Gyümölcsös sajtfondue
2014-05-25- Konyha: Svájci
- Fogás: Meleg előétel
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: Gyümölcsös sajtfondue 6-8 személyre
- Felszolgálás: 6-8 fő
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 1:10 óra
- Kész: 1:25 óra
Hozzávalók:
- 400 g ementáli típusú sajt
- 400 g vadász sajt
- 2 dl rizlingbor (fehérbor)
- 5 cl cseresznyepálinka
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g rizs-, szója- vagy burgonyaliszt
- 5 g fehér bors
- 100 g ananász
- 400 g alma
- 200 g körte
- 200 g szőlőszem
- 2 db kb. 200 g kivi
- 2 db birskörte vagy -alma
- 8 db rozs zsemlecipó (kisebb darabokra vágva)
Elkészítés:
Lépés: 1
A fondue-edényt a meghámozott fokhagymagerezddel bedörzsöljük, beleöntjük a rizlingbort, és felmelegítjük az edényt.
Lépés: 2
A sajtokat lereszeljük, és beletesszük a forró borba - sohase használjunk füstölt sajtot, mert kellemetlen, sőt irritáló a meleg füstölt sajtok illata -, és állandó kevergetés közben felforraljuk, amíg a sajtok meg nem olvadnak.
Lépés: 3
A cseresznyepálinkával elkeverjük a rizs-, a szója- vagy a burgonyalisztet, és a fondue-höz öntve felforraljuk. Tetszés szerint őrölt fehér borssal vagy szerecsendió-reszelékkel ízesítjük, majd az előkészített fondue-állványra tesszük, a lángját úgy állítjuk be, hogy éppen csak rotyogjon a fondue (fondü).
Lépés: 4
Minden gyümölcsöt megtisztítva és feldarabolva külön-külön kis tálkában tegyünk az asztalra, a rozs zsemlecipó darabot pedig, a héjával együtt szúrjuk fel a fondue-villákra.
Lépés: 5
Minden vendégünk saját maga készítse el, és mártogassa bele a sajtmártásba a felszúrt gyümölcsöt, a cseresznyepálinkával továbbízesített sűrű fondue-be. Ha kihűl, már nem élvezhető.
Tipp:
A gyümölcsök bármilyen nyers és párolt zöldségekkel is helyettesíthetők.
Fontos!
A tápérték információk alatt a teljes mennyiségre vonatkozó adatok láthatók.
Átlag értékelés
(5 / 5)
1 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
2185 kcal -
Fehérje
376 g -
Zsír
632 g -
Szénhidrát
438 g