Minden idők 15 legjobb fogyókúrás tippje

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2013.október 11. | Kategória : Tippek

Karcsúság

Tudományos bizonyítékokkal alátámasztott nézet szerint az elhízás, valamiféle veleszületett hajlamra vezethető vissza. Ezen elmélet szerint ez a hajlam ugyanúgy öröklődik, mint például a cukorbetegség.

A sikeres fogyókúra titkát mindenki ismeri: együnk kevesebbet, mozogjunk többet. Elég egyszerűnek hangzik, de a valós életben, megszokott hétköznapjainkban megvalósítani ezt minden, csak nem egyszerű feladat. Hogyan csinálják mindezt a sikeres fogyókúrázók? Szakértők mondják el nekünk a legjobb fogyókúrás tippjeiket!

A fogyókúrás tanácsok megismeréséhez kattintson a számokra, és megnyílik alattuk a részletek.

  • Igyunk rengeteg vizet vagy más, kalóriamentes italt!

    Sokan hajlamosak összetéveszteni az éhséget a szomjúsággal. Végül extra kalóriákat vesznek magukhoz, miközben a szervezetüknek valójában nincs szükségük másra, mint egy pohár jéghideg vízre. Ha nem szeretjük a sima vizet, néhány csepp citromlével, egy kevés gyümölcslével, igyunk natúr gyümölcsteát, pl. mangót vagy barackot, melyek nem tartalmaznak kalóriát, ugyanakkor nagyon intenzív az ízük.

  • Elsősorban azt gondoljuk át, mit adhatunk az étrendünkhöz, ne azt, hogy mit vegyünk el belőle!

    Kezdjük azzal, hogy a napi 5-9 adag gyümölcs és zöldség fogyasztását táblázzuk be. Ez soknak tűnhet, de megéri, mert egyrészt biztosítjuk a kellő mennyiségű rostot, másrészt egészséges ételekkel csökkentjük az éhségérzetet. Valószínűleg, aki fogyni szeretne, eleve kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszik, hiszen egy átlagos étrendben jóval több zsír szerepel. A gyümölcsök és zöldségek egészségvédő hatásairól pedig talán kár is szót ejteni, hiszen mindenki tudja, hogy a bennük található tápanyagok rendkívül sokat tesznek azért, hogy a betegségeket megelőzzük. A zöldségeket egyébként nagyon könnyen becsempészhetjük az étrendünkbe. Hozzákeverhetjük őket köretként a burgonyához, a rizshez, levesekhez vagy egyszerű szendvicseket is megtölthetünk velük.

  • Tényleg éhesek vagyunk?

    Amikor úgy érezzük, kezdünk éhesek lenni, nézzük meg, milyen fizikai tüneteket tapasztalunk. Az éhség azt jelenti, hogy a szervezet jelzi, “üzemanyagra” van szüksége, ezért ha akkor eszünk, amikor nem éhesek vagyunk, hanem egy bizonyos dolog után kezdünk sóvárogni, sohasem fogjuk tudni kielégíteni szervezetünk szükségletét. Evés után jobban kell éreznünk magunkat, nem pedig nehéz gyomorral hátradőlve a széken levegőért kapkodni. A gyomor csupán két maroknyi méretű, ezért kis mennyiségű étel is képes megtölteni, adagjainkat ehhez mérjük.

  • Válogassuk meg, mit rágcsálunk esténként!

    A rágcsálás vacsora után az egyik legjellemzőbb hiba, amit elkövethetünk. Ha tévénézés, olvasás közben, muszáj valamit ennünk, ne egy tányér sütivel vagy egy zacskó chipsszel a kezünkben üljünk le. Mivel ilyenkor nem az éhség, hanem csak a megszokás miatt eszünk, szervezetünknek az ilyenkor elfogyasztott étel egyetlen grammjára sincs szüksége. Ha erről a rítusról nem tudunk lemondani, legalább kalóriacsökkentett termékekhez nyúljunk, de kipróbálhatjuk, hogy egy csésze gyümölcstea is mennyire eltelít.

  • Élvezzük a kedvenc ételeinket!

    Sokan azt hiszik, hogy a kedvenc ételüket végleg száműzni kell az életükből, ha fogyni szeretnének. Pedig ez nem így van. Ahelyett, hogy teljesen lemondanánk róla, egyszerűen együnk belőle kevesebbet. Nem kell rögtön egy egész doboz jégkrémet megvenni, elég belőle egyetlen darab is. Kedvenceinket mértékkel fogyasztva nem tesszük tönkre a fogyókúrát.

  • Küzdjünk meg a finomságokért!

    Ha ránk tör a vágy, hogy azonnal ennünk kell egy sütit, egy csokoládét vagy bármilyen édességet, a legjobb, ha otthon nem találunk belőle. Ha el kell érte mennünk a boltba, már eleve megmozgat, egy kellemes séta tökéletesen kiegészíti a fogyókúrát. A hűtőnket friss gyümölccsel pakoljuk tele, ezért ha zord az idő és nem szívesen lépünk ki a lakásból, édesség helyett nagyon jól fog esni és még egészséges is.

  • Többször együnk keveset!

    Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, fogyni fogunk. De ha folyton az éhség gyötör, kevesebb kalóriát fogyasztani nem kis kihívás. Vizsgálatok kimutatták, hogy azok, akik naponta 4-5 alkalommal esznek kis adag ételeket, jobban képesek kontrollálni az éhségérzetüket és ezzel együtt a súlyukat. Az egész napra szánt kalóriánkat osszuk kis adagokra, és reggel, amilyen korán csak lehet, már együnk néhány falatot. A nap utolsó étkezése a vacsora legyen, ne az azt követő nassolás.

  • Minden étkezéskor fogyasszunk fehérjét!

    A fehérje sokkal jobban eltelít, mint a szénhidrát vagy a zsír, sokak szerint ez a legújabb titkos fegyver a fogyókúrázók számára. A magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrend rendszeres mozgással kiegészítve fantasztikus eredményt képes hozni a fogyásban. A kellő mennyiségű fehérje segít megőrizni az izomtömeget, fokozza a zsírégetést, miközben teltségérzetet ad. Ezért étrendünkben minél több fehérjeforrás, joghurt, sajt, vagy bab szerepeljen.

  • Csípősen és fűszeresen!

    Adjunk csípős ízeket az ételeinkhez, mert ezek is elősegítik a teltségérzet létrejöttét. Az intenzív ízek úgy ingerlik az ízlelőbimbókat, hogy azok a jóllakotság jelét továbbítják az agynak, ezért kevesebbel is beérjük majd.

    Az ételkészítés során a só használatát nem ajánlott eltúlozni – mivel fokozza a szervezet vízvisszatartását -, de más fűszereket (pl.: bazsalikom, kakukkfű) bátran használhatunk a főzés során. Ha sósan szeretjük az ételeket, akkor a sima konyhai só helyett használjunk inkább tengeri sót, vagy jódozott sót az elkészítésük során.

  • Töltsük fel a konyhát gyorsan elkészíthető egészséges élelmiszerekkel!

    A legtöbben azért vásárolnak és raktároznak el nagy mennyiségben gyorsételt, mert ha nincs időnk vagy kedvünk a főzéshez, pillanatok alatt megvan belőle az ebéd vagy vacsora. Ha kicsit jobban körbenézünk, számos különböző gyorsételt találunk, ami még egészséges is. Akár 5-10 perc alatt elkészülhetünk egy finom, kalóriaszegény ebéddel, vacsorával. Hogy mit szerezzünk be?
    – fagyasztott zöldséget
    – paradicsomkonzervet
    – babkonzervet
    – előfőzött sült csirkemellet
    – előfőzött rizst
    – zsírmentes, mikróban elkészíthető popcornt

  • Étteremben rendeljünk zónaadagokat!

    A kalóriákból könnyen lecsíphetünk akkor is, ha nem otthon eszünk. Rendeljünk zónaadagot (fél adag), azaz gyerek pizzát vagy egy kis szendvicset és máris lelkiismeret furdalás nélkül falatozhatunk. A másik trükk a kisebb tányérok használata. Egy kisebb tányéron minden adag nagyobbnak tűnik, így a szemünk sokkal hamarabb jóllakik, ez pedig a gyomorban is a jóllakotság érzetét keltheti.

  • Együnk szezonális ételeket!

    Ha nem szeretünk bizonyos gyümölcsöket vagy zöldségeket, annak egyik oka lehet, hogy nem a szezonjukban szoktuk őket enni, ezért más az ízük, kevésbé zamatosak. Ha akkor esszük őket, amikor a természetes érési idejük van, sokkal finomabbnak fogjuk érezni őket, és garantáltan nem csalódunk bennük. Egészséges desszertnek kitűnő a kevés balzsamecettel meglocsolt eper vagy a zsírszegény joghurt és a friss bogyósgyümölcsök keveréke.

  • Egy bögre tészta helyett egy bögre zöldség!

    Ha kevesebb tésztát vagy kenyeret eszünk és közben növeljük a zöldségek mennyiségét étrendünkben, egy év alatt akár több ruhamérettel is lecserélhetjük ruhatárunkat. 100-200 kalóriát megspórolhatunk azzal, hogy csökkentjük a bevitt keményítő mennyiségét és növeljük a zöldségekét.

  • Ne evéssel vezessük le a feszültséget!

    A stresszes helyzeteket nem tudjuk kikerülni. Ahelyett, hogy rögtön telepakolnánk a tányérunkat, hogy megnyugodjunk, keressünk olyan módszert, ami működik nálunk. Lehet ez zenehallgatás, mély légzés, egy jó könyv, egy séta a szabadban, vagy akár egy nagy pohár tiszta víz is.

  • Fizikai aktivitás!

    A mozgást ne úgy fogjuk fel, mint magunk megbüntetését azért, mert enni merészeltünk. Ha így állunk hozzá, csak negatív élményeink lesznek a mozgásról, ezzel pedig saját magunk dolgát nehezítjük meg hosszútávon. A mozgás jó oldalára, pozitívumaira koncentráljunk: gondoljunk arra, mennyivel jobban alszunk, amikor az edzés után elfáradunk, mennyivel több energiánk van nap közben a rendszeres sporttól. A testmozgás nélkülözhetetlen, ha fogyni szeretnénk, de érdemes életreszólóan hétköznapjaink részévé tenni.

Iktassuk ki, vagy mérsékeljük az alábbi táplálékok (italok) fogyasztását, mert ezek jócskán megnövelik a fogyás sikertelenségét:

  • kólák, szénsavas cukros italok (Sok szénhidrátot tartalmaznak. Lehetőleg kerüljük a kólafélék fogyasztását, más hasonló cukros szénsavas üdítőitalokkal egyetemben.)
  • alkoholos italok (A túlzott alkoholfogyasztás egészségünket is károsíthatja, ezért kerüljük az alkoholos italok fogyasztását, de leginkább a sört.)
  • alkoholos koktélok (A legtöbb kevert ital alapanyaga a cukorszirup, amely többnyire fehér kristálycukorból készül, és nem barna vagy nádcukorból.)
  • mézek (Bár sokkal egészségesebb a cukornál, de kalóriatartalma hasonlóan magas, ezért nem igazán járul hozzá testsúlyunk csökkentéséhez.)
  • mesterséges édesítőszerek (A mesterséges édesítőszerek hatására nő az étvágyunk, amely nagyban hozzájárulhat testsúlyunk gyarapodásához.)
  • gyümölcslevek (A gyümölcs fogyasztása rendkívül sok tápanyaga és magas rosttartalma végett nagyon egészséges, de ez már nem mindig mondható el, ha gyümölcslé formájában fogyasztjuk el. A boltok polcain kapható magas gyümölcstartalommal felcímkézett italok, többnyire kevés gyümölcsöt tartalmaznak, de annál inkább több cukrot, illetve különböző adalékanyagokat. Igyunk inkább saját magunk által készített friss gyümölcsitalt, vagy turmixoljuk össze a gyümölcsöt zöldséggel, vagy egyéb más tápanyagokban gazdag táplálékkal. Lásd: zöldségturmixok és gyümölcsturmixok)

Iktassuk ki, vagy mérsékeljük az alábbi táplálékok (ételek) fogyasztását, mert ezek jócskán megnövelik a fogyás sikertelenségét:

  • szőlők (Bár az egyik legegészségesebb gyümölcsként tartják számon, mégis magas fruktóz, azaz gyümölcscukor tartalma végett fogyasszuk mértékkel.)
  • tészták (Főleg a fehér lisztből készült változatokat érdemes elkerülni. Válasszunk helyette inkább durumtésztát, amely teljes kiőrlésű lisztből készül, és így nagyban hozzájárul testünk rostigényének kielégítéséhez.)
  • péksütemények (A melegen elfogyasztott keltészták is megterhelik a gyomrot, magas szénhidrát tartalmuk végett nagyban hozzájárulnak az elhízáshoz, ezért fogyasztásukat semmi esetre se vigyük túlzásba.)
  • majonézes saláták (Sok olajat és cukrot tartalmaznak, mint például a franciasaláta.)
  • szalámik, zsíros húsok (A szalámikat többnyire zsíros sertéshúsból készítik rengeteg káros ízfokozóval és sófélével.)
  • chipsek (Ez a burgonyából készült nassolni való sok sót és ízesítő adalékanyagot tartalmaz. Túlzott fogyasztása azt eredményezheti, hogy szervezetünkben sok víz fog felgyülemleni.)
  • édességek, csokoládék (A túlzott csokoládé fogyasztás nagyban növeli az elhízás esélyét, mivel a szénhidrát mellett nagy mennyiségű zsiradékot is tartalmaz.)
  • sós-olajos magvak (Lehetőleg kerüljük a dió, a tökmag, a sós mogyoró, a sós pisztácia, és hasonló sós-olajos magvak fogyasztását, mert felboríthatják vízháztartásunk egészséges működését.)
  • hamburgerek (Rendkívül hizlaló és egészségtelen ételek, a marhahús is nehezen emészthető, és a hamburgerzsemle is többnyire fehér lisztből készül.)
  • fehér kenyerek (A fehér lisztből készült kenyér szénhidráttartalma rendkívül magas. Bár ha kelleténél több barna kenyeret vagy rozskenyeret fogyasztunk az se sokkal jobb. A legjobb választás, ha egészséges, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret eszünk.)
  • tejszínhabok (A legzsírosabb tejtermékek, és nem mellesleg magas a cukortartalmuk is.)
  • magas zsírtartalmú joghurtok (Bár a joghurtok az egészséges baktériumok révén megkönnyítik és felgyorsítják az emésztést, de kerüljük a magas zsírtartalmú változatok fogyasztását, mert könnyen ránkrakodhatnak a plusz kilók.)
  • magas zsírtartalmú tejtermékek (Az ömlesztett és füstölt sajtok, a magas zsírtartalmú tejföl és tejszín, mind hozzájárul testsúlyunk gyarapodásához.)
  • sült burgonyák (Az olajban sült burgonya igen egészségtelen, mivel megszívja magát hevített zsiradékkal. Arról nem is beszélve, ha fogyasztás előtt jól megsózzuk, és még majonézbe is mártjuk.)
  • panírozott húsok (A húsok elkészítésének egyik legegészségtelenebb módja a panírozás, mivel sütés közben a panírréteg magába szívja az olajat. Fogyasszunk inkább helyette sütőzazskóban megsütött vagy párolt húsokat. Ha mindenképpen olajban sütnénk ki a húst, akkor a hagyományos napraforgó étolaj helyett próbáljunk meg sütéshez ajánlott olívaolajat felhasználni.)
  • vajkrémes, cukorkrémes torták (Igazi szénhidrátot növelő desszertek. Ha semmiképpen nem tudunk ellenállni a kísértésnek, akkor válasszunk inkább olyat, amelybe töltelékként alacsony zsírtartalmú joghurt vagy friss gyümölcs került.)
  • fehér liszttel habart főzelékek (A fehér lisztes habarás hizlalóvá teszi a főzelékeket. Ha van rá módunk, akkor használjunk más sűrűsítési eljárást a készítésük során.)

A stresszes életmód és az azzal együtt járó rendszertelen étkezés a testünkön is nyomot hagy. Egy megfelelően összeállított étrenddel helyreállíthatjuk az anyagcserénket, illetve a stressz következtében kialakult emésztő- és kiválasztószervi betegségeinket is megszüntethetjük.

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Paprikás csirke, kapros házi nokedlivel
Paprikás csirke, kapros házi nokedlivel

A csirkét ízületei mentén feldaraboljuk, besózzuk, és letakarva hűtőbe tesszük.

Close