Milyen ismérvek alapján válasszunk csokoládét?

Beküldő : | 0 Komment | Dátum: 2014.február 3. | Kategória : Tippek

Csokik

A napokban az édességboltban jártam. A csokis pultnál két hölgy nézelődött. Az egyik levett egy táblás csokit a polcról, nézegette, megfordította, pillanatra mintha olvasta volna a papírra írt szöveget, majd a kosarába tette. Aztán még egy tétova mozdulatot tett és levett egy másik táblát, kicserélte azzal, ami már a kosarában volt. A pénztár felé indult, aztán hirtelen megfordult, miközben egy bizonytalan mozdulattal egy újabb csoki után nyúlt. A keze összeütközött a másik vásárló kezével. Kedves, bocsánatkérő pillantással kissé tanácstalanul azt kérdezte –

Tulajdonképpen melyiket válasszam, melyik a jó minőségű csokoládé?

Csoki választékCsoki tulajdonságok

 

 

 

 

Gyakran lehet hallani, hogy a csokoládé minőségének fokmérője a magas kakaótartalom. Egyrészről ez igaz lehet, másrészről tudjuk, hogy egyéb más tulajdonságok is fontos szerepet játszanak abban, hogy kiérdemelje a „magas minőségű” jelzőt.

Valójában a túl magas kakaótartalmú csokoládé (85% felett) élvezhetetlenül keserű, de az az állítás is igaz, hogy az 50%-nál kevesebb kakaótartalmú étcsokoládé nem kimagasló minőségű.

A jó minőségű táblás csokoládé 56-70% kakaó szárazanyag, amelyből 30% kakaóvaj. Tartalmaz még cukrot, tiszta vanília kivonatot és 1% szójalecitint (stabilizáló anyag).

Amikor kibontjuk a csokoládét a csomagolásból, tiszta csokoládé illatot kell éreznünk. Nem lehet (még egy kicsit sem), vegyszer, kókusz vagy émelyítő édességillata vagy mogyoró illatát sem érezhetjük rajta. Nem lehet poros szaga sem. Ez a helytelen tárolás következménye lehet, vagy a csokoládé már régi.

A csokoládénak fényesnek kell lennie, a színe pedig az aranybarnától a legsötétebb barnáig terjedhet.

Ha egy kis darabot a szánkba veszünk nem szabad, hogy égett, füstös ízt érezzünk, vagy túl savas ízt sem tapasztalhatunk. Élvezzük a szánkban kellemesen szétolvadó csokoládé kissé gyümölcsös, vagy éppen csonthéjasra emlékeztető ízvilágát, mely jó minőségű csoki esetében hosszan a szánkban marad.

Ha egy szelet csokit kettétörünk, hallgassuk meg, tisztán pattan-e ketté. A törésvonalnak egyenesnek kell lennie, a csokoládé nem morzsálódhat.

Ha ezen ismérvek alapján választunk csokoládét, akkor nem ér csalódás bennünket.

A gyakorlatban ez történhet úgy, hogy a boltban kiválasztunk egy számunkra szimpatikus csokitáblát, hazavisszük, a fent leírtak alapján megvizsgáljuk, visszamegyünk az üzletbe és jól bevásárolunk belőle, hogy minőségi csokival ajándékozhassuk meg barátainkat, családunkat.

De van más lehetőség is. Vásároljunk ismert hazai csokoládé mesterektől, akik a legkiválóbb területszelektált kakaóbabból készült, ill. Bean to Bar csokoládét kínálják. Ilyenek pl. Szántó Tibor csokoládémester híresen magas minőségű csokoládéi, vagy a méltán elismert Rózsavölgyi Csokoládé kézműves termékei.

Azt hiszem, első közelítésben ennyi elegendő, hogy választani és dönteni tudjunk. Azonban bővíthetjük ismereteinket, és más ismérvek szerint is tudunk majd dönteni. De erről egy másik alkalommal…

Forrás: Chantal Coady, Ínyencek kézikönyve – Csokoládé

Csokoládé felhasználásával készült italok, a teljesség igénye nélkül:

Csokoládé felhasználásával készült ételek, a teljesség igénye nélkül:

Csokoládé felhasználásával készült egyéb ötletek, a teljesség igénye nélkül:

További kreatív édesség receptek, és érdekességek a csokoládé világából:

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Drunken Melon Balls
Drunken Melon Balls

Vágjuk félbe a dinnyéket és egy melon baller kanál segítségével vájunk ki 1,5-1,5 csészényi dinnye labdákat a gyümölcsök húsából.

Close