Fácán és fürj gyümölcsökkel

2013-10-04
Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
  • Várható: Fácán és fürj gyümölcsökkel 6 személyre
  • Felszolgálás: 6 fő
  • Előkészületi idő: 8perc
  • Elkészítési idő: 2:40 óra
  • Kész: 3:00 óra

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész fácán
  • 6 konyhakész fürj
  • kakukkfű
  • majoránna
  • 30 dkg vegyes zöldség
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ág zellerzöld
  • 2 babérlevél
  • 3-4 szem borókabogyó
  • 3-4 evőkanál olaj

Hozzávalók (Walldorf salátához):

  • 15 dkg zeller
  • 2 közepes alma
  • 10 dkg majonéz
  • őrölt bors
  • 1 kiskanál porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg dióbél

Hozzávalók (Tésztakosárhoz):

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • sárgaborsó vagy bab

Hozzávalók (Májkrémhez):

  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg sertésmáj
  • 10 dkg vaj
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 5 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 kupica (5 cl) Hubertus

Hozzávalók (Tálaláshoz):

  • friss vagy befőtt gyümölcsök
  • 6 karika konzervananász
  • 12 fürjtojás
  • fél csokor petrezselyem
  • kész cumberland-mártás

Elkészítés:

Lépés: 1

A fácánt és a fürjeket megmossuk, leszárogatjuk, majd kívül-belül megsózzuk, kakukkfűvel meg majoránnával bedörzsöljük.

Lépés: 2

A zöldséget megtisztítjuk, vastagabb karikákra vágjuk, kis tepsibe szórjuk. A vadszárnyasokat rárakosgatjuk, a fölszeletelt hagymát, a fokhagymát, a megmosott zellerzöldet, a babérlevelet meg a borókabogyót rászórjuk. Az olajjal meglocsoljuk és sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) megsütjük. A fürj 15 perc, a fácán 1 óra alatt készül el, utána lecsöpögtetve tányérra emeljük, és megvárjuk, amíg kihűl. (Természetesen a megsült fürjeket előbb kiszedjük.)

Lépés: 3

Amíg a pecsenye sül, elkészítjük a Walldorf-salátát és a tésztakosárkákat. Az előbbihez a meghámozott zellert meg kicsumázott almát gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A majonézbe keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a porcukorral és a szűrt citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, végül a durvára vágott diót is hozzáadjuk. A kosárkákhoz a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Az egyszemélyes kis kosárkaformákat a tésztakorongokkal kibéleljük, majd sárgaborsót vagy babot szórunk mindegyikbe, nehogy sütés közben fölhólyagosodjanak.

Lépés: 4

Sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 percig sütjük, ezután a sárgaborsót vagy a babot kiborítjuk belőlük (főzéshez még jó lehet), a kosarakat pedig lefordítva hűlni hagyjuk.

Lépés: 5

A májkrémhez a megtisztított, fölszeletelt hagymát meg a májat a fele vajon megsütjük. Megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd a liszttel meghintve tovább pirítjuk. A tejet apránként ráöntjük, és addig keverjük, míg az edény falától elválik. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, szitán áttörjük vagy merülőmixerrel pépesítjük, megsózzuk, a likőrrel ízesítjük, végül a maradék vajjal habosra keverjük.

Lépés: 6

A sült fácán mellét a csontról lefejtjük és helyére Walldorf-salátát halmozunk. A mellet miután lebőröztük - a kést kb. 45°-os szögben tartva - lapjában vékonyan fölszeleteljük, majd úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást, a salátára visszafektetjük. A tetejét középen csillagcsöves habzsákba töltött májkrémmel feldíszítjük és gyümölcsökkel ékesítjük.

Lépés: 7

A sült fürjeket kettéhasítjuk. Háromnak a combját levágjuk, a mellét pedig kicsontozzuk és fölszeleteljük. Az ananászkarikák közepére májkrémet nyomunk és a fürjcombocskákat nekitámasztjuk, majd a fölszeletelt mellel körberakjuk. Gyümölcsökkel díszítjük, ha még elegánsabban akarjuk tálalni, a combokra egy-egy papírból hajtogatott "koronát" is húzunk.

Lépés: 8

A fácánt egy nagy tál közepére tesszük (erre a célra akár a leakasztott, megtisztított előszobatükör is jó), és a félbevágott sülttel, meg az ananászra tálalt fürjekkel körberakjuk. Hat tésztakosarat gyümölccsel megtöltünk és ugyancsak a tálra állítjuk. Főtt fürjtojással meg petrezselyemmel díszítjük. Igazán hatásos, ha 1-2 fürt szőlővel vagy félbevágott és gyümölcsökkel töltött friss ananásszal is gazdagítjuk. Külön cumberland-mártást vagy valamilyen pikáns dzsemet ajánlunk hozzá.

Tipp:

Ha a fácánt házilag kell tisztítani, akkor először a tollait szárazon kitépkedjük, majd a madarat kibelezzük. A továbbiakban ugyanúgy járunk el vele, mintha konyhakész volna.

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Tápérték információk

A feltüntetett információk egy adagra értendők.

  • Energia

    3169 kJ/758 kcal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
Narancsos almaleves (főzés nélkül)

A meghámozott almákat lereszeljük és megöntözzük a három narancs megszűrt levével.

Close