzöm a kávét.
Lépés: 3
A tejszínt gyöngyözésig melegítem.
Lépés: 4
Az összedarabolt csokit hozzáadom a tejszínhez és egyneműre keverem.
Lépés: 5
A mézet adom hozzá.
Lépés: 6
Amikor a krém 35 fokosra hűlt, hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat, alaposan átkeverem.
Lépés: 7
Hozzáadom a kávét és a rumot, elkeverem.
Lépés: 8
Hagyom szobahőre hűlni, majd belekeverem a krokantot.
Lépés: 9
Szobahőn hagyom állni, míg a burokhoz a csokit temperálom.
A csokoládét temperálom: A csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra (pl. konyhapult) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fokra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérsékletet, akkor beleöntöm a bonbon formába. Az asztalhoz ütögetem a bonbon formát (így a keletkezett légbuborékok eltávoznak) és a csokit egy tálra helyezett sütőpapírra csepegtetem (a sütőpapírt azért szeretem használni, mert a dermedt csokit később maradéktalanul fel tudom használni, ha egy tálra öntöm, akkor sok megy veszendőbe). A bonbon formát kb. fél órára hűtőbe teszem, majd egy kiskanál segítségével megtöltöm krémmel, vigyázok, hogy maradjon hely (kb. 2 mm) a lezárásnak. A csokoládét ismét temperálom, lezárom a formát, a felesleget spaklival lehúzom és egy órára hűtőbe teszem. Az egy óra elteltével kiveszem a hűtőből, megfordítom a formát és kipottyantom belőle a bonbonokat.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet