Almavaj

2014-01-27
  • Várható: 3 normál méretű befőttes üveg Almavaj
  • Előkészületi idő: 10perc
  • Elkészítési idő: 2:20 óra
  • Kész: 2:30 óra

A sűrű állaga miatt leginkább az almaszószhoz hasonlító almavajat (angol nyelven: apple butter) többnyire Amerikában és Kanadában fogyasztják igazán nagy előszeretettel kenyérre, és süteményre kenve.

Hozzávalók:

  • 2 kg édes-savanykás alma
  • 1 csésze almaborecet (apple cider vinegar)
  • 2 csésze (4,8-5 dl) víz
  • cukor (1/2 csészényi)
  • csipet só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

Lépés: 1

Miután meghámoztuk és kicsumáztuk az almákat, mindegyiket vágjuk négyfelé.

Lépés: 2

Tegyük az almadarabokat egy nagyobb edénybe, és adjuk hozzá az almaborecetet és a vizet. Fedjük le, forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább, amíg puha nem lesz (kb. 20 perc).

Lépés: 3

Vegyük le a tűzről.

Lépés: 4

A puha almadarabokat törjük át egy szűrön keresztül kanál segítségével, hogy pürét kapjunk.

Lépés: 5

Adjunk hozzá fél csészényi cukrot, és keverjük jól össze, hogy a cukor feloldódjon.

Lépés: 6

Adjuk hozzá a csipetnyi sót, majd az őrölt fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, és a citrom lereszelt héját és levét. Állítsuk be az ízét, fűszerezzünk ízlés szerint.

Lépés: 7

Tegyük bele az ízesített pürét egy vastag aljú nagy edénybe, és közepes-alacsony lángon, kevergetés mellett főzzük tovább. Az alját is jól kevergessük meg, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem keletkezett kéreg az alján. Addig főzzük, amíg sűrű és sima (körülbelül 1-2 óra) nem lesz.

Lépés: 8

Sterilizáljuk az üvegedényeket ugyanúgy, mintha lekvárt készítenénk.

Lépés: 9

Csipesszel fogjuk meg (ne nyúljunk bele még konyharuhával se) a még forró üvegedényeket, és töltsük beléjük (ne teljesen a tetejéig) az almavajat, majd zárjuk le megfelelően mindegyiket sterilizált tetőkkel.

Lépés: 10

Miután kihűltek az üvegek, amiből fogyasztani szeretnénk, azt tegyük a hűtőbe, a többit pedig tegyük hűvös helyre (pl. kamrába).

Tipp (üveg sterilizálása):

Ha van mosogatógépünk, akkor a kimosott üvegeket (szájjal lefelé) helyezzük el a tiszta, üres mosogatógépbe, majd állítsuk be a rövid szárító programot (a vízgőz sterilizálja az üvegeket). Ha sütőben sterilizáljuk az üvegeket, akkor előtte, tegyünk fel egy nagy fazékba vizet, és forraljuk fel 10 percig. Öblítsük ki vele az üvegeket, csepegtessük le, és helyezzük el őket fedő nélkül a 110-160 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-12 percre vagy kissé tovább (akkor lesz jó, ha az üvegek teljesen megszáradtak). A fedelek megfelelő sterilizálásáról se feledkezzünk meg!

Gasztro Trend - gasztronómiai online magazin..

Még több a Szakácsról »
Átlag értékelés

(0 / 5)

0 5 0
Értékelje a receptet

0 ember értékelte ezt a receptet

Hasonló receptek:
  • Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek

    Hátszínszelet sárgabarackos dinnyemártással

  • Kakaós-túrós brownie

    Kakaós-túrós brownie

  • Sertés hamburger hasábbal

    Sertés hamburger

  • Hamburger

    Hamburger

  • Narancsos répalekvár

    Narancsos répalekvár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gasztro Trend - nem csak ínyenceknek
Szárított mézes ringlószilva

A még kemény, egészséges, érett ringlószilvát a leszárazás után megmossuk.

Close