Baileys trüffel
2014-02-05- Konyha: Nemzetközi
- Fogás: Desszert
- Nehézségi szint: Könnyű
- Várható: 29 db Baileys trüffel
- Felszolgálás: 5 fő
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:20 óra
- Kész: 1:30 óra
Az ihlet, hogy baileys trüffelt készítsek a „Geschenke aus der Küche” könyvecskéből jött, ahol láttam egy nagyon jó whisky praliné receptet. Whisky sajnos nem volt a szekrényben, de volt baileys, gondoltam egyet és baileys trüffelt készítettem a recept alapján. Mondjuk, az eredeti recepten is változtattam, mert az túl nagy mennyiség volt.
Azt hiszem, inkább úgy kellene fogalmaznom, hogy inspirált ez a német, kreatív ötletekkel teli könyvecske. Jó ötletadó volt, mert nagyon finom, lágy krémet kaptam és a csokoládé harmonikusan illeszkedett a baileys kellemes ízével.
Hozzávalók:
- 10 dkg tejcsokoládé (Choceur Aldi)
- 10 dkg étcsokoládé (J. D. Gross Ecuador Lidl)
- 60 ml tejszín
- 50 ml Baileys
- 2 dkg puha vaj
- 12 gr akácméz
Hozzávalók (burokhoz):
- 10 dkg étcsokoládé (65 %-os Choceur Aldi)
- 1 gr kakaóvaj por
- kakaó, ill. porcukor
Elkészítés:
Lépés: 1
A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem.
Lépés: 2
A csokit apróra töröm és felolvasztom és felolvasztom a csokiolvasztó gépben.
Lépés: 3
Apránként a csokihoz öntöm a meleg, mézes tejszínt.
Lépés: 4
Ha a krém hőmérséklete elérte a 35 fok-ot, beleteszem a puha vajat, és jól átkeverem.
Lépés: 5
Hozzáadom a baileys-t és átkeverem.
Lépés: 6
Zárható dobozban, formázható állapotig, a hűtőbe teszem.
Formázás:
Vékony műanyag kesztyűt húzok a kezemre. A krémből golyókat formázok gyors mozdulattal. Ismét hűtőbe teszem a megformázott krémet.
A burokhoz a csokit felolvasztom, temperálom.
Az apró darabokra tört csokit felolvasztom a csokiolvasztó gépben vagy víz-gőz fölött. (40-45 fok).
Állandó keverés mellett lehűtöm (34-35 fok).
Beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha a csoki elérte a munkahőmérsékletet (31-32 fok) kezdhetek dolgozni vele.
A kezemre ismét kesztyűt húzok, azt bekenem egy kevés temperált csokival és a trüffel golyókat jól bekenem vele. Így egy kicsit rusztikus felületet kapok. Beleejtem a kakaóporba vagy a porcukorba és átgörgetem. Ha mindegyik kész, zárható dobozban hűvös helyre teszem. Ha kellő mértékben megszilárdult a trüffel, akkor egyenként beleteszem egy szűrőbe, átgörgetem, hogy a felesleges kakaópor ill. a porcukor lejöjjön róla. Zárható dobozban, hűtőben tárolom.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet