Baileys trüffel

2014-02-05
Baileys trüffel
  • Várható: 29 db Baileys trüffel
  • Felszolgálás: 5 fő
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 1:20 óra
  • Kész: 1:30 óra

Az ihlet, hogy baileys trüffelt készítsek a „Geschenke aus der Küche” könyvecskéből jött, ahol láttam egy nagyon jó whisky praliné receptet. Whisky sajnos nem volt a szekrényben, de volt baileys, gondoltam egyet és baileys trüffelt készítettem a recept alapján. Mondjuk, az eredeti recepten is változtattam, mert az túl nagy mennyiség volt.

Azt hiszem, inkább úgy kellene fogalmaznom, hogy inspirált ez a német, kreatív ötletekkel teli könyvecske. Jó ötletadó volt, mert nagyon finom, lágy krémet kaptam és a csokoládé harmonikusan illeszkedett a baileys kellemes ízével.

Hozzávalók:

  • 10 dkg tejcsokoládé (Choceur Aldi)
  • 10 dkg étcsokoládé (J. D. Gross Ecuador Lidl)
  • 60 ml tejszín
  • 50 ml Baileys
  • 2 dkg puha vaj
  • 12 gr akácméz

Hozzávalók (burokhoz):

  • 10 dkg étcsokoládé (65 %-os Choceur Aldi)
  • 1 gr kakaóvaj por
  • kakaó, ill. porcukor

Elkészítés:

Lépés: 1

A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem.

Lépés: 2

A csokit apróra töröm és felolvasztom és felolvasztom a csokiolvasztó gépben.

Lépés: 3

Apránként a csokihoz öntöm a meleg, mézes tejszínt.

Lépés: 4

Ha a krém hőmérséklete elérte a 35 fok-ot, beleteszem a puha vajat, és jól átkeverem.

Lépés: 5

Hozzáadom a baileys-t és átkeverem.

Lépés: 6

Zárható dobozban, formázható állapotig, a hűtőbe teszem.

Formázás:

Vékony műanyag kesztyűt húzok a kezemre. A krémből golyókat formázok gyors mozdulattal. Ismét hűtőbe teszem a megformázott krémet.

A burokhoz a csokit felolvasztom, temperálom.

Az apró darabokra tört csokit felolvasztom a csokiolvasztó gépben vagy víz-gőz fölött. (40-45 fok).

Állandó keverés mellett lehűtöm (34-35 fok).

Beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha a csoki elérte a munkahőmérsékletet (31-32 fok) kezdhetek dolgozni vele.

A kezemre ismét kesztyűt húzok, azt bekenem egy kevés temperált csokival és a trüffel golyókat jól bekenem vele. Így egy kicsit rusztikus felületet kapok. Beleejtem a kakaóporba vagy a porcukorba és átgörgetem. Ha mindegyik kész, zárható dobozban hűvös helyre teszem. Ha kellő mértékben megszilárdult a trüffel, akkor egyenként beleteszem egy szűrőbe, átgörgetem, hogy a felesleges kakaópor ill. a porcukor lejöjjön róla. Zárható dobozban, hűtőben tárolom.

Horváth Györgyi vagyok, a "Csokoládé Kreatívan"..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Bodzavirág borpongyolában

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Körte fehérborban, szőlőlevelekben

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Gyömbérhab

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás főzés nélkül

  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Szedermártás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Császármorzsa
Császármorzsa

A császármorzsa receptje alig nehezebb a palacsinta receptjénél, ráadásul sokkal szaporább az elkészítése.

Close