Angostura Bitters
2013-07-08- Nehézségi szint: Nehéz
- Várható: 1 üveg Angostura Bitters (Angostura)
- Előkészületi idő: 10perc
- Elkészítési idő: 1:05 óra
- Kész: 577:15 óra
A kevert italok (koktélok) egy igen gyakori hozzávalója.
Néhány koktél, amelyben Angostura Bitters (rövidebb nevén: Angostura) is felhasználásra kerül: Manhattan, Godfather, Old Fashioned, Rob Roy, Cobra
Hozzávalók:
- 2 evőkanál (kb. 30 g) szárított narancshéj
- 1 narancs hámozott héja
- 1/4 csésze (kb. 6 dkg) magozott kései meggy (wild cherry)
- 2 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd, magok kikaparva (a héjat vágjuk óvatosan hosszában ketté, és kaparjuk ki az összetapadt apró magokat)
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1/4 csésze (kb. 6 dkg) kvasszia (quassia) chips (kvasszia fa keserű kérge)
- 2 borókabogyó
- 1/8 teáskanál zúzott, pörkölt kakaóbab (cacao nibs)
- 1 csipet feketedió levél (black walnut leaves)
- 1/2 teáskanál fahéj chips (cinnamomum cassia, vagy más néven kínai fahéj)
- 1/4 teáskanál vadcseresznye fakéreg (wild cherry bark)
- 1/4 teáskanál orris (flórenci nőszirom) gyökér (orris root)
- 2 csésze (5 dl) rye whiskey (pl.: Jim Beam Rye)
- 1 1/2 csésze (3,75 dl) víz
- 2 evőkanál sűrű cukorszirup
1 teáskanál = 5 ml = 5 g
Hozzávalók (sűrű cukorsziruphoz):
- 2 csésze barna vagy nádcukor (kb. 50 dkg) – lehetőleg ne hagyományos fehér cukrot használjunk
- 1 csésze (2,5 dl) víz
Elkészítés:
Lépés: 1
Miután a vaníliarúdból kikapartuk a magokat, és a narancs héját is lehámoztuk, rakjuk a rye whiskey, a víz, és a cukorszirup kivételével a többi hozzávalót egy fedéllel is zárható kb. 1 literes tiszta üvegedénybe.
Lépés: 2
Töltsük az üvegbe az 5 dl rye whiskeyt. Ha az alkohol nem lepi el a hozzávalókat, akkor töltsünk rá még egy keveset.
Lépés: 3
Fedjük le az üvegedény tetejét, és táruljuk a keveréket szobahőmérsékleten 2 hétig. Rázzuk fel naponta 1-3-szor az üveget.
Lépés: 4
A 2 hét letelte után vegyük ki a 2 fahéjrúdat és az 1 vaníliarúdat az üvegből, majd tegyük félre.
Lépés: 5
Szűrjük át az elegyet egy cheesecloth-al (egy laza szövésű géz-szerű pamut rongy) bélelt tölcséren keresztül egy tiszta üvegpalackba. Addig ismételjük a szűrést, ameddig az összes üledék (szilárd anyag) eltávolításra nem kerül.
Lépés: 6
Fedjük le az üvegedény tetejét, és tegyük félre.
Lépés: 7
A cheesecloth-al felfogott szilárd anyagot, a fahéjrúdakkal és a vanília rúddal együtt tegyük bele egy közepes méretű serpenyőbe (edénybe), majd öntsünk rá 1 1/2 csészényi (3,75 dl) vizet.
Lépés: 8
Forraljuk fel a vizet közepes-magas hőn, majd fedjük le a serpenyőt, és főzzük tovább az elegyet alacsony lángon 10 percig.
Lépés: 9
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, a szilárd anyagot a folyadékkal együtt rakjuk egy tiszta üvegedénybe. Fedjük le az üveget, és tároljuk szobahőmérsékleten napfénytől mentes helyen 1 hétig.
Lépés: 10
Miután letelt az egy hét, készítsük el a sűrű cukorszirupot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Lépés: 11
Szűrjük le a szilárd anyagot tartalmazó folyadékot egy cheesecloth-al (egy laza szövésű géz-szerű pamut rongy) bélelt tölcséren keresztül egy tiszta üvegpalackba. Addig ismételjük a szűrést, ameddig az összes üledék (szilárd anyag) eltávolításra nem kerül. Dobjuk ki az összes szilárd anyagot.
Lépés: 12
A most megtisztított folyadékot öntsük át a rye whiskeys üvegedénybe, és adjunk hozzá 2 evőkanálnyi sűrű cukorszirupot. Fedjük le az üveg tetejét, és rázzuk jól fel, hogy a szirup feloldódjon.
Lépés: 13
Hagyjuk állni az elegyet szobahőmérsékleten napfénytől mentes helyen 3 napig.
Lépés: 14
Miután letelt a 3 nap, távolítsuk el kanállal a folyadék tetején felgyülemlett felesleges törmeléket, és utoljára szűrjük át a gyomorkeserűt (Angostura Bitters) egy cheesecloth-al (egy laza szövésű géz-szerű pamut rongy) bélelt tölcséren keresztül egy tiszta üvegpalackba.
Lépés: 15
Tölcsér segítségével öntsük át kisebb üvegpalackokba az Angostura-t, és használat előtt rázzuk fel. Tároljuk szobahőmérsékleten, legfeljebb 1 évig.
Átlag értékelés
(0 / 5)
0 ember értékelte ezt a receptet