Balatoni fogasfilé hollandi mártással
2012-11-29- Várható: Balatoni fogasfilé 4 főre
- Felszolgálás: 4 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 60perc
- Kész: 1:10 óra
Hozzávalók:
- 1 kg fogas
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- 1/2 vöröshagyma
- 1/2 citrom
- 1 babérlevél
- só
- 1 mokkáskanál egész fehér bors
- vaj (a tál és a sütőpapír kikenéséhez)
Hozzávalók (hollandi mártáshoz):
- 15 dkg vaj
- 6 evőkanál víz
- 6 tojássárgája
- só
- 1/2 citrom
- cayenne bors
Elkészítés:
Lépés: 1
A fogast megtisztítjuk, kifilézzük. A halcsontokból a megtisztított zöldséggel, citromlével ízesítve, babérlevéllel meg fehér borssal fűszerezve enyhén sós alaplevet főzünk, majd leszűrjük.
Lépés: 2
Tűzálló tálat vagy tepsit kivajazunk, a halfiléket - miután fölszeleteltük - belefektetjük, enyhén megsózzuk.
Lépés: 3
Halalaplevet öntünk rá (a maradékot lefagyaszthatjuk, mert például halleves ízesítésére felhasználható), megvajazott zsírpapírral beborítjuk, és sütőben, kis lánggal (150 °C; légkeveréses sütőben 140 °C) 12-15 perc alatt megpároljuk.
Lépés: 4
Közben elkészítjük a hollandi mártást. Ehhez a vajat fölolvasztjuk. A vizet a tojássárgájához öntjük, megsózzuk, és vízgőzön, habverővel szüntelenül keverve, habszerűvé verjük. A vízgőzről lehúzva az írótól különvált vajat apránként belecsurgatjuk.
Lépés: 5
Szűrt citromlével ízesítjük, cayenne borssal fűszerezzük. A puha fogasfilét szűrőlapáttal tányérra emeljük, a hollandi mártással leöntjük. Köretnek formázott főtt burgonyát kínálunk hozzá.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet
Hasonló receptek:
Tápérték információk
A feltüntetett információk egy adagra értendők.
-
Energia
499 kcal