Gőzben főtt gombócok sárgabarackkal, fehérbor mártással
2016-02-02- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Főétel
- Nehézségi szint: Közepes
- Várható: Gőzben főtt gombócok sárgabarackkal, fehérbor mártással 4-6 személyre
- Felszolgálás: 4-6 személy
- Előkészületi idő: 15perc
- Elkészítési idő: 2:45 óra
- Kész: 3:00 óra
Hozzávalók (tésztához):
- 500 g liszt
- 80 g cukor
- 2,5 dl tej
- 80 g vaj
- 1 tojás
- 3 g só
- fél citrom héja
- 30 g élesztő
Hozzávalók (gőzhöz):
- 1,5 dl tej
- 30 g vaj
- 30 g cukor
- 2 g só
Hozzávalók (mártáshoz):
- 4 tojás
- 50 g cukor
- 50 g krém- vagy pudingpor
- 2,5 dl fehérbor
- fél citrom héja és szűrt leve
Hozzávalók (töltelékhez):
- 50 g sárgabarack vagy bármilyen egyéb, friss, idénygyümölcs
- kb. 10 g őrölt fahéj
- 5 g gyömbér
- 5 g őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Lépés: 1
A lisztet egy dagasztóedénybe szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, a cukorral és az olvasztott vajjal, valamint a fél citrom reszelt héjával és kevés sóval hólyagosra dolgozzuk ki, hogy elváljon az edény falától.
Lépés: 2
Liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen mintegy fél órát kelesztjük.
Lépés: 3
Közben elkészítjük a „gőzágyat". Ehhez mélyebb edényben felforraljuk a tejet a vajjal, a cukorral és sóval. Közben, ha a tészta megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk kb. 5×5 cm-es négyzetekre. Minden négyzetbe egy-egy felezett sárgabarackot tegyünk, amit előzőleg beleforgatunk az őrölt fűszerekbe. A gombócokat összegöngyölítés után beletesszük a gőzágyba, és előmelegített sütőben, fedő alatt 150-170 °C-os hőmérsékleten lassan készre pároljuk.
Lépés: 4
Amikor aranybarnára sült-főtt-pirult, elzárjuk a sütőt, de tálalásig benn hagyjuk.
Lépés: 5
Elkészítjük a következő mártást: egy kisebb edénybe beleütjük a tojások sárgáját, a cukrot, a krémport, a felforralt bort és a fél citrom reszelt héját és szűrt levét, valamint a tojásfehérjék felvert kemény habját belekeverjük, majd mindezt egy nagyobb láboskába téve, forrásban levő vízbe, állandó keverés közben mártássűrűségűre főzzük.
Lépés: 6
Tálaláskor az elpárologtatott gőzágyból kivesszük a gombócokat, leöntjük a mártással, és még melegen adjuk az asztalra.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
319 kcal -
Fehérje
201 g -
Zsír
90 g -
Szénhidrát
81 g