Briósban sült halpástétom
2012-11-29- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Főétel
- Nehézségi szint: Professzionális
- Várható: Briósban sült halpástétom 6 főre
- Felszolgálás: 6 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 2:20 óra
- Kész: 2:30 óra
Hozzávalók (halpástétomhoz):
- 50 dkg fagyasztott tengeri halfilé
- 10 dkg parajlevél (spenót)
- 2 zsemle
- 1 mokkáskanál halétel fűszerkeverék
- só
- őrölt bors
- késhegynyi mustár
- őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál friss vagy feleannyi szárított kapor
- 1 mokkáskanál friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
- 1 db tojás
- 1 dl tejszín
- 1 kiskanál zselatinpor
Hozzávalók (brióshoz):
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
- 1/2 mokkáskanál só
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- liszt (a nyújtáshoz)
- 1 db tojás (a tészta megkenéséhez)
Elkészítés:
Lépés: 1
A halat szobahőmérsékleten fölengedjük, levét kinyomkodjuk.
Lépés: 2
A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket leforrázzuk, hideg vízben lehűtjük és konyharuhára fektetve megszikkasztjuk.
Lépés: 3
A zsemlét meghámozzuk, vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk.
Lépés: 4
A halból 20 dekára való szép szeletet a fűszerkeverékkel megszórunk, és a parajlevelekbe beburkolva félreteszünk. A többit a zsemlével kétszer ledaráljuk (merülőmixerrel még könnyebb). Utána megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral és a szerecsendióval fűszerezzük, majd az apróra vágott kaprot meg tárkonyt is hozzáadjuk. A tojássárgájával és a tejszínnel simára dolgozzuk, a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük.
Lépés: 5
A tésztához való lisztet átszitáljuk, a közepét kimélyítjük, és a langyos tejet beleöntjük. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg kb. 15 perc alatt - felfut. Ezután a tojással, az olvasztott vajjal, a sóval meg a reszelt szerecsendióval félkemény tésztává dagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk, és 15 percig kelesztjük, majd további 15 percre hűtőbe rakjuk, hogy ugyanolyan hőmérsékletű legyen, mint a halas töltelék.
Lépés: 6
Közben a parajos halszeletet zselatinnal megszórjuk, ami majd a sütés közben kioldódó nedvességet beszívja, nehogy a tészta elázzon. Végül ezt is behűtjük.
Lépés: 7
Egy kartonlapból 25 centi hosszú, 15 centi széles halformát vágunk ki. A tésztát enyhén belisztezett deszkán kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk. A sablont rátesszük, és két formát vágunk ki belőle. Az egyiknél a hal szemének is készítünk nyílást, ez lesz a teteje. A leeső tésztából a száját meg az uszonyait formázzuk meg, és a szeme körül is ezzel díszítjük.
Lépés: 8
Az alsó tésztalapot óvatosan - hogy formáját megőrizze - sütőpapírral bélelt tepsire csúsztatjuk. A halas krém felét rákenjük úgy, hogy a tészta szélén körben kb. 1,5 centis helyet szabadon hagyunk. A parajba burkolt halszeletet ráfektetjük, és a halas massza másik felével beborítjuk. A tészta szabadon hagyott szélét felvert tojással megkenjük. A másik tésztadarabbal befedjük, és a tésztaszéleket a találkozásnál összenyomkodjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, a szemét, a száját és az uszonyait rátapasztjuk. Végül egy ollóval megcsipkedjük, azaz "rárajzoljuk" a pikkelyeket.
Lépés: 9
Előmelegített sütőben, erős lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10 percig, majd a lángot kissé (20 °C -kal) mérsékelve további 35 percig sütjük. Mielőtt felszeletelnénk, fél órán át pihentetjük. Langyosan, hidegen egyaránt finom. Tartármártás illik hozzá.
Jó tanács:
Még szebb lesz a pástétom ha lazacból készítjük, ugyanis ennek rózsaszínes vágásfelülete – pirosas színe a fehér tésztától jobban elüt.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
612 kcal